28.5.09

Gigantisk plastikproblem - Oceano de plástico - Trash Vortex

Tina skrev i går i en kommentar til mit indlæg om Plastiki, at hun aldrig havde hørt om Trash Vortex. Jeg har selv savnet mediedækning af fænomenet - og jeg er desværre ret overbevist om, at der er rigtig mange mennesker, som ikke kender til historien om de tonsvis af plastik, som flyder rundt og er åsag til at millioner af dyr dør, hvilket Jens også er inde på i sin kommentar til samme indlæg. Derfor har et længe ulmende indlæg nu endelig fundet vej til bloggen. Jeg har kortet i det, men det er stadig langt. Det er dog et emne, som er mig meget magtpåliggende at være med til at sprede budskabet om, så jeg håber, du vil tage dig tid til at læse og meget gerne fortælle historien videre.

Update: Hvis du ikke orker at læse det hele, kan du lytte til indlægget via Danmarks Radio (inkl. lydspor med bølgeslag og fugleskrig)

Gå en tur langs en strand i Danmark – eller et hvilket som helst andet sted i verden – du vil finde opskyld af plastikposer, -flasker og anden plastemballage, stykker af polyurethanskum, fiskegarn og kasserede længder af tov. Du vil måske også finde engangslightere, bildæk og tandbørster. Disse ting kan enten være smidt på land eller på havet, ført med af vind, tidevand, vandløb…og er havnet i havet. Disse større stykker plastaffald er det synlige tegn på et langt større problem. For de forgår desværre ikke af sig selv i naturen. Og under påvirkning af sollys, bølgeenergi og mekanisk slid nedbrydes de langsomt i stadig mindre partikler. Faktisk kan en enkelt enliters flaske nedbrydes i så mange små fragmenter, at der bliver nok til at lægge en partikel på hver eneste kilometer strand - I HELE VERDEN.

Mange steder fjernes plastikaffaldet fra strandene, bl.a. af dedikerede frivillige (og skolebørn - jeg husker stadig temadagene, hvor man blev udstyret med sorte sække og sendt afsted langs strandene hjemme på øen), men desværre er det langt fra det hele som skylles i land. Voldsomt store mængder plastikaffald ophobes i havområder, hvor vind og strøm er svage.

Der findes et stort område i Stillehavet, hvor vandet pga. de fremherskende havstrømme cirkulerer i en langsom spiral. Der er næsten ingen vind og den langsomme spiral indfanger og fastholder derfor let materiale som plastik.
Der er kun nogle ganske få øer i det nordlige Stillehav, hvor det flydende materiale kan strande, og derfor forbliver affaldet i spiralen, der blot vokser og vokser. I dag anslår man, at der i dette havområde findes SEKS kilo plastik for hvert kilo af naturligt forekommende plankton. Det svarer til et område på størrelse med Texas, som hvirvler langsomt rundt.
Denne affaldsspiral er også blevet døbt "Asian Trash Trail", "Trash Vortex" og "Eastern Garbage Patch".


Måske ville det ikke være så stort et problem, hvis plastik ikke havde nogen skadelige virkninger. Problemet er, at havfugle og andre dyr forveksler affaldet med byttedyr. Mange havfugle og deres unger er blevet fundet døde med maverne fyldt med mellemstore plastikting som fx flaskelåg, lightere og balloner. Det er en klassisk problematik, at skildpadder forveksler plastikposer med de gobler, de ellers spiser. En skildpadde, som blevet fundet død på Hawaii, havde over tusind stykker plastik i sin mave og tarme.Det er anslås at mere end en million havfugle og hundredetusind havpattedyr og havskildpadder dræbes HVERT ÅR ved enten at indtage plastik eller blive viklet ind i det.


Problemet er kæmpestort, men vi alle kan bidrage til at mindske det, dels ved at undgå plastik i de ting, vi køber (hvilket er en større udfordring i en moderne verden, hvor forfærdelig meget emballage består af plast), og ved bortskaffelsen af vores affald på en ansvarlig måde.

Jeg har lånt billeder fra dels en portugisisk artikel om emnet, dels Greenpeaces hjemmeside. Til sidst vil jeg gerne anbefale denne video, som jeg har fundet på Youtube.Tankevækkende, ikke?!

22 kommentarer:

 1. Først vil jeg sige; jeg synes overhovedet ikke dit indlæg var langt!

  Jeg har ikke ført hørt om Trash Vortex, men det kommer egentlig ikke bag på mig. Tankevækkende det er det, horribelt og slet ikke til at forstå.
  Det undrer mig egentlig at jeg ikke har hørt om det før, at der ikke er mere storm om det. Og så ender jeg med at tænke tanker om det er for stort et problem? Er det for omfattende at gøre noget ved? Kan alle de micropartikler af plastik nogensinde fjernes? ...og får helt ondt i maven.

  Jeg synes det var et meget vigtigt og vedkommende indlæg, der får mig til at ønske at vide mere.

  SvarSlet
 2. Jeg havde heller aldrig hørt om dette fænomen - så jeg er meget glad for at læse dit indlæg! Men man skal selvfølgelig ikke andet end at gå en tur på en strand - og ikke kun i den moderne vestlige verden - for at se alt det affald, der skyller ind.

