30.4.08

Rum Regatta 2008

Da jeg var barn, var det fast tradition at vores familie brugte Kr. Himmelfartsferien til vands. På Flensborg Fjord er der siden 1979 blevet afholdt Rum Regatta for historiske træskibe, en begivenhed, der plejer at tiltrække mere en hundrede af de gamle skuder fra landende omkring Østersøen. Mine forældre har siden 1981 haft en gammel, 40 fods spidsgatter (faktisk en Lynæs – bare en hel del større end den, jeg lige har solgt) og det gode skib har trofast deltaget i regattaen næsten alle årene.

Jeg har ikke selv været med, siden jeg var 13-14 år, så det er med en god portion forventning jeg senere i dag hopper på et tog for at sætte kursen mod Ærø. Kæresten skulle have været gast på skonnerten Activ, men et filmprojekt på hans arbejde er blevet rykket frem, så jeg må tage alene af sted. Det skal dog ikke afholde mig fra at aflægge Activ et besøg, for jeg kender skipper Bergsøe og ved, at han er god for en røverhistorie og et glas af den fineste rom – en rom, man ikke kan købe i handlen og som han selv har sejlet fra Cuba i forbindelse med sidste års regatta. Han havde dengang fire fade med, men fik lov at beholde det ene, som nu hænger i salonen med tappehanen i hovedhøjde. Jeg ved det, for jeg så det med egne øjne for to uger siden, da jeg ventede på færgen i Svendborg og gjorde en afstikker til Ring Andersens værft for at fordrive ventetiden. Og rommen smager fortrinligt, skal jeg hilse og sige.

Men det var et sidespor.

I morgen tidlig sejler vi fra Ærø til Sønderborg og som noget nyt, har Flensborg Museumshavn i samarbejde med Turismeregion Flensborg Fjord arrangeret en regatta fra Sønderborg til Flensborg på fredag. Der er tale om et grænseoverskridende EU-projekt, INTERREG IIIA, og sejladsen er tænkt som en tydeliggørelse af den dansk-tyske maritime historie. For når nu der alligevel er en hel masse både, der skal sejle til Flensborg på samme tid, hvorfor så ikke sejle lidt om kap?


Lørdag er det så den rigtige regatta, der bliver skudt i gang. Jeg husker det som skægt, kaotisk og spændende – og så er omgivelserne på Flensborg Fjord meget maleriske. Der findes næppe skønnere rammer om en begivenhed af den kaliber. Der sejles om kap i flere klasser og kunsten er at blive nummer to – førstepræmierne er som regel nogle højst besynderlige trofæer (jeg husker en udstoppet sumpskilpadde tydeligst), mens andenpræmierne er rom i femliters magnumflasker.
Om aftenen er der selvfølgelig festivitas og Flensborg Museumshavn er hele weekenden invaderet af et større gedemarked – højlydt, kulørt og meget folkeligt. Det skal nok blive spas. I det hele taget er romregattaen et besøg værd, hvis man tiltrækkes af lugten af eventyr, salt og tjære – for man mærker historiens vingesus blandt de gamle, stolte skibe og som det eneste sted i Tyskland kan man tilmed aflægge et vaskeægte rommuseum et besøg.

Vejrudsigten ser lovende ud, mandskabet er en nøje udvalgt skare af familie og venner, og mit sejlertøj og jeg selv jubler over at skulle luftes.

Jeg tror, det bliver en god weekend.

5 kommentarer:

 1. Det lyder til at blive en super weekend og sikke en oplevelse, jeg glæder mig til at få referat derfra :-) rigtig god fornøjelse

  SvarSlet
 2. Det lyder som en stor oplevelse, rigtig god weekend, Lotte! Og som Anne siger, så glæder vi os til at høre om det bagefter.

  SvarSlet
 3. Ja det lyder til at blive en weekend præcis i din ånd :-D
  Håber at vejret er med jer :-D

  SvarSlet
 4. Rigtig god tur!
  Det lyder virkelig hyggeligt og oplevelsesrig. Synd kæresten ikke kan komme med, men jeg tror du får en god tur alligevel.

  Hyg dig!

  SvarSlet
 5. Det var et supergodt indlæg og det lyder som en rigtig spændende tur. Jeg bliver faktisk lidt misundelig.

  Indlægget var så godt og sjovt, at jeg ringede til kæresten og læste det hele højt for ham i telefonen. Min kæreste har ikke alt for meget humor, men flere gange grinede han lige som højt som mig selv.

  Det må virkelig være en særlig oplevelse at drikke rom, som skipper selv har hentet på Cuba - ærgerligt at han kun fik lov at beholde det ene. Det var en fantastisk historie.

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!