28.1.09

Who's the boss? Øjnene eller maven?

Kan du huske, at en 25cl sodavand, var noget af det vildeste, man kunne få som barn? Det var sådan noget, man kun fik til særlige lejligheder som børnefødselsdage (og så drak man den med sugerør, pustede bobler i den og fik brus ud af næsen)? Har du tænkt over, at sodavandsflasker, chipsposer, slikposer og alle mulige andre typer emballage bare er vokset og vokset i volumen i løbet af de seneste tre årtier?

Rigtig mange mennesker lytter mere til deres øjne, end de lytter til deres maver. Det er derfor, vi snupper en portion ekstra. Det er derfor vi siger ja tak til dessert, selvom vi faktisk er mætte. Det er derfor, vi køber jumboposerne med slik i stedet for de små, hvor der jo 'næsten ikke er noget i' - og de store poser har jo også en lavere kilopris. Hvorfor mon?

Vidste du, at vi i gennemsnit spiser 92% af alt, hvad der er på tallerkenen?
Det er måske værd at have med i sine overvejelser, når man øser op eller vælger, hvilken størrelse tallerken, man skal spise af?

Vidste du, at vi mennesker har en tendens til først og fremmest at spise af de ting, der ligger midt i køleskabet? Hvad ligger der i midten af dit køleskab? Gulerodsstave? Er det noget sundt eller noget mindre sundt?

Brian Wansink har skrevet bogen 'Mindless Eating' og selvom meget af det, han skriver, ikke overrasker, så er det alligevel tankevækkende læsning. Meget tankevækkende endda. Wansink har selvfølgelig både en hjemmeside og en blog, så mens man overvejer, om man vil have fat i hans bog, er der en hel del interessante indlæg frit tilgængelige. Fx kan man læse, at begrebet 'comfort food' dækker over forskellige ting afhængig af, om man er mand eller kvinde.

Spiser du mere, end du tænker?
Jeg gør en gang imellem - typisk på en bestemt dag én gang om måneden. Det er ikke en undskyldning, det er bare en konstatering...og jeg arbejder på sagen. Først og fremmest er det rigtig, rigtig smart IKKE at have chokolade i huset, når jeg rammer 'dagen'. Jeg er nemlig latterligt forudsigelig, når det kommer til, hvad der tæller som comfort food for mig.

15 kommentarer:

 1. Ja :-) Nogle gange hvis jeg har et møde fra 13 - 15, hvor vi får et stykke kage sammen med teen, så er den kage slet ikke med i min hjerne, så når jeg kommer hjem, så tager jeg eftermiddagste med brød, som jeg plejer, og jeg kommer altid først i tanke om kagen, når brødet er spist :-)

  SvarSlet
 2. Uh, det kender jeg godt! Har af princip hverken slik eller chips i huset, og hvis kæresten køber noget, sørger jeg for at lægge det væk i et skab, hvor jeg ikke kan se det. Ude af øje, ude af sind virker til fulde her! Vælger som regel den lille tallerken til aftensmaden, så portionen bliver mindre. Jo jo, ved skam godt hvad der skal til, udfordringen er at holde det :-)

  SvarSlet
 3. Det er ligesom at man også spiser mere slik fra en gennemsigtig glasskål end fra en farvet og drikker mere vand hvis det står lige foran én end 2 meter væk.
  Det er bestemt værd at tænke over, -og så tror jeg da lige at køleskabet skal omstruktureres herhjemme ;-)

  SvarSlet
 4. Det er meget tankevækkende, Lotte!
  Jeg prøver altid at have et fristende fad med frugt stående, og ellers bruger jeg 85%mørk chokolade, rosiner og mandler til de situationer, hvor man kan blive helt desperat.

  SvarSlet
 5. Jeg tænker alt for meget over min mad, uden alligevel at handle lige hensigtsmæssigt for min krop.
  Men det er gode reminders du lige får taget op Lotte.