  Det er meget tankevækkende, hvor store ødelæggelser det kan have på længere sigt... og jeg bliver altid dybt forarget, når folk bare smider tingene fra sig!

  Det er svært undgå plastic - men man kan minimere og i hvert fald behandle det med respekt!

  Plastiki-historien glæder jeg mig til at følge :-)

  SvarSlet
 3. Det er uhyggeligt, Lotte, og jeg var godt klar over det. Nogle gange må jeg lukke den slags ude, fodi det er ubærligt, og så må jeg vælge at fokusere på positive ting, for ikke at blive drænet for energi ...

  SvarSlet
 4. tankevækkende og grusomt at tænke på. Tak fordi du bragte indlægget.

  SvarSlet
 5. Jeg synes det er skræmmende og man burde få ryddet op så hurtigt som muligt. Det bliver selvfølgelig hverken nemt eller billigt, men det SKAL gøres.

  SvarSlet
 6. FØJ!!! Dit indlæg (og billederne) var meget tankevækkende og ikke spor for langt. Da jeg var barn var der nogen der foreslog at man tog alt plastikken af tingene i butikken for at demonsterer mod overforbruget (jeg har hørt at ca. 1/12 af et husholdningbutget bruges på indpakning...), men det vil jo næppe løse dette problem.

  SvarSlet
 7. Tak fordi du gider at skrive og gøre opmærksom på problemet. Men hvordan skal vi egentlig løse det. Jeg ser overalt at folk bare smider affald fra sig i hobetal. Fuldstændig kolde for det svineri det medfører. Og jeg har tit tænkt på hvad der skal til for at opdrage på folk. Store bøder? Jeg er vildrede, men løses skal det og det haster....

  SvarSlet
 8. Tak skal du have nogle frygtelige billeder! Jeg tror at det er nødvendigt at gøre opmærksom på problemet.

  En rar måde at fortælle om plastic's fortræffeligheder hørte jeg i Maltes børnehaveklasse for 29 år siden: et yoghurt bæger, som man køber for nogle få øre, og spiser indholdet af, kan holde i 20 - 30 år og kan selvfølgelig bruges som malingsbæger, drikkebæger, madcontainer etc.

  Vi har ikke brug for så mange bægre, men det er nemmere og mere hygiejnisk at lave et nyt end at genbruge de gamle ... indtil vi en dag finder ud af at gendanne materialer ud fra en industriproces, genbrug eller "omsmeltning" af plastic.

  SvarSlet
 9. Pernille, jeg er glad for, at du ikke synes det var for langt OG at du har lyst til at vide mere om problematikken. For det er SÅ vigtigt, at vi får spredt budskabet...

  SvarSlet
 10. Madame, jeg forstår godt, hvad du mener - men så stort et problem som dette kan jeg simpelthen ikke lade være med at tænke på. Jeg forsøger som du at vægte de positive ting i livet, men jeg føler jo samtidig et medansvar. Det er også min klode, der er ved at kvæles i forurening.

  SvarSlet
 11. Nille, der er synlige tegn på plastikplagen langs alle strande - nogle steder værre end andre. Men det er helt ubegribeligt at forestille sig et flydende minikontinent af plastik. På størrelse med Texas! Det er altså rigtig meget affald...

  SvarSlet
 12. Lene, velbekomme. Tak fordi du læste det og kommenterede på det.

  SvarSlet
 13. Jens, jeg tror den største udfordring bliver at enes om, hvem der skal betale for oprydningen. Det er en opgave af helt uoverskuelige dimensioner, ikke blot økonomisk, mandskabs- og tidsmæssigt, men hvor i alverden skal man gøre af al den plastik?

  SvarSlet
 14. Marina, plastik er jo en gave, når det kommer til fødevarehygiejne. Jeg ved ikke, hvordan vi skulle undgå krydssmitte af alskens bakterier i et supermarked, hvis ikke der fandtes lufttæt emballage. Plastik er kommet for at blive, det er der vist ingen tvivl om, men det sóm skal ændres er vores holdninger og handlinger i forhold til bortskaffelse af affald.

  SvarSlet
 15. Shabby, jeg ved det ikke. Jeg kan blive så flintrende arrig, når jeg tænker på alt det affald, som ligger og flyder bare fordi folk ikke gider ulejlige sig med at finde en passende skraldespand eller container. Men social samvittighed er desværre ikke noget man bare lige skaber. Heller ikke med bøder. Der skal en holdningsændring til, og den har jeg ingen forkrømede idéer til en fremelskelse af.

  SvarSlet
 16. Donald, jeg ved ikke helt nok om genanvendelse af plastik til at jeg vil rode mig ud i en længere kommentar - men noget plast kan altså godt anvendes. Vores affaldssorteringssystem er desværre bare ikke gearet til at håndtere det. Tænk, her hvor jeg bor kan jeg ikke engang sortere madaffald fra resten af mit affald! Tænk på al den kompost man kunne lave, hvis folk havde mulighed for at komme af med deres madrester, visne blomster og kaffegrums?

