8.11.09

Alt om øer

Hvor tit får du din post leveret i en sæk?
Ikke ofte vel? Jeg havde i hvert fald aldrig prøvet det før i fredags, hvor denne blå sag blev leveret på mit arbejde. Det føltes med juleaftensagtigt...Af praktiske årsager får jeg altid leveret mine netkøbte varer til mit job - men denne her havde det nok trods alt været mere handy blot at skulle hente på posthuset. Det var dog en hel del morsommere at få den leveret på jobbet og så opdage at den var til mig.
Indholdet af den blå sæk var ventet med spænding. For ingen biolog med respekt for sig selv (og sit fag) bør tage på jordomsejling uden "The Encyclopedia of Islands", som udkom i juni i år. Og nu er den her, med over 1000 sider om...øer! (Tændstikæsken på billedet er blot med for at give en idé om størrelsen på denne mastodont!)
 


Jeg har en udtalt svaghed for øer. Jeg er selv vokset op på en lille én af slagsen, men det er langt fra hele forklaringen. Den bunder i høj grad i min baggrund som biolog og det faktum at rigtig mange øers flora og fauna er ganske særegen alene pga. øens isolation. Min fascination deler jeg med mange - faktisk har øer været genstand for rigtig megen forskning og fantasi gennem århundreder. Særligt oceaniske øer rummer unikke og sjældne miljøer, og deres isolation fra fastlandet gør dem naturlige laboratorier for økologi og evolution. Hvem har ikke hørt om Galápagos-øerne og deres betydning for nutidens evolutionslære?


Min seje ven, Dennis, har bidraget med fotos til  OG er citeret i bogen :-)

Bogen er en enestående samling af mere 200 kortfattede artikler af førende forskere fra hele verden, og giver en bred dækning af alle de videnskaber, der er knyttet til øer. De øer, som bogen omhandler kan alle beskrives som et habitat isoleret fra andre habitater ved ugæstfri omgivelser. "The Encyclopedia of Islands" omhandler derfor ikke blot øer omgivet af vand - oceaniske og kontinentale - men også om grotter og bjerge. Bogen er rigt illustreret med smukke farvebilleder, kort og grafik - alt i alt en godt organiseret udredning af den historiske baggrund og igangværende forskning i alle aspekter af ø-videnskab. Jeg tror, at enhver med en seriøs interesse i øer vil elske denne bog - den er ikke kun for økologer og evolutionsbiologer, men også for antropologer, historikere, geologer, miljøforkæmpere og sådan set alle andre, der er interesserede i den vidunderlige mangfoldighed af øer, som findes rundt omkring på kloden.

 Jeg ved allerede nu, at den bliver min bibel, når vi sejler rundt mellem alverdens øer i Caribien, Stillehavet, Det Indiske Ocean etc. på vores jordomsejling...


*) Det skal lige siges, at sækken indeholdt en kasse med TO eksemplarer af bogen, da jeg også havde bestilt en til en veninde. Så den var TUNG!

7 kommentarer:

 1. Wauw for en bog. Det må simpelthen være for lækkert at sidde og bladre og læse om Micronesien og Vanuatu og andre små og store øer i verdenshavene. Vildt.
  Dejligt at læse positive bogstaver.

  SvarSlet
 2. Ach! Jah! Gut! Ja, den bog ligger trofast paa hoejre side af mit skrivebord, og der bliver den vist ved med at ligge. Stakkels postmand, i oevrigt - slaebende paa hele TO af slagsen... Her lige laest Chuck Crumlys kapitel om kaempeskildpadder (selvfoelgelig!), og fnyst over den taxonomiske sindssyge der haerger Seychellerne for tiden. Man skulle vist have vaeret der.

  Andre absolutte must-have-boeger til jeres oe-bibliotek:

  Wallace - "Island Life" og "The Malay Archipelago"
  Sherwin Carlquist, "Island Life" og/eller "Island Biology" (han laver ogsaa, ahem, andre boeger: http://www.carpecranium.com/uncut/ --& se hans hjemmeside om oeer & andet: http://sherwincarlquist.com/).
  ...& mange flere, men det er en historie til naeste gang vi ses! Har en skummel plan om at give jer en bog om nye/naeste oeer vi skal moedes paa, hver gang vi ses rundt om i verden de naeste par aar ;-)

  Bokbok,
  D.

  SvarSlet
 3. Er du da gal for en bog..... godt du selv bestemmer vægten på din baggage når i skal sejle - for ellers kunne man vel tale om overvægt.... Den ser skøn ud og jeg kan godt forstå at den er et must...

  SvarSlet
 4. >Sidse
  Den bog er virkelig med til at smide brænde på drømmebålet :-)

  SvarSlet
 5. >Anssen

  Lige siden, du fortalte om bogen har jeg glædet mig til at få den i hænderne! Den er for FED!!! (Også i bogstaveligste forstand, wow den er tung!)

  Må vist have skrevet et par ekstra titler på decembers ønskeseddel - kan ikke rigtig forsvare at bruge flere penge på Amazon lige nu ;-)

  SvarSlet
 6. Det lyder vel nok spændende, Lotte! Men sådan et opslagsværk burde vel næsten være på nettet, da der hele tiden kommer tilføjelser eller rettelser ...

  SvarSlet
 7. Sikke en guldgruppe..hold da op, hvor må den være skøn at eje. Forestiller mig hvordan du vil sidde fordybet i bogen dag og nat igen og igen.
  Til lykke med den.

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!