17.11.09

Stjernedrys over hele sendefladen


Foto: Jesper Grønne

Vi passerer Leoniderne hvert år i november, men det er ikke alle år, meteorregnen er lige kraftig. Jeg var ude den nat i november 2003, hvor det sidste gang var en af de rigtig kraftige meteorstorme, og det er simpelthen en oplevelse jeg aldrig glemmer. ALDRIG har jeg på én nat set SÅ mange stjerneskud - store og små, lange og korte, i alle retninger og alle farver. Og alle så de ud som om, de blev skudt ud af stjernebilledet "Løven" (lat: Leo, deraf navnet Leoniderne). Noget af det mest fascinerende var det, der kaldes jordstrejfere. Det er brændende meteoritter, som flyver henover horisonten næsten parallelt med atmosfæren og har usædvanligt lange og farverige haler.

I år er der nymåne samtidig med, at vi kan opleve denne sværm af stjerneskud, hvilket vil kan resultere i et aldeles spektakulært "show" - hvis man vel at mærke ikke er forhindret i at se himlen for bare skyer. Og så er det selvfølgelig bedst, hvis man ikke befinder sig et sted med en masse lysforurening, fx i en by, for så er det lidt lige meget om det er nymåne eller ej. Ude på landet, væk fra stærke lyskilder er man med andre ord sikret den bedste skueplads for nattens stjernespækkede forestilling.

Så hvis du er til stjernedrys og astronomisk festfyrværkeri har du muligheden lige i disse dage. Sværmen er aktiv frem til d. 21. november med forventet maksimum i dag omkring kl. 16. Det er selvfølgelig ikke det bedste tidspunkt at kigge efter stjerneskud på, men der er mulighed for perioder med forøget stjerneskudsaktivitet hele natten mellem d. 17. og 18. november. Så på med det varme tøj, noget varmt i termokanden og så ud og iagttage et af naturens forunderlige vidundere.

5 kommentarer:

 1. Sådan noget ville jeg utrolig gerne opleve. Det må være helt vildt. Men.... gad vide hvor langt man kan komme på cykel? Sikkert ikke langt nok væk fra byen.

  SvarSlet
 2. Tusind tak søde Lotte - Jens er på vej op af trappen og vil stå ude på terassen hele natten :D

  Han så et i morges fra Syd mod Nord - helt fantastisk.

  God aften til dig - eller kom herned, hvor det er MØRKT ;o)

  SvarSlet
 3. Det er desværre for svært i en storby - for det er noget af det smukkeste. Da der var den store solformørkelse i 1999 var jeg heldig at være lige det sted i Frankrig, hvor den faktisk kunne ses allerbedst - disse naturoplevelser er så store... så man føler sig så lille!

  SvarSlet
 4. Aij, hvor var det smukt. Je stillede mig ud i lutter mørke i aftes, kl 01.07 og så et smukt langt skud mod syd. Tak for opmærksomheden. Men mørket er lidt lurent. Jeg skal godt nok vænne glødelampeøjnene til nattehimmel og stjernetræk. Men tak for plevelsen. Jeg gør det ikke nok.

  SvarSlet
 5. Jo mørkere det er desto flere "skud" ser man - og det er så smukt, det er utroligt, hvis man ikke ved at det sker.

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!