12.6.08

Veganerhetz

I går læste jeg på politiken.dk om en pige, der angiveligt var blevet syg, fordi hendes forældre havde givet hende veganerkost. Det er tragisk at pigen er syg! Det er også tragisk, at journalisterne skriver usandheder og undlader at belyse sagen fra andre vinkler end den, hvor de har taget hetz-brillerne på! Artiklen fik mig til at ønske, at jeg havde tid og evner til at fare i tastaturet og skrive et ordentligt indlæg, der kunne belyse nogle af de sider af sagen, som medierne IKKE har valgt at beskæftige sig med. Ekstra Bladet går så vidt som til at foreslå, at veganere ikke burde få børn!!!

Jens har heldigvis skrevet et virkelig godt indlæg om sagen, hvor han også citerer en pressemeddelse fra Anima, der fastslår , at det ikke er veganisme, der er problemet, men at pigens forældre har svigtet hende ved ikke at sammensætter en sund og balanceret vegansk kost. Det samme er sket for tusinder af kødspisende forældre uden dette fører til generelle fordømmelser af en blandet kost.

Danmark er et af de lande, hvor der drikkes allermest mælk. Samtidig er vi også en af de nationer, der oplever flest tilfælde af knogleskørhed. Med andre ord, kan man med fordel se sig om efter calcium fra andre fødekilder. Og dem er der masser af i vegansk kost. Pigens forældre har bare ikke givet hende den rigtige mad.

Ekstra Bladet skriver bl.a.:
Kød og mælkeprodukter tilfører kroppen D-vitaminer, og er nødvendige for at kroppen kan optage kalcium. Uden kalcium i voksealderen risikerer ens knogler at blive porøs(e), ligesom man risikerer at blive krumrygget.

Nu er det bare sådan, at D-vitamin-mangel ikke kun optræder som følge af, at man ikke får D-vitamin gennem føden. Faktisk er det ikke muligt at få al den nødvendige D-vitamin ad den vej uden decideredem tilskud. Rundt omkring i verden er der rigtig, rigtig mange kvinder, der lider af mangel på D-vitamin FORDI DE GÅR I BURQA! Det handler ikke en rygende fis om deres kost, men om at de ikke får sol på kroppen.

Jeg er ikke selv veganer, og jeg bliver det heller ikke, men for mig handler det her slet ikke om valg af kost-orientering men om fejlernæring. Jeg synes, det er frygtelig trist, når medierne belyser en sag så ensidigt, som de gør i tilfældet med det døde veganerbarn, men det handler sikkert om, at det ikke sælger ret mange aviser at skrive om, hvordan veganermad sagtens kan udgøre en fyldestgørende kost.

Det er så megen usaglig og fordomsfyldt journalistik i denne sag, at det er til at blive rygende hidsig af....

15 kommentarer:

 1. Fuldstændig enig med dig Lotte - og med Jens' iøvrigt fantastiske indlæg! Det er SÅ nemt at lange ud efter, skrive halve sandheder og sensationelle historier om forældresvigt osv.

  Og interessant at læse om burqaens indflydelse! Men det er jo en helt anden diskussion ;-)

  SvarSlet
 2. Nille, problematikken omkring brug af burqa ER en anden diskussion, men viser meget godt, hvor vigtigt det er at få sol på kroppen. I moderate mængder selvfølgelig ;-)

  SvarSlet
 3. Der fik du endnu engang sat ord på mine tanker ;-)

  Jeg græmmes virkelig over alt det dårlige og unuanceret journalistik der egentlig er.
  Det er lidt pinligt. -og så tænker jeg ofte: -er der virkelig nogen der selv synes det er godt og hvad med en faglig stolthed?

  Det værste er vel egentlig at man sagtens kan gennemskue det der handler om ens eget felt, interesser og viden. Hvilket skaber bevidsthed om, at alt det man ikke ved noget om, fra andre steder end aviserne, også kan være det rene nonsens...

  SvarSlet
 4. Når nu man bliver rygende hidsig over dårlig journalistik, så er der et par måder at lette trykket på, som ikke kræver lange formfuldendte læserbreve.

  Skriv direkte til journalisten, der har skrevet artiklen eller skriver til læsernes redaktør.

  Jeg skriver ofte til journalister, når jeg ser en fejl og hvis man underlader at kalde dem dumme og dovne, så får man som regel både ret og tak.

  SvarSlet
 5. Tak fordi du gad skrive dette her, Lotte!

