24.7.13

V for Vejrmeldinger


Alle taler om vejret. I hvert fald, hvis de ikke har andet at konversere om. Men som sejler er meteorologi ikke kun et spørgsmål om small talk – sikre vejrmeldinger er altafgørende for at kunne planlægge sin sejlads sikkert. Der overordnede sæsonbestemte vejrsystemer (fx orkansæsoner), som man kan forholde sig til på langt sigt, men klimaforandringer har forstyrret mange af disse systemer; tørkeperioder forlænges, fremherskende vindsystemer forrykkes, generelle temperaturmønstre er ikke længere generelle.
Når vi nu ikke længere rigtig kan stole på de gammelkendte vejrsystemer, er behovet for pålidelige prognoser blot blevet endnu større – ingen har lyst til at blive overrasket af dårligt vejr til søs. Da er vi heldige, at vi lever i den digitale tidsalder. Inden hver sejlads downloadervi dugfriske GRIB-filer fra nettet (når vi altså har internetadgang, det er ikke altid tilfældet). En GRIB-fil er en gratis vejrprognose, som grafisk viser fremherskende vind, vindstyrke og nedbør, skydække og temperatur for et område, man selv definerer.
Ved hjælp af disse filer kan vi danne os et overblik over fx den kommende uges vejr og planlægge vores rute efter det. Til eksempel kan en forudsagt periode med vindstille betyde, at vi lægger ruten anderledes end først tænkt, simpelthen for at spare diesel og undgå lyden af motoren. Eller hvis vi kan se, at der højst sandsynligt ikke kommer nogen nedbør den næste uge og vi samtidig ikke kan få drikkevand fra land, så ved vi, at vi for en sikkerheds skyld må spare ekstra meget på vandet. Vores behov for pålidelige vejrmeldinger strækker sig altså en del videre, end det gør for de fleste landkrabber. Men ellers taler vi nu ikke meget mere om vejret end de fleste andre.

(GRIB står for Gridded Information in Binary Form)

Så har vi talt om vejret. 22. kapitel af Langturssejler fra A til Å er til ende, men følg med på fredag, hvor det kommer til at handle om noget, som alle gør, men som de færreste taler om.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!