  SvarSlet
 17. Tak for svar Lotten! Dit indlæg blev læst op af Ruth Storm på DR-P1 i går Lørdag ved middagstid.

  Ja tænk, hvis man sorterede affaldet tidligt! Det kræver vel at man finder en passende måde at placere ansvaret for at kategorierne ikke bliver blandet sammen. Det er ikke nødvendigt med en længere plastic-kemi afhandling, lad os blot lytte til experterne, som siger at noget plastic kan genbruges, noget bør brændes eller nedbrydes på anden måde.

  SvarSlet
 18. Hold da helt ferie! Nej, hvor er det skraemmende. Nu forstaar jeg endnu bedre hvad butikkerne her mener, naar de laver "skildpaddevenlige poser", som er haeklede indkoebsnet, lavet i bomuld. TAK for oplysningen. En dokumentar om dette problem burde vaere obligatorisk for alle at se!

  SvarSlet
 19. [url=http://kfarbair.com][img]http://www.kfarbair.com/_images/_photos/photo_big7.jpg[/img][/url]

  מלון [url=http://www.kfarbair.com]כפר בעיר[/url] - [url=http://www.kfarbair.com/about.html]חדרים[/url] גדולים אנחנו מציעים שירותי אירוח מיוחדים גם יש במקום שירות חדרים המכיל [url=http://www.kfarbair.com/eng/index.html]סעודות רומנטיות[/url] במחירים מיוחדים אשר יוגשו ישירות לחדרכם.

  לפרטים אנא גשו לעמוד המלון - [url=http://kfarbair.com]כפר בעיר[/url] [url=http://www.kfarbair.com/contact.html][img]http://www.kfarbair.com/_images/apixel.gif[/img][/url]

  SvarSlet
 20. Making money on the internet is easy in the underground world of [URL=http://www.www.blackhatmoneymaker.com]blackhat marketing[/URL], Don’t feel silly if you don't know what blackhat is. Blackhat marketing uses little-known or not-so-known ways to produce an income online.

  SvarSlet
 21. These online sports betting become widely patronized especially among the global masses. Since the globe contains a huge number of masses compared to the other two social statuses, the online sports betting is pouring a lot of money compared to Las Vegas - the betting capital of the world. [url=http://www.pulsebet.com/bg/]bet online[/url] [url=http://www.pulsebet.com/da/]bet online[/url] [url=http://www.pulsebet.com/de/]bet online[/url] [url=http://www.pulsebet.com/es]apuestas[/url] [url=http://www.pulsebet.com/fr/]jouer en ligne[/url] [url=http://www.pulsebet.com/gr]bet online[/url] [url=http://www.pulsebet.com/jp]bet online[/url] [url=http://www.pulsebet.com/nl]bet online[/url] [url=http://www.pulsebet.com/pl]bet online[/url] [url=http://www.pulsebet.com/pt]bet online[/url] [url=http://www.pulsebet.com/ro]bet online[/url] [url=http://www.pulsebet.com/ru]bet online[/url] [url=http://www.pulsebet.com/se]bet online[/url] [url=http://www.pulsebet.com/it]bet online[/url] [url=http://www.pulsebet.com/cn]bet online[/url] The line shows that San Diego is -3, with a total of 44-points. The reason why there is a line is because one team is going to be favored over another to win the game. This way the oddsmakers can level the playing field, making the bet attractive to both sides. In this case San Diego is the favorite and New England is the underdog. This means that if you are placing your bet on San Diego, the Chargers will have to beat the Patriots by at least 3 points for you to win the bet. If they lose the game or win by less than 3, you lose your bet. The second number shows 44, which is the over/under score. By betting the over, you are putting money on the possibility that the sum of both team’s score will be greater than 44-points at the end of the game. http://www.pulsebet.com/bg/ http://www.pulsebet.com/da/ http://www.pulsebet.com/de/ http://www.pulsebet.com/es/ http://www.pulsebet.com/fr/ http://www.pulsebet.com/gr/ http://www.pulsebet.com/jp/ http://www.pulsebet.com/nl/ http://www.pulsebet.com/pl/ http://www.pulsebet.com/pt/ http://www.pulsebet.com/ro/ http://www.pulsebet.com/ru/ http://www.pulsebet.com/se/ http://www.pulsebet.com/it/ http://www.pulsebet.com/cn/

  SvarSlet
 22. Jeg er meget alvorligt bange for at her er der tale om noget af en and, eller vandrehistorie, der i bedste fald blot er en meget, meget stor overdrivelse. For det første ville det være meget nemt at dokumenterer den store vortex med billeder, når den nu er i et så havmæssigt "roligt" område. (Der findes ikke ordenlig dokumentation af sådanne billeder på nettet!) For det andet, hvis der var sådan et område ville det allerede i dag være en stor industri at udnytte ressourcerne i vortexen, da plastic også er en værdifuld ressource i så store mængder. Så desværre...

  Det værste ved sådanne løgnehistorier er, at de bringer fokus væk fra sandhederne om, hvordan vi ødelægger miljøet i verden!

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!