  Jeg er bare så enig med jer! Det er dårlig journalistik og direkte usandt! Og det minder om hetzen mod kosttilskud, og at det skulle være farligt at tage vitamintilskud. Det er simpelthen uhyrligt.

  Og vi behøver ikke kalk fra netop mælk, det kan fås langt bedre på mange andre måder.

  SvarSlet
 6. Husejer, du har så fuldstændig ret.
  Jeg har tænkt på det flere gange, men har aldrig fået taget mig sammen til at skrive :-)
  Jeg må lige tage mig sammen ;-)

  SvarSlet
 7. Valdemarsro, det er jo også lidt anstrengende ALTID at skulle forholde sig kritisk til alting, men af og til er urigtighederne og uretfærdigheden så åbenlyse, at man ikke kan andet end undres. Og harmes.

  Husejer, du har en pointe. Og jeg kunne godt være fristet til at fortælle de ansvarlige min mening.

  Det er så desværre ikke alle journalister, der kan lide at blive kritiseret. Jeg vil tillade mig at citere en bekendt om folks (mig selv inklusive) tendens til at stave Colombia med u i stedet for det andet o: Jeg har i årevis generet journalister, der ikke kan finde ud af det. Men de bliver både fornærmede og fortsætter deres nedrige praksis, der svarer til at skrive Dänemark om Danmark. De bruger jo den historiske arvefjendes stavemåde. Bortset fra at selv på engelsk hedder det Colombia. Med mindre man taler om District of Columbia eller rumfærgen Columbia. Kun en enkelt gang har een taget den til sig. Det var Bjarke Møller på Information, der brødebetynget skrev tilbage, at hans bror endda har tre colombianske (med o) adoptivbørn. Så det var jo lidt pinligt. Men trods alt ikke nær så pinligt som kvajpanderne på Politiken, der ikke har fattet det efter tre nidkære henvendelser.

  ...

  Velbekomme Madame, det er lige netop i sådan et tilfælde, hvor jeg ville ønske, jeg havde flere læsere her på bloggen ;-)

  SvarSlet
 8. Jeg er så glad for at du har skrevet dette indlæg og hjælper til at rette nogle uheldige misforståelser. Det er fantastisk og jeg håber at rigtig mange læser dit indlæg.

  SvarSlet
 9. Jens, jeg håber altså, at de læser dit indlæg i stedet, for det er så meget mere informativt. Men jeg fik da luft, grin.

  SvarSlet
 10. Journalister skriver det, der sælger. Og det sælger desværre bedre at skrive om forældre, der mishandler deres børn end om hvordan en god og fornuftig kost sættes sammen.

  Og ja, man kan sagtens få kalk på andre måder end gennem mælk. Diskuterede engang med en gæst, der mente det var fuldstændigt uforsvarligt, at danskerne ikke havde uddelt mælk til de stakkels grønlandske børn i kolonitiden. Jeg kunne simpelthen ikke forklare vedkommende, at grønlænderne tydeligvis havde fundet andre kilder til at få kalk, de har jo ligesom overlevet i 4.500 år uden mælk.

  SvarSlet
 11. det er altid godt at skrive til journalisterne, jeg har flere gange fået JP til at rette faktuelle fejl om kost (som da de mente at en cola indeholdt 50 gram (og ikke miligram) coffein)

  Alle de journalister jeg har prøvet at skrive til, hvor jeg var faktuel og høflig, har svaret ganske pænt.

  SvarSlet
 12. ..så.. Hvis man skriver til journalisten og på en pæn måde viser dem andre kilder/synsvinkler, bliver de som oftest glade, da de jo som oftest er ret travle, og derfor ikke selv kan lave alt det kildekritik som man kunne ønske.

  men det er vigtigt at være konstruktiv, da de sikkert får mange "det er for dårligt" mails.

  Mvh Peter, der første gang rettede en avis da jeg var 11 år.... hvor meget nørd er man så

  SvarSlet
 13. Grønlandspost, det er jo faktisk lidt tankevækkende. For hvordan kan det være, at så mange læsere holder sådan af at blive forargede, indignerede etc.?

  Du har ret Peter. Jeg orkede bare ikke...

  SvarSlet
 14. Det er lidt skægt med de nyheder.... Man tror fuldt og fast på dem... Indtil man får en oplevelse tæt ind på kroppen og dermed oplever hvordan de tvister sandheden.....
  Der er et gran sandhed i enhver nyhed, spørgsmålet er så hvilket gran, det så er....
  I denne sag er sandheden vist omsorgssvigt og ikke spor andet...

  SvarSlet
 15. Du har ret Bambi. Omsorgssvigt og fejlernæring.

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!