7.12.07

Venter på dagen

Vækkeuret ringer, men udenfor har natten ikke rigtig givet slip endnu. Mørket er krydret med lydene fra Amagerbrogade og regnen som pisker mod ruden. Det frister o v e r h o v e d e t ikke! Mod sædvane snupper jeg en snoozer og slumrer ni minutter ekstra, inden den lune dyne modvilligt forlades.
En portion grovvalsede med økosultanas og sojamælk – hold op, det føles sundt! Og lidt frelst… Jeg tjekker lige spejlet for at være sikker på, at jeg ikke er blevet helt fodformet i løbet af natten. Der er dog ikke noget som helst hippieagtigt og frelst over min limegrønne skaljakke, så jeg retter lettet på de 59 lag tøj og kaster mig ud i det våde mørke.

Det kan godt være, min bycykel er af ældre model - en pensioneret udlejningscykel med gedebukkestyr, købt på Ærø for en flad halvtredser – men den kan køre stærkt! Og da jeg sidder i linie B og rumler mod Glostrup er der alt, alt for varmt med alt det tøj. Det er ikke sært, vores kroppe protesterer på denne årstid. Varmt inde, koldt og vådt ude, varme der fordamper, fanges under tykke lag af tøj og efterlader en afkølende, klam fornemmelse – og et massivt bombardement fra nysende, hostende, harkende medpassagerer. Det er i hvert fald en udfordring at undgå at blive forkølet eller det, der er værre.

Bladrer lidt planløst i en gratisavis, læser hist og pist, forarges over det urimelige i, at trekvart million nødhjælpskroner skal gå til en mand, der selv har valgt at skifte spor og køre med Ny Arrogances diligence. Vil ikke starte min dag med et aftryk af syrlighed, så jeg læser herefter et par filmanmeldelser og hygger mig med tanken om at sidde i biografens mørke, holde i hånd, lade sig underholde.
På stationen er der trængsel, i bussen videre er der heldigvis bedre plads. Jeg savner den daglige cykeltur til og fra arbejde. Men salt på vejene er no-go for min kørelangt-cykel, og jeg vinder et kvarters søvn, ved at bumle afsted med det offentlige...

Ind på pinden, tænde lys, tænde stearinlys, brygge en kop the, tjekke mail og blogs, skrive et lille indlæg – og SÅ er der dømt arbejdarbejd. Udenfor er det stadig mørkt - lidt mindre mørkt end da uret bimlede mig vågen, men dog ikke særlig meget lysere.

Hvornår bliver det mon dag i dag?

20 kommentarer:

 1. Hvor er det dog smukt skrevet, Lotten! Og jeg genkender så meget af det, du fortæller, mørket, hvornår pokker bliver det lyst, alt det tøj, selv din morgenmad er den samme som min *grin*, så vi er åbenbart lige frelste - jeg sidder også med min the her (Yogitea), og 3/4 million til Poulsen er da for galt. Tak for et herligt indlæg, så kan jeg lidt igen ...

  SvarSlet
 2. Kære Lotten :-) Og du snakker om ordbilleder! En dejlig tekst - jeg er med dig hele vejen igennem. Mærker den tunge krop, som må forlade dynen, ser cyklen for mig...(en dejlig cykel)..for så at blive lidt mere vågen, da jeg endelig når frem til arbejdspladsen, tænder lys og siger: - Sådan, så kan dagen begynde.
  Tak for en dejlig morgentur. Og god arbejdslyst.

  SvarSlet
 3. Tak Madame, og grin til det med frelstheden.
  Det er faktisk den bog, du anbefalede, der var tungen på vægtskålen mht. at stoppe med mælkeprodukterne. Venter stadig på resultaterne dog ;-)
  Her drikkes der lige nu Kapha Te (fra Maharishi Ayur-Veda). Er også meget glad for Yogitea!

  Selv tak kære Johanne! Også en rigtig god dag til dig.

  SvarSlet
 4. Åh Lotte - det er en fantastisk dag idag.

  SvarSlet
 5. CHarlotte, det kan jeg godt forstå, du synes.
  Stort tillykke med det nye job :-)

  SvarSlet
 6. Lys i dag kan vi vist godt glemme også selvom det er fredag.

  Frelst er jeg ikke, men meget mere hippie, som de siger i der dér supermarked.

  Du må ha en fortryllende fredag aften, når du kommer dertil:)

  SvarSlet
 7. Tusind tak Sifka.
  Om lidt skal jeg til reception, så min weekend begynder ganske snart - reng og gråvejr til trods!
  Kan du også have en rigtig dejlig aften.

