12.8.09

Sanitær grundighed

Jeg ved ikke rigtigt, om det her egner sig til en blog, men jeg er ikke selv sart og alle kender vel til det i et eller andet omfang - så her kommer et indlæg om et toilet.

På båden har vi et lille manuelt twist 'n' lock Jabsco-toilet - sådan et, hvor man med håndkraft først pumper vand ind, og derfra pumper vand mm. op i septiktanken. Er man mere end 12 sømil fra land, er det tilladt at lade septiktankens indhold tømme videre ud i havet - ellers tømmer man den på et dertil beregnet sted i land. Toiletpapir og andre sanitære efterladenskaber, som ikke kommer fra en selv, bliver selvfølgelig ikke skyllet ud.

Fordi man således skal kunne pumpe og fordi det vand man pumper ind er havvand (dvs. man har hul i skibet under havoverfladen), er der en hel serie af forskellige - og meget vigtige - gummipakninger i de forskellige dele af toilettet. I det hele taget ser et skibstoilet en hel del anderledes ud end et almindeligt vandkloset på landjorden, men det bliver selvfølgelig snavset som alle andre toiletter gør det.

Da vi nu er nået så langt i renoveringsprojektet, at det var ved at være tid til at geninstallere toilettet, besluttede jeg at udsætte det for en gennemgribende rengøring og tog en metode i brug, som nok på en del punkter adskiller sig fra den måde, man ellers rengør et toilet på. I hvert fald er det ikke den måde, jeg gør det på hjemme i lejligheden.
Men måske jeg skulle overveje det, for det er godt nok effektivt!


Jeg skilte det simpelthen ad. I atomer. Hver eneste lille skrue, pakning, slange, rør etc. fik individuelt et bad i en blanding af noget så simpelt som eddikesyre og varmt vand. På den måde lykkedes det at fjerne samtlige snavs- kalkbelægninger og toilettet er nu så rent, som det ikke har været, siden det var nyt. Nu mangler det bare at få et par nye spændebånd og så er det klar til at blive monteret på sit nylakerede fundament.

Brættet havde desværre fået nogle knubs under enten afmonteringen eller opbevaringen, så det er blevet pudset og grundet og mangler bare at få et par lag af den maling, vi også har givet dørken. Jeg tænker, det bliver festligt med et toiletbræt i Mauritius Blue (låget) og Chili Red (den del, man sidder på).
Ingen grund til at være koncervativ og vælge hvidt, vel?!

6 kommentarer:

 1. Du er et effektivt og grundigt menneske, Lotten. Og så var det altså en yderst sober toilethistorie - jeg kan nogle, der er meget, meget værre :-)

  SvarSlet
 2. Tak for horisontudvidelsen - og tillykke med det nye, rene og farvestrålende toilet!

  SvarSlet
 3. --saa laenge at den der "chili red" altsaa ikke indeholder, lissom, du ved... CHILI!!!! (kom saa alle sammen, syng med: "and it burns, burns, burns; the ring of fire, the ring of fire..."). Teehee.

  SvarSlet
 4. Så fint det blev :-)

  En dag må jeg altså se den båd.

  SvarSlet
 5. Du er imponerende ...jeg vil gerne tisse på det toilet hvornår kan jeg det ?

  SvarSlet
 6. Hvor er du god til at sætte farver på :-)

  Det lyder ellers ikke rart at der skal være et hul under vandlinien selv om jeg forstår at det kun er et indtag.

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!