29.7.13

X for X-ray


Det internationale bogstavsignal for X hedder X-ray, og det betyder ”Afbryd Deres forehavende og giv agt på mine signaler”. Morse for X er streg-prik-prik-streg (lang, kort, kort, lang) og vil man signalere med flag, skal man bruge et hvidt flag med blåt kryds. Fuldstændigt identisk med det finske flag, som vi faktisk flager med kontinuerligt. Det forholder sig nemlig sådan, at har man fremmede nationaliteter ombord, kan man sætte deres nationalitetsflag under bagbord salinghorn, og da vi har både finske Elin og norske Simon i besætningen, har vi begge landes flag sat permanent. Da er der ikke tale om, at vi signalerer til andre med X-ray, vi viser blot, at vi har repræsenteret Finland blandt besætningen.
Havde vi været i færd med kapsejlads og nogen tyvstartede, ville vi se X hejst under signalflaget for N, fordi netop den kombination af flag betyder, at kapsejladsen er opgivet og en omsejlads vil blive startet. Så ved man, man skal indfinde sig bag startlinien igen og afvente nye startsignaler.
Ligesom Q og X har deres eget flag og en bestemt betydning, findes der signalflag for alle alfabetets øvrige bogstaver også (bortset fra Æ, Ø og Å), samt for tallene 0-9 og for Første, Anden og Tredie (kaldet lighedstegn). Udover at de enkelte flag har hver deres betydning, har mange af dem i særlige kombinationer med andre flag yderligere betydninger, således at man kan føre en tavs kommunikation med andre skibe på afstand. Signalflag bruges langt mindre nu, end før VHF-radioens opfindelse, men der er enkelte af dem, som stadig bruges ofte. Bl.a. betyder A (Alfa) at man har dykkere i vandet. Hejser man dette flag, fortæller man andre både, at de skal holde afstand og sætte farten ned, når de passerer. Hvis de vel at mærke er ordentligt uddannede og kender deres signalflag.


Du er nu nået igennem det 24. afsnit i fortællingen Langturssejler fra A til Å. Der er stadig fem afsnit tilbage og på onsdag får du det næste. Det kommer til at handle om noget, som jeg brugte lang tid og mange ressourcer på at blive.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!