14.1.13

Små grønne væsner


Zoanthus natalensis (Grønne Zoanthider) hører til en ofte overset gruppe af organismer, Zoanthidae. De er bittesmå kolonidannende, søanemonelignende livsformer, som umiddelbart virker ret beskedne. Men se lige, hvor fine de er, når man zoomer ind! De er 2-3mm store i virkeligheden.


Ulig søanemoner har Zoanthidae hverken fod eller stilk, men gror direkte på klipperne, hvor de under rette forhold kan dominere større områder. De er almindelige på koralrev, på dybere vand og i en del andre marine miljøer rundt omkring i troperne. Nogle af dem har palytoxin-holdigt væv, og da dette er yderst giftigt for mennesker, skal man omgås de små kræ med omhu. Zoanthus natalensis er dog ikke blandt de giftige, men er nok også en af de mest primitive i ordenen. Fine ser de dog ud.

(For bionørderne, er klassifikationen som følger: Animalia - Cnidaria - Anthozoa - Zoanhtidae - Zoanthidae - Zoanthus)

2 kommentarer:

 1. Tænk alle de mærkelige væsener, der bebor denne klode og tak fordi du deler dem med os. Super godt, at du tager af sted på langfart, held og lykke med det :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Lene :-)
   Og ja, vi lever på en forunderlig planet.

   Slet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!