16.12.08

Giv en prut!

Jeg har før givet geder, fodbolde og høns. Nu overvejer jeg idéen med en prut.

Folkekirkens Nødhjælp har nemlig gjort det igen. Tænkt inovativt, bæredygtigt og fremsynet. Og hvad giver man ellers til den, som ingenting mangler? Lidt god samvittighed er ikke den værste idé, synes jeg.

Så jeg overvejer lige nu, hvem jeg skal betænke med en velgørende prut.

Med i købet får man:
En gris
Et ’gylle til gas’-konverterings-apparatur
Gasflasker og gasbrænder
Undervisning i brug og reparation af konverterings-apparatur


De skriver om projektet:

Det er slet ikke det rene fis. Hvis man bruger en gris' efterladenskaber, kan man være med til at mindske skovhugst og efterfølgende erosion og give en familie mulighed for at få varm mad og lys. Grisens gylle samles i et anlæg, hvor faststofferne nedbrydes og udvikler biogas. Gassen kommes på gasflasker, som kan tilsluttes et gasblus og måske en gaslampe.
Til forskel fra trækomfur eller ildsted, kan gasblusset tændes og slukkes efter behov, hvilket giver en bedre energiudnyttelse. Når familien til sidst tømmer gylleanlægget, er restproduktet den fineste gødning, som kan bruges på marken.

5 kommentarer:

 1. utroligt hvad der findes på - jeg har slet ikke hørt om dette initiativ...

  SvarSlet
 2. Det var dog utroligt! Først troede jeg, det var pjat - men måske skulle vi alle have et anlæg til menneskeefterladenskaber?

  SvarSlet
 3. Shabby, jeg fik en mail om det, fordi jeg tidligere har givet velgørenhedsgaver - men jeg har heller ikke hørt/set/læst om initiativet andre steder (endnu).

  Madame, tanken er ikke dum - men det ville kræve at vi ikke længere gik på vandkloset, men opsamlede efterladenskaberne som de kom ud af os. Hygiejnemæssigt er det noget af en udfordring. Og smittefaren ville være stor.
  Men hvis man kunne finde en sund metode, er jeg sikker på at det ville gavne hele kloden. Vi ville mindske vandforbruget, genbruge vores efterladenskaber, minimere spildevandet, mindske brugen af andre brændselskilder - what's not to like?

  SvarSlet
 4. Jeg så et indlæg TV. Jeg må indrømme, der er grænser, hvad jeg kunne finde på. Ingen skal pille ved min Jul. Jeg ville gerne se min familie i hovedet, hvis jeg gav dem en ged eller en prut. Hvis jeg skal være "hellig" og give til den slags, så skal det ikke være som Julegave. Jeg kunne aldrig finde på at hive den slags ned over hovedet på folk. Det skal de selv vælge.

  SvarSlet
 5. Deborah, det er jo heldigvis et frit land vi lever i, og jeg kender faktisk folk, der i dette samfund præget af overforbrug ikke ønsker sig ret meget andet end fred i verden. Den slags mennesker ville værdsætte en gave til velgørenhed, mens min lille niece nok ville blive lidt lang i ansigtet, hvis jeg forærede hende en prut! Næh, hun skal da have det lyserøde tylskørt, hun går og drømmer om :-)

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!