17.9.09

Nøgne jomfruer

Colchicum autumnale (Ærø, 12.09.09)

Det er tid for Høst-Tidløs, i folkemunde også kendt som Nøgen Jomfru, fordi den med store, krokuslignende blomster springer ud i efteråret - kun med blomsterne, helt uden blade. Til gengæld fremkommer de forholdsvis store blade om foråret uden selskab af blomster. Planten er dødeligt giftig - men meget smuk i al sin lysviolette sprudlen, mens resten af naturen klæder sig i efterårsdragt.

Og i den nørdede, og mere alvorlige, afdeling:
Frøene, den kødfulde stængel og knolden af planten indeholder cellegiften colchicin. Virkningen af giften indtræder ikke før 2-6 timer efter indtagelsen, hvilket betyder at behandling af den forgiftede er svær, fordi giften allerede har virket længe, når symptomerne opstår. Virkningen af colchicin ligner arseniks så meget, at Høst-Tidløs også kaldes for vegetabilsk arsenik. Man skal derfor ikke plante Nøgne Jomfruer, hvor der går græssende kreaturer.

2 kommentarer:

  1. Det er jo en køn plante. Kan køerne ikke nøjes med at se på dem? Køer går jo som regel udenom de giftige planter, ikke sandt?

    SvarSlet
  2. Donald, jeg ved bare, at man anbefaler at hindre kreaturer adgang til disse planter.
    Mennesket ved jo også, at alkohol er gift for kroppen - men vi drikker det jo alligevel ;-) og muligvis resonnerer køer mindre end vi gør...

    SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!