5.3.09

Krydderi på tilværelsen
Den egyptiske bazar er stedet, hvis man gerne vil købe krydderier med hjem fra Istanbul. Jeg hjembragte en halv bærepose fyldt med sort chili, hel tørret ingefær, safran, hel kardemomme, tørrede grønsager - og henna (det sidste dog ikke til mig) - og jeg kunne have købt meget mere, hvis ikke det var fordi, jeg bare havde lyst til at spæne ud af basaren igen i det øjeblik, jeg satte foden der.

Det er første gang, jeg har syntes det var så lidt sjovt at være blond og blåøjet (eller kvinde for den sags skyld). Og i den store bazar var det endnu værre end i den egyptiske. Måske hang det sammen med, at vi kom der uden for turistsæsonen, så vi var kærkomne 'ofre' - i hvert fald var de sælgende over os som gribbe og høge i det øjeblik, vi så meget som satte hastigheden ned eller drejede hovedet for at kaste et blik på deres varer. Og et høfligt 'nej tak' blev af rigtig mange modtaget med sure miner.

Jeg plejer at være glad for at snakke med mennesker, prutte om priser og bare mærke stemningen på steder som disse, jeg har en meget høj tolerancetærskel og hygger mig med gevaldigt i købekaos, ragelse og røgelse - men her følte jeg ganske enkelt, at mine grænser blev overskredet, og de handlendes pågående facon havde derfor den stik modsatte effekt af den, de ønskede. Jeg købte ingenting.

Det skal lige siges, at der også var gode oplevelser imellem, men overvægten var desværre repræsenteret af sælgende, som frastødte mere væk end de tiltrak. Og det kom faktisk lidt bag på mig... Egypten og Tunesien er vand ved siden af Istanbul!
(Billederne er taget med tilladelse fra de handlende)

20 kommentarer:

 1. Hold da op nogle lækre billeder! Jeg elsker bare den slags markeder med dufte, krydderier og mad - men påtrængende sælgere gider jeg heller ikke.. tværtimod så lader jeg bare være med at købe noget i protest, ærgeligt at så de får det modsatte af hvad de ønsker med deres opførsel

  SvarSlet
 2. Det er nogle rigtig flotte billeder. Jeg kunne godt tænke mig en collage af den slags billeder i mit køkken. De gør mig altid glad og jeg får straks lyst til at lave en masse mad.

  Men efter din beskrivelse, så var jeg helt sikkert også løbet min vej så hurtigt som muligt.

  SvarSlet
 3. Jeg syntes absolut også, at den egyptiske bazar var bedre end den store - men de er pågående. Meget mere end souken i Louxor eller i Aswan... helt sikkert!

  Men jeg var meget streng overfor dem - så jeg kom helskindet igennem det. Faktisk helt uden problemer... jeg snakkede og drak tyrkisk kaffe - men med det onde blik lige under overfladen ;-)

  SvarSlet
 4. Aj, Lotte, sikke vidunderlige billeder! Jeg ville købe mig til total overvægt sådan et sted. Altså, hvis vi lige ser bort fra de ubehagelige pågående sælgere.

  SvarSlet
 5. Å duften sådan et sted (med mindre der er kødmarket men det er der heldigvis ikke i dén bazar). Man kan næsten mærke duften i næsen når man ser dine billeder og da vi ovenikøbet slipper for de pågående sælgere er det det rene eventyr.

  Da jeg var der for snart mange år siden var jeg meget blond, langhåret og storbarmet. Jeg mindes det ikke med nogen særlig glæde....

  SvarSlet
 6. Hold da op, sikke billeder. Når jeg snuser ind, kan jeg næsten dufte nogle af krydderierne. Sikke et sted...

  SvarSlet
 7. Det er aldrig rart at stå overfor en sulten sælger; der må man gøre sig hård. Ikke for at fornærme eller genere, men hvis man er lys og skiller sig ud, kan man så ikke bare midlertidigt gøre et eller andet for at falde lidt ind i mængden? Så vidt jeg husker er der også blåøjede og lyshårede tyrkere, selv om det er sjældent?

  SvarSlet
 8. Orv, fede billeder, farverne, stemningen - det hele. Der vil jeg gerne hen!

  SvarSlet
 9. wow nogle flotte billeder!!

  SvarSlet
 10. Det er skønne billeder, Lotte! Men din oplevelse lyder bestemt ikke rar - havde du ikke kæresten med derinde?

  SvarSlet
 11. Valdemarsro, jeg er også vild med den slags markeder. Men jeg bryder mig ikke over at føle, at jeg nærmest bliver overfaldet, inden jeg er trådt indenfor.

  SvarSlet
 12. Jens, jeg er bliver også helt glad over den slags farverige billeder - og føler mig inspireret til at lave mad. Kan sagtens følge din ide med en køkkencollage.

  SvarSlet
 13. Nille, vi var også strenge, men jeg bryder mig bare slet ikke om at være sådan. Afvisende. Så det blev faktisk en meget ambivalent oplevelse.

  SvarSlet
 14. Sifka, jeg kunne også sagtens have fundet på at købe mere med hjem, hvis ikke det havde været for sælgerne. Paradoksalt ikke?!
  Så foretrækker jeg alligevel at gå ned til min lokale iraner eller over til inderen - de har et lige så stort udvalg og lader mig ose i fred.

  SvarSlet
 15. Marina, så tror jeg, du ved præcis hvordan jeg havde det ;-) En kende anstrengende!

  SvarSlet
 16. Johanne, det er et fantastisk sted!!! Aladins krydderihule ;-)

  SvarSlet
 17. Donald, jeg svor faktisk, at jeg ville tage brune kontaktlinser på og et tørklæde om håret, hvis jeg en anden gang skulle færdes på steder, hvor mit udseende inviterer SÅ meget til anmasende salgsforsøg.

  SvarSlet
 18. Klidmoster, det er bestemt en oplevelse, jeg ikke ville være foruden. Jeg troede bare, at jeg efter rejser i Egypten og Tunesien var forberedt på, hvordan det ville være, men det var meget mere voldsomt i Istanbul.

  SvarSlet
 19. Tak Line :-) Og velkommen her!

  SvarSlet
 20. Madame, jo jo, skipper var med, men ham var de lige så meget efter. Især tæppehandlerne (som sjovt nok slet ikke spurgte mig).

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!