  SvarSlet
 8. *regn ikke reng sæ'fø'li' ;-)

  SvarSlet
 9. Sojamaelk??? SOJA??? Puha da... Jaja, du kommer sikkert til at leve 2 aar laengere end mig -- men ikke at kunne kvaele en liter kold, frisk maelk paa en varm sommerdag, saa har frelstheden sgu taget overhaand ;-)

  For slet ikke at tale om habitat-degradering i troperne, hvor meget af sojaen dyrkes... ...nej, saa hellere drikke resultatet af DK-ko-produktion, hvor landskabet allerede ER forandret til ukendelighed (jvf din fine nye bog! tillykke med den igen!). Soja = unoedig langvejs transport, og ofte vaek med naturen -- men naar det ikke ses i DK, saa goer det jo ikke noget ;-)

  Det var dagens tropenoerd-opstoed :-)

  SvarSlet
 10. Jamen Anssen, der er bare lige det ved mælk, at det ikke er beregnet til mennesker, men til kalve. Jeg kan faktisk bedre lide smagen af komælk end af sojamælk (bortset fra cacaovarianten, det er virkelig nammenam), men jeg kan ikke lide det, som komælkeprodukter gør ved min krop.
  Jeg er ikke fan at metoderne til sojaproduktion eller af den lange transport - men lur mig om du holdt op med at drikke kaffe, mens du boede i ostelandet?! Så vidt jeg er orienteret er det ret småt med kaffedyrkningen i Schweiz ;-) Og kaffeplantager (eller nogensomhelst andre slags plantager), det er vel heller ikke ligefrem naturligt?
  Jeg prøver ikke at være frelst, for så skulle jeg nøjes med havredrik, men der sætter jeg altså grænsen!
  I øvrigt skal du slet ikke overveje at drikke en masse sojamælk, for det indeholder et phytoøstrogen og det er ikke anbefalelsesværdigt i store mængder, når man er en mand :-D

  SvarSlet
 11. Jeg syntes slet ikke det blev dag i dag - det har været en meget mørk dag - det var som om lyset aldrig fik mulighed for at trænge igennem........

  SvarSlet
 12. Anssen: Der er nogle fejl i din kommentar: Til en liter sojamælk bruger man cirka 100g sojabønner. En ko drikker to liter vand og spiser 3kg foder for at kunne producere 1 liter mælk. En stor del af den mængde foder er sojabønner. Dertil udleder køer en stor mængde metangas som er med til at øge den globale opvarmning. Den største trussel mod regnskovene er kød-og mælkeproduktionen. Den største aftager af sojabønner er de kvægfarme i USA som leverer kød til McDonalds! Der bliver transporteret meget mere soja til Danmark til dyrene end til sojamælk, og dyrene spiser mere soja end man bruger til en liter sojamælk. Det er ikke svært at regne ud, hvad der er bedst for miljøet. Derudover er denne kvægproduktion en trussel mod grundvandet og klimaet. Derfor er vegetarisk mad også nævnt i regeringens plan for at mindske co-2 udslippet: www.1tonmindre.dk

  Her er der mere om landbrugets konsekvenser for natur og miljø. Det er en fantastisk god artikel, som jeg gerne vil anbefale: http://www.helsenyt.com/frame.cfm?id=1161&sprog=1&grp=8&menu=8

  Her kan man læse, at landbrugets udledening af drivhusgasser er større end bilismens: http://metroxpress.dk/dk/article/2007/09/14/08/4121-51/index.xml
  http://www.berlingske.dk/article/20070915/danmark/109151248/

  I denne artikel fremgår det klart, at det er produktion af sojabønner til dyrefoder, som er en trussel mod naturen: http://information.dk/140053

  Det bliver gentaget og udbybet i denne rapport fra Verdensnaturfonden: http://www.wwf.dk/db/files/foedevarerapport_final_3.pdf

  Jeg ved godt, at alle disse artikler fokuserer på kødproduktionen, men køerne spiser ikke mindre, fordi man bruger dem til mælkeproduktion! Der er ingen tvivl om, at det på alle måder er godt for miljøet, naturen og klimaforholdene at drikke sojamælk. At drikke sojamælk giver et ganske pænt overskud på ens personlige Co2-regnskab. Jeg kan desværre ikke finde de artikler som dokumenterer dette!

  I virkeligheden ville jeg bare skrive, at jeg var enig i Reiters kritik af Jørgen Poulsens gyldne håndtryk. Undskyld at det blev så langt.

