29.1.10

Gode kort på hånden

Fra slutningen af det 18. århundrede fordelte US Navy officer Matthew Fontaine Maury særlige logbøger til en række skibes kaptajner og bad dem om at registrere vindhastighed, retning, bølger, is, isbjerge, tåge og lignende observationer under deres sejladser. Vha. af de indsamlede oceanografiske og meteorologiske observationer skabte Maury diagrammer som kunne vise disse data i grafisk form og de første Pilot Charts var født. Der indsamles fortsat data, og nutidens Pilot Charts bygger efter sigende på mere end fire millioner observationer i fx Nordatlanten.


Et Pilot Chart er opdelt i rektangler på 5 grader (længde- og breddegrader forstås). Hvert rektangel indeholder en vindrose. Den procentdel af tiden, hvor vinden blæser fra en bestemt retning, er angivet med længden af pilene. Pilene peger med vinden, dvs. med "fjerene" imod den retning, hvor vinden kommer fra. Når vinden ofte kommer fra én bestemt retning, vil pilen blive uhensigtsmæssigt lang, og da vil den i stedet været anført en procentdel, dvs. i dette eksempel kommen vinden 40% af tiden fra nord. Antallet af "fjer" på pilen angiver den gennemsnitlige kraft af vinden (efter Beaufort-skalaen) således at der i dette eksempel 40% af tiden er vinden i stik nord, og den gennemsnitlige nordenvind blæser med kraft 7, hvilket omregnet svarer til 13,9-17,1 m/s 28-33 knob - måske bedre kendt som "Stiv kuling".
Tallet i cirklen angiver procent stille vejr, her altså 3% af tiden.

Pilot Charts viser også grænser for pakis, forekomst af isbjerge, procentdel af tåge og uvejr, store skibsruter, havstrømme og andre særdeles nyttige oplysninger til alle, der planlægger en længere sejlads. The Atlas of Pilot Charts består af fem bind, der hver dækker et bestemt geografisk region. Hvert bind består af 12 Pilot Charts, som hver især skildrer en bestemt måned i et givet år. Kortene er beregnet til at støtte navigatøren i udvælgelsen af de hurtigste og sikreste ruter med hensyn til de forventede vejr- og havforhold, men er ikke tænkt til brug for egentlig navigation.

Når vi inden længe kaster os over PUB 106: ATLAS OF PILOT CHARTS NORTH ATLANTIC OCEAN vil jeg uundgåeligt komme til at sende Matthew Maury en kærlig tanke...

10 kommentarer:

  1. Puha, det lyder meget kringlet i mine ører, men jeg er også håbløs til matematik.
    Tænk, at der kun er et halvt år, til I skal af sted. Man har observeret mange sommerfugle i jeres område:-)

    SvarSlet
  2. Kan man forestille sig dette kort kombineret med en GPS og en computer, der udstikker en kurs, der passer til årstiden?
    Nu lægger Vorherre jo ikke den samme plade på hvert år, men der er jo ifølge Voldborg alligevel nogle kurver, der går igen med visse tidsintervaller.
    Der må være nogen, der arbejder på det.

    SvarSlet
  3. Ja det er fornuftigt at sikre sig at man holder sig til de steder, hvor vinden sjældent kommer ud af balance :-)

    SvarSlet
  4. For mig er søkort en gåde jeg ikke kan løse, men for min far er de en pasion. Han lavede mange af de første kort omkring Grønland og man sejler stadigt nogle steder efter kort baseret på hans. I hele min skoletid var alle mine skolebøger indbundet i søkort og både mig og min søster var vilde med det, for der var ingen andre der havde nogen agen til og de holdt hele skoleåret så der aldrig var ballade med bøger der ikke var bundet ind.

    SvarSlet
  5. I må begynde at have kriller i maven :-) det bliver så godt og tænk at der kun er et halvt år til.

    SvarSlet
  6. >Ravheks
    Ja, man skal lige holde tungen lige i munden, men så er disse kort altså også guld værd.

    SvarSlet
  7. >Aage
    Der er helt sikkert nogen, som arbejder på det :-)

    SvarSlet
  8. >Donald
    Det er lige netop én af fordelene ved disse Pilot Charts.

    SvarSlet
  9. >Marina
    Vores fædre deler den passion :-) Jeg har gennem de sidste godt ti år købt søkort med hjem til min far, når jeg har været ude i verden. Dem kan han få megen god tid til at gå med at studere. Jeg har ham mistænkt for at have en evne til oppe i hovedet at kunne omsætte dybdekurverne til et 3D billede over havbunden...
    Er helt misundelig på din og din søsters bogindbinding! Det er da for sejt :-)

    SvarSlet
  10. >Lene
    Ja, det er altså lidt vildt at tænke på. Det er heller ikke hele tiden, jeg synes, jeg helt kan rumme det.

    SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!