  SvarSlet
 6. Åhh ja, jeg har været der - og er der til dels stadig, så hellig er jeg heller ikke blevet. Men efter at have tabt 12 kg i løbet af de sidste halvandet år, er der lavet ret meget om på kosten. Især portionsstørrelserne. Hvis jeg synder med kage, chips eller chokolade, så er det nu altid noget med små skåle, og så lige meget voksent mærke efter om det ikke lige skulle kunne gøre det for mig - og det kan det som regel. Hvis det er der, så er det svært for mig at sige nej, men det lykkes dog af og til.

  jeg er også begyndt at fryse fx store mængder indkøbt kød, fjerkræ og fisk i mindre portioner end tidligere, på den måde laver jeg mindre mad og spiser mindre.

  Men du har ret i det med størrelserne på poserne, jeg kan til tider blive helt forarget over de der kilos og 2 liters ting. Med mindre det naturligvis drejer sig om øl, for så er det absolut helt i orden :-)
  Hilsen den frelste!

  SvarSlet
 7. Jeg hader simpelthen de der enorme sodavand. Mine unger får ikke sodavand ret tit men nytårsaften, til fødselsdage og andre af den slags lejligheder der syndes jeg de skal have lov at få sodavand og det syndes de er en stor fest. Hver gang irritere det mig at jeg ikke kan få de "små" sodavand i f.eks. netto. Børnene tænker jo ikke på at de har fået en kæmpe sodavand men kun på om de har fået én eller to. Derfor vil jeg hellere have de små og så eventuelt lade dem være vilde og få hele to...

  SvarSlet
 8. Jeg synes, at det er ret morsomt, at du nævner det med XL-emballagerne - for jeg synes, at jeg på det seneste har set mange XS-emballager hernede. Fx. sodavand, som de nu sælger i 25cl eller 15cl flasker - rigtigt nuttede ser de jo ud ved siden af en 2 liters-dunk! Jeg køber aldrig sodavand mere - men måske man skulle omdesigne køleskabene så grøntsagsskufferne ikke længere er nede i bunden?

  SvarSlet
 9. Lige den dag skal der være lakridser i nærheden af mig... mødte din mor ved Netto igår - hvor var det hyggeligt..

  SvarSlet
 10. Skal vi ikke give den dag et navn? Jeg kan spise et fuldt måltid, hver anden time.

  SvarSlet
 11. Spændende indlæg. Jeg køber sjældent slik, sodavand og chips. Når jeg køber sodavand er det mest økologisk og de kommer jo kun i små flasker.

  Men jeg kan godt spise rigtig meget almindeligt mad, hvor andre bliver lidt forbavsede. Men det er jo meget grønsager, så jeg har egentlig ikke dårlig samvittighed over det.

  SvarSlet
 12. Den dag kender jeg også... men jeg er viljestærk og kan sagtens have både slik, chokolade og kager i huset uden at spise det... Derimod kæmper jeg mod trangen til hvidt brød og fed ost.

  Sjovt at du tager emnet med størrelserne op, vi talte faktisk om det så sent som forleden, da jeg købte en 2 liters cola... det er fuldstændig absurd, og du har ret i, at det i høj grad er øjnene vi spiser med. Derfor er tricket med at spise langsomt, rigtig langsomt også godt, så når maven nemlig at registrer at den er mæt.

  SvarSlet
 13. Det er super interessant, hvordan de fysiske strukturer - tallerkenens størrelse, afstanden til vandkanden og slikposen osv. - påvirker vores valg. Helt ubevidst. Men det giver heldigvis også nogle gode idéer til, hvor man med lethed kan sætte ind!

  Jeg vil straks rejse mig og hente en kande vand! :)

  SvarSlet
 14. Jeg spiser 100% på tallerkenen og skal til at servere gulerødder, revet rødkåls-salat og den slags. Katastrofeblink!
  Men Lotte, du er så tynd, ikke? Eller er det bare min fantasi, som spiller mig et puds?

  SvarSlet
 15. Kære alle
  Jeg læser med stor fornøjelse jeres kommentarer og ville mægtig gerne besvare dem alle. Kommer tid, kommer råd siger man jo - men lige nu er det sparsomt med overskuddet, så jeg håber meget, at I vil bære over med mig en stund endnu. Travlheden er heldigvis af den positive slags!

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!