  SvarSlet
 13. Mørke, mørke, mørke - det er så tungt. Dejligt som du beskriver det Lotten. Og så er du flyttet til Amagerbrogade, så nu har jeg 2 (forhåbentlig), som kan holde øje med datteren. Shabby er den ene ;o)

  SvarSlet
 14. Hov, der er lige to links som ikke virker.

  Nyt link til artiklen fra helsenyt:
  http://kortlink.dk/4k28

  Nyt link til artiklen fra Metroxpress:
  http://kortlink.dk/4k2a

  Resten skulle vist være ok.

  SvarSlet
 15. Jeg er slet ikke med! Jeg kender to, som ikke kan tåle komælksprodukter, og som har det udmærket med produkter af gede- eller fåremælk, men gedemælk er vel beregnet til kid og fåremælk til lam? Sojaplanten producerer vel ikke mælk, så er sojamælk ikke et noget kunstigt produkt?
  Eller bør jeg lige læse et par snese bøger i stedet for at spørge? ;-)

  SvarSlet
 16. Rasmine - Ja, altså først og fremmest er jeg da enig med dig, at fåremælk er til lam og gedemælk til gedekid. Men det er der jo delte meninger om. Mange er uenige og det er der jo ikke noget at gøre ved.

  Sojamælk er ikke et kunstigt produkt. Det er simpelthen kun sojabønner som udblødes i vand, koges, blendes og igen koges i vand. Så har man sojamælk. Det hele kan såmænd klares med en gryde og en blender, hvis man selv gider at lave det. Her er opskriften: http://kortlink.dk/4k3c

  Man kan også bruge en "Soy milk maker": http://www.soymilkmaker.com/

  I mange asiatiske lande drikker man meget sojamælk og spiser meget tofu, som er lavet af sojamælk. Sojamælk har et meget højt indhold af jern og protein. I disse lande lever man traditionelt set meget vegetarisk og man får dækket sit proteinbehov via sojaprodukter i stedet for kød.

  Samtidig sænker det risikoen for hjertesygdomme, det sænker kolesterol-tallet, blodtrykket og modvirker brystkræft. Japanske kvinder har 5 gange lavere risiko for brystkræft end danske kvinder.

  Der er modstandere, som henviser til undersøgelser der siger at soja er dødsensfarligt og blandt meget andet fører til barnløshed. Her synes jeg at man skal bruge sin fornuft. I Kina, Japan og mange asiatiske lande er soja et af de vigtigste næringsmidler. De lever simpelthen af sojaprodukter og de har, så vidt jeg ved, aldrig lidt af barnløshed!... eller de livsstilssygdomme som vi gør i vesten. Men det er ved at ændre sig nu, hvor velstanden stiger og de begynder at spise mere kød... verdens kødforbrug er hastigt stigende og da dyrene fortrinsvis lever af sojabønner, er det grunden til at regnskoven er truet.

  Rasmine, jeg håber at dette besvarede dit spørgsmål.

  PS: Det er det vist på tide at jeg undskylder til Reiter, fordi jeg har skrevet så meget om et emne, der ovenikøbet er off-topic.

  SvarSlet
 17. Anssen a.k.a. Uebernerdlørdag, 08 december, 2007

  Hej Jens (og undskyld Lotte fordi jeg fortsaetter diskussionen her!),

  Jeg er meget enig med dig i, at langt stoerstedelen af den soya, der bliver plantet i troperne, er til at fodre dyr til enten maelk- eller koedproduktion. Derfor drikker jeg da ogsaa allerhelst maelk, der kommer fra graessende koer - flere og flere producenter angiver dette (i det mindste her i Sydafrika).

  Jeg er enddog meget uenig med dig i sojamaelkens lyseroede lyksaligheder; og det bliver ikke bedre af, at du fejer videnskabelige resultater om problemerne med sojamaelk af bordet med en smart kommentar om at japanerne og kinerserne "saa vidt du ved aldrig har lidt af barnloeshed". --dette er i oevrigt ogsaa lidt af en af de mange halve (eller rettere: kvarte) sandheder, som mange ynder at angive; hvis du drikker et eller to glas sojamaelk om dagen, faar du langt, langt mere soja end langt de fleste japanere eller kinesere!!

