21.1.09

At lokalisere passionsfrugten

Jeg har en veninde, der jobmæssigt står i et vadested. Rigtig meget endda. Sådan nærmest i vand til halsen. Hun SKAL træffe nogle karrieremæssige valg, men har lidt udfordringer med 'hvordan' og 'hvornår'. Ikke så meget med 'hvorfor' - for når man bliver syg, der hvor man er, skal man enten ændre på sin situtation i det aktuelle job eller simpelthen søge andre veje. Det er min mening. Det er også Pernille Melsteds mening. Hun har tilmed skrevet en hel bog om at finde ud af, hvad man SÅ skal, hvis ikke man skal det, man troede, man skulle.

'Find din passion på 4 uger' er en coach-dig-selv-bog, som handler om at finde frem til favoritjobbet, og den har ligget højt på hitlisterne, siden den kom på gaden i 2007. Bogen er smækfyldt med øvelser, der skal spore en ind på de ting, man brænder allermest for. Simpelthen en guide til at afdække ens største passion(er) på jobfronten.
Disse øvelser er lidt af en udfordring. Man bliver tvunget til at grave dybt i sig selv, og det er i sig selv sin sag. Men Pernille Melsted anbefaler, at man finder sig en makker (og det er så her, jeg kommer ind i billedet), der gennemgår samme coaching-forløb - og som man så bruger som sparringspartner. Det er sin sag at svare ærligt på bogens spørgsmål i skriftlig form, men det er en endnu større udfordring at skulle sige sine svar højt for et andet menneske. Det kræver mod og vilje - men så skal jeg også love for, at der er gevinst!

Jeg skal jo ikke selv ud og finde nyt job lige nu, men det vidste jeg ikke, da vi begyndte på forløbet (ja, vi bruger så lige lidt mere end de fire uger, det kan gøres på). Det er dog ingen skade til at lære lidt mere om sig selv, så selvom jeg ikke har samme behov som min veninde, får jeg også en masse ud af øvelserne og vores sparringsmøder. Vi er ca. halvvejs gennem bogen, og jeg skal da lige love for, at der bliver rusket op i os. Hvad det fører til for venindens vedkommende, vides endnu ikke, men pointen er også, at man skal gennem alle øvelserne, før man overhovedet skal begynde at overveje HVORDAN passionen skal kunne realiseres.

Hvis du kan svare ja på et eller flere af flg. spørgsmål, er bogen måske også noget for dig...
 • Jeg føler ikke, jeg er på rette hylde
 • Jeg ved ikke hvad jeg vil, men jeg ved, at det ikke er det her…
 • Jeg har aldrig brugt tid på at undersøge, hvad jeg virkelig brænder for
 • Jeg har aldrig brugt tid på at undersøge, hvad jeg er god til
 • Jeg føler mig som en pausefisk i mit eget liv

7 kommentarer:

 1. Godt med den slags redskaber, jeg håber de og du kan hjælpe veninden. Og så lige fra egotripperen: jeg er lykkelig for, at jeg ikke kan svare bekræftende på et eneste spørgsmål. Det er jo virkelig et privilegium kan jeg forstå. Held og lykke!

  SvarSlet
 2. Jeg kender bogen....rigtig godt endda. Jeg brugte den selv da jeg begyndte at mærke efter, at noget i mit (arbejds)liv ikke var rigtigt. Pludselig følte jeg at jeg forstod, hvad det var der skete i mit liv. Og pludselig kunne jeg agere i dette felt og reagere på de ting, jeg oplevede....og hvilken lykke.
  Resten er historie - du læser jo med på bloggen. Hvad det helt præcis skal føre til ved jeg endnu ikke, men følelsen af at jeg er på rette vej giver mig styrke og sikkerhed.
  Jeg brugte også fire uger og fik faktisk aldrig gjort bogen helt færdig. Men jeg sugede det ud af den, som var relevant for mig og jeg takker Pernille Melsted og hendes fantastiske bog, for at stille mig de rigtige spørgsmål, på det rette tidspunkt.
  Jeg takker også universet for den dag, hvor jeg faldt over den i boghandlen og ikke mindst mig selv, fordi jeg købte den og reagerede på det, som skete i mit liv.
  Held og lykke med læsningen og arbejdet, og selv om det kan være svært at grave så dybt og at være så ærlig, kan jeg kun sige, at det er sliddet og besværet værd!

