27.5.09

Plastiki


I et forsøg på at skabe opmærksomhed omkring den effekt plastikflasker har på miljøet, har den 30-årige eventyrer og miljøforkæmper (og milliardær), David de Rothschild taget initiativ til at bygge en 60 fods katamaran af plastik. Planen er at sejle fra San Francisco i Californien til Sydney i Australien med den, begyndende denne sommer. Katamaranen er udelukkende bygget af genbrugsplastik - alene i de to pontoner ligger der plast fra 12000-16000 2-liters vandflasker.

Rothschilds rejse, der er modelleret over Kontiki-ekspeditionen fra 1947, er ikke bare for sjov. Turen er inspireret af Great Pacific Garbage Patch, også kaldet Pacific Trash Vortex, en gigantisk masse af plastaffald, der spænder over flere hundrede kilometer nordvest for Hawaii (nærmere historie om dette fænomen følger).

Formålet med rejsen i plastikskibet er at vise, at materialet ikke nødvendigvis behøver at være vores fjende, hvis blot vi genanvender det med omhu og ikke bare smider det fra os i naturen. Når vi nu lever i en verden fyldt med plastik og ingen udmiddelbar udsigt har til at kunne erstatte det med et mere miljøvenligt materiale, så synes jeg, Rotschild har en pointe. Faktisk er det også meningen, at materialerne i Plastiki skal gen-genanvendes, når den har tilbagelagt de 11000 sømil.

Personligt er jeg meget spændt på at følge med på Plastikis oceansejlads, som begynder om ganske kort tid.

6 kommentarer:

 1. Gud, hvor spaendende! The Great Garbage Patch har jeg aldrig hoert om foer og det undrer mig, for det er da lige saadan noget BBC ville lave en dokumentar omkring. Tak for linket, det vil jeg til at finde ud af noget mere om. :)
  Oh - og mht sejleren, saa lyder det rigtig spaendende. :)

  SvarSlet
 2. Og jeg vil glæde mig til at høre om din sejlads :-)
  Desværre er jeg da blevt frygtelig dårlig til engelsk, jeg har svært ved at forstå teksten i linket, så det må vente til jeg får tid at læse med en ordbog ved siden af ;-)

  SvarSlet
 3. Jeg synes det er noget forbandet svineri, at der ikke bliver ryddet op i den der Great Garbage Patch. Det gør mig virkelig vred. Udover at det er forurening, men det er også en alvorlig trussel mod dyrelivet i området.

  SvarSlet
 4. Tina, jeg kender ikke til at BBC har lavet nogen dokumentar, men der har været et par enkelte indslag på BBC News om Trash Vortex.
  Desværre er det et gigaproblem, som de færreste medier er interesserede i at røre ved, hvilket egentlig er lidt underligt, fordi det er en fæl historie.

  SvarSlet
 5. Lene, jeg poster et indlæg om Trash Vortex i dag - på dansk :-)
  (og jo, jeg glæder mig også til at skrive om vores egen tur!)

  SvarSlet
 6. Jens, jeg er så enig!!! Det er horribelt og din kommentar har fået mig til endelig at få skrevet et indlæg færdig, som har ligget i den digitale skuffe længe.

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!