  Jeg vil ikke komme med en laengere liste over de helbredsprobler der er ved konsumering af sojaprodukter i overdreven grad (hvilket brug af sojamaelk som "normal" maelk efter alt at doemme er!) - men henvise interesserede til primaerlitteraturen (faas paa ethvert universitetsbibliotek) eller bare googl loes; f.eks.:

  http://www.westonaprice.org/soy/soy_controversy.html

  Et af problemerne for baade pro- og contra-sigerne er dog, at saa snart EET studium har paavist en sammenhaeng, bliver dette citeret ad nauseam. Man venter simpelthen ikke paa at en videnskabelig konsensus bliver naaet over langt flere undersoegelser, foerend man hoejlydt proklamerer det ene eller det andet.
  Rent videnskabeligt er pendulet dog ved at svinge over mod at soja ikke er den frelser, som mange ellers udraaber den til.

  I oevrigt: Sojamaelksalget i USA fik foerst for alvor fart paa, da producenterne fik lov til at placere deres produkter i koelediskene -- selvom det rent faktisk bare er plantejuice med tilsatte smagsstoffer, som udemaerket kan holde sig uden for koeleskabet. Et rent salgstrick - og med til at skabe billedet af sojamaelk som et "friskt" produkt.

  Saa (for nu at bruge et par vise ord) pas paa dem, der siger de har fundet sandheden, og foelg i stedet for dem, der stadigvaek leder efter den ;-)

  SvarSlet
 18. Hej Anssen. Jeg ville hellere nøjes med at diskutere sojamælk i forhold til klimaet og rydning af skovarealerne i Sydamerika. ;-)

  Konsekvenserne for helbredet vil jeg ikke diskutere med dig, for jeg ved ikke hvad der er rigtigt og hvad der er forkert. Jeg følger meget med i diskussionen og der er cirka lige mange undersøgelser der viser at det er usundt, som det modsatte. Så jeg er fuldstændig åben for alle muligheder, uden at afvise noget som helst. Men så længe der er lige mange undersøgelser der påviser fordele ved at indtage sojaprodukter, som undersøgelser der påviser skadelige virker ved det - så vælger jeg at tro på alle de positive undersøgelser. Men det er et personligt valg og jeg lytter naturligvis stadig til modstandernes argumenter. Indtil kampen bliver afgjort, glæder jeg mig over, at mit valg under alle omstændigheder er godt og gavnligt for miljøet.

  SvarSlet
 19. Jamen Lotten dog! Jeg må komplimentere dig for en ualmindelig godt beskrevet hverdagsmorgentur. Som Johanne skrev, så er man med hele vejen. Og jeg sad på sædet lige ved siden af i bussen og blev også helt hed i kammen over ham Poulsen, der i ufattelig mange år har appeleret til min dårlige samvittighed. Er der mon overhovedet noget der kan kaldes moral længere? Ma må da sige, at det der med at være sin egen lykkes smed virkelig er slået igennem, hva´? Tusinde tak for en dejlig tur rundt og en rusker dér i morgenklamheden!

  SvarSlet
 20. Jamen dog!
  Her holder man weekend fra internettet og kommer tilbage til noget, der næsten kan minde om en hed debat :-D

  Jens, du skal ikke undskylde, jeg sætter pris på dine kommentarer! - og Anssen (og jeg selv for den sags skyld) kan godt lide en god diskussion.

  Jeg har ikke haft lejlighed til at læse alle de artikler, der er links til, men ved lejlighed vil jeg sætte mig og udvide min sojahorisont.

  Lige nu forsøger jeg mig bare med det dersens sojamælk og holder mig fra komælkeprodukter over en kam. Jeg tager udgangspunkt i mit eget korpus, eksperimenterer til jeg finder en løsning, som jeg kan acceptere - jeg prøver ikek at pådutte andre noget. Sådan var det i hvert fald ikke ment.

  Rasmine, jeg tror faktisk, at mælk (altså irigtig mælk fra køer, geder, får - ikke sojaSAFT) er sværere for os mennesker at fordøje. I hvert fald holder argumentet med at vi skal drikke mælk for at få kalk nok ikke. I DK drikkes der mere mælk end i resten af verden og alligevel ligger vi i toppen af statistikken mht. knogleskørhed.
  MAn kan sagtens få kalk fra andre fødevarer, men det bliver der ikke oplyst særlig meget om. Nu har vi selvfølgelig også en pænt stor mælkepusher her i landet, som nok skal råbe op, hvis der sker ;-)

  Sister - lige nu bor jeg i en lånelejlighed i en sidegade til Amagerbrogade (men kun søå længe, vi stadig renoverer båd)

  Velbekomme Nina. Nogen gange er det de hurtigst forfattede indlæg, der bliver taget bedst imod - det er egentlig tankevækkende...

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!