9.11.07

Voldborg wannabe

I går var jeg - ligesom jeg har været de sidste mange torsdage - på yachtskipperkursus.
Og meget apropos det lavtryk, der lige nu lægger fronter til al smalltalk og big talk om vejret her i landet, så handlede aftenens tre timers lektion om meteorologi.

Kilde: Vejrhesten

Jeg har i mange år været dybt fascineret af meteorologi. Jeg fulgte på et tidspunkt et overbygningsfag om plantegeografi, der blev lidt af en øjenåbner for mig. Pludselig kunne jeg se meningen med jordbundslæren, som vi slæbte os igennem på et af de allerførste semestre. For når man ved noget om de fremherskende vejrforhold på et givent sted, kan man koble det til jorbundsdata og føre det videre til forudsigelser om det givne steds vegetationsmønstre. Tingene hænger jo sammen.

Faktisk har jeg været så tændt på meteorologien som fag, at jeg allerede på andet år af biologistudiet ringede jeg til KU for at høre om, hvor meget jeg kunne få meritoverført, hvis jeg skiftede til meteorologistudiet. Men det blev ved drømmen. Og det fortryder jeg egentlig ikke. Jeg ville bare gerne have kunnet gøre begge dele.

Som sejler er man dybt afhængig af vejret. Og især hvis man, som jeg, foretrækker af fremdrive sin båd for sejl. Den meteorologi, jeg i denne sammenhæng beskæftiger mig med, begrænser sig (indtil videre) til farvandsudsigter fra Farvandsvæsenet og den almindelige vejrudsigt fra DMI, samt betragning af skydækket over os sammen med aflæsninger af bådens barometer. Fx er trykket i dag på omkring 990 hPa, og da man betragter 1013 hPa som normaltrykket, skal man vist ikke være noget stort matematisk geni for at gennemskue, at vi lige nu er midt i et lavtryk.

10 kommentarer:

 1. Spændende interesse. Ikke noget jeg tænker meget over selv, det der vejr ;-) men det er måske fordi jeg ikke forstår det.

  Rigtig god dag Lotten :-)

  SvarSlet
 2. Jeg tror, jeg synes det er spændende, fordi det er så dynamisk. Og jeg kan ikke komme i tanke om ret meget andet, som alle med garanti kan tænkes at have en mening om.
  Kan du også have en dejlig dag, Marianne!

  SvarSlet
 3. Uha, du varsler uvejr for os med dit lavtryk ... Men det er spændende at høre, at du har fundet en kombination af dine to store interesser. Man skal vist være heldig for at kunne kombinere to hovedinteresser i sit job. Og du har så fint kombineret interesserne via din hobby.

  SvarSlet
 4. Åh ja, Madame, hvis bare jeg havde mere tid, var der mange ting, jeg gerne ville fordybe mig i...
  Men du har ret, jeg har da fået kombineret en del af mine interesser efterhånden.

  SvarSlet
 5. Dennis hin Sydligefredag, 09 november, 2007

  Du kaereste Lottchen!
  Jeg er jo gennem de sidste aar paa Mauritius blevet tvangsindlagt til at hoere om skyer og regn fra Herrr Kaiser & Kiwi-Jason --saa lidt entusiasme er det da blevet til.

  Men: din historie fik mig til at taenke paa een af de bedste boeger jeg har laest det sidste aars tid: "This thing of darkness" af Harry Thompson. Det er en 900-siders moppedreng om Robert FitzRoy, kaptajnen paa "The Beagle" --baade foer, under og efter turen med Darwin. Han havde en paent stor samling daemoner i sit sind, men var ogsaa et sejler-geni uden sidestykke. Paa grund af meget strikse holdninger om aere og korrekt opfoersel faldt han i unaade i admiraliteten, og begik til sidst selvmord.
  Han er dog endelig ved at faa den beroemmelse han fortjener som "opfinderen" af vejrudsigten som vi kender den i dag -- dagens satelitter ville have faaet ham til at juble! Anyways, anbefalet paa det varmeste!!
  Og i naesten samme aandedrag vil jeg ligesaa varmt anbefale en non-fiction bog om FitzRoy, "Evolution's Captain", af Peter Nichols. Jeg laeste faktisk de to boeger lige efter hinanden ved et tilfaelde -- men det er en kanongod maade at goere det paa.
  Knus fra det sydafrikanske!
  D.

  SvarSlet
 6. Jeg deler "Marianne's mening", jeg forstår det vist heller ikke helt. Dog har jeg gode minder fra min barndom, hvor vi lyttede intenst til vejrudsigten inden vi stak til søs. Den var altafgørende for, hvilken retning vi skulle.

  Og så lytter jeg også hver morgen til yngstedatteren på 7, som med stor entusiasme "læser" vejrudsigten på bagsiden af Berlingeke Tidende. Måske en kommende meteorolog?

  God weekend! :-)

  SvarSlet
 7. Jeg har faktisk af og til tænkt på at lære noget om meteorologi, så jeg forstår godt din interesse, men tiden...! Som Madame siger: Du er heldig!

  SvarSlet
 8. Dennis, jeg har straks reserveret "This thing of darkness" på biblioteket. Den anden har de ikke, men det har Amazon nok ;-)

  MrsCute - bare yngstedatteren ikke får Voldborgmave og ditto hår, så skal du bare være stolt over hendes interesse!

  Rasmine, det er lige netop tiden, der sætter grænserne, og jeg får slet ikke fodybet mig så meget, som jeg gerne ville. Men jeg suger det til mig, som jeg kan komme til.

  SvarSlet
 9. Jeg synes, jeg oplever, at der aktiveres noget i retning af en selektiv magnet, når noget interesserer en, så det meste af, hvad man kommer i nærheden af i den pågældende retning umærkeligt absorberes. Pludselig en dag opdager man, at hov, det vidste man faktisk. "Man", fordi jeg er ret overbevist om, at jeg ikke er den eneste, der har det sådan. Uhyre praktisk - selv om det desværre/naturligvis ikke kan erstatte dybtgående studier.

  SvarSlet
 10. Jeg kunne ikke være mere enig, Rasmine :-)

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!