  SvarSlet
 3. Det lyder som en bog jeg burde bruge selv om jeg vel snarere burde tænke på, hvordan jeg får finansieret alderdommen. Jeg har hele mit liv frygtet den slags, fordi "hvis vi alle ville spille harpe, så var der ikke harper nok" som Halfdan skrev i et morsomt digt.

  Jeg tror også at du har godt af at læse og bruge den, uden tvivl, selv om du har fået skiftet jobbet ud fornyligt. Men det var vist også noget andet.

  God fornøjelse med resten af bogen og job-overvejelserne! :-)

  SvarSlet
 4. Det lyder rigtig spændende, Lotte! Jeg håber, din veninde kan finde sit rette spor på den måde.
  Selv er jeg rimeligt tilfreds med mit job - men det er godt at vide, hvad der findes af hælp, så man kan fortælle det til andre.

  SvarSlet
 5. Godt og spændende indlæg. Jeg har altid ment, at hvis man virkelig finder ud af og forstår hvad man brænder for, så er man med garanti også supergod til det. Men det kræver at man sætter sig ud over forfængelighed, psykologiske problemer, grådighed osv. Og det lyder måske underligt, så jeg er nødt til at forklare det: det nytter ikke at man gerne vil være skuespiller, hvis det ikke er faget, men berømmelse man søger. Så har man et problem. Det nytter heller ikke, at man gerne vil være plastiskkirug, hvis man bare gerne vil tjene mange penge. Det nytter heller ikke, at man gerne vil være politiker, hvis man ikke er interesseret i politik, men egentlig bare gerne vil have magt. Jeg tror man kan nå langt med stædighed og vilje inden for alle fag - men det er min overbevisning, at man kommer længere med ægte passion og engagement. Jeg tror også at man får et bedre liv på den måde!

  SvarSlet
 6. Ja jeg kan heller ikke svare bekræftende på spørgsmålene, men hvor er det godt at din veninde har dig til at være sparingspartner :-)

  SvarSlet
 7. >Zette
  Det er jo fantastisk, at du er så glad for dit job. Hvis alle var i samme situation, ville mange coaches og psykologer blive meget fattige :-)

  >Maja K
  Din historie er jo fantastisk. Og ja, jeg læser med og har fulgt den udvikling der er sket i din karriere! Sikke en forandring og sikke en glæde ved dine beslutninger, du udstråler. Jeg har kendt til bogen i et godt stykke tid, men ikke liiige kunnet finde en, der ville være sparringspartner - og da jeg så ikke længere syntes, jeg egentlig havde behov for den, havnede veninden i en situation, hvor hun havde. Og så foreslog jeg hende et forløb. Og hun sagde som bekendt ja. Jeg er meget spændt på, hvor det fører hende (og mig sagde hunden) hen.
  - men du har ret, det kræver sin m/k at være ærlig over for sig selv, når man skal lave øvelserne i bogen.

  >Donald
  Måske er bogen noget for dig - måske kunne du også finde inspiration i Abelone Glahns nye bog om det at skifte spor i en moden alder http://www.50plusognystartet.dk/ Bogen udkommer først den 1. april (og det er ikke en aprilsnar), så jeg kan ikke fortælle dig, om den er god. Men Abelone er dygtig.

  >Madame
  Det er jo en gave, at man har et job, man er glad for. Heldigvis kan man gøre en hel masse selv for at undgå at havne der, hvor min veninde lige nu befinder sig. Og der findes metoder til at komme ud af det, hvis man alligevel er havnet der. Bogen er blot en af mange måder. Men ja, du har helt ret i, at det er godt som udgangspunkt at vide, hvad man kan gøre eller råde andre til at gøre.

  >Jens
  Enig! Enig! Enig!
  Jeg tror bare, at der er nogen, som fra barnsben har måttet leve med andres (fx forældrenes) ambitioner på ens vegne, og at de først rigtig finder ud af at de lever andre menneskers drøm, når de allerede er midt i det. Mine forældre har heldigvis altid fortalt mig (og selv været gode eksempler på) at man bliver gladest, hvis man følger sit hjerte. At det så af og til, af forskellige årsager, ikke altid er helt ligetil, det er en helt anden sag ;-)

  >Lene
  Det er kun godt, du ikke kan svare bekræftende! Der er helt sikkert mange patienter gennem tiden, der er meget enige :-) Tænk, hvis de skulle have undværet dig...

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!