Den største fordel ved en soldreven ovn, er.... at den er soldreven.
Dvs. vi vil kunne lave mad uden at bruge gas (eller anden form for brændstof eller elektricitet). På den måde sparer vi både penge og skåner miljøet. Det kræver selvfølgelig at solen skinner, men mon ikke vi kan forvente at opleve en hel del solskinstimer på vores færd rundt om kloden? Vi satser i hvert fald på det.
Ovnen er meget, meget simpel. Grundlæggende kan den sammenlignes med et lille, tætsluttende drivhus, som man sætter nogle sorte gryder ind i og venter nogle timer med at åbne for igen. På den måde kan man koge ris, bage brød og kager, dampe grønsager og fisk - praktisk talt alle de samme ting, som man kan lave i en stegeso, som på samme måde holder på vitaminer, saft og kraft. Ovnen bliver varm nok til at tilberede mad i, men ikke så varm, så maden kan brænde på - også en tiltalende detalje, synes jeg.
Slow cooking, mens vi bevæger os ad den store blå landevj - det lyder da tillokkende, gør det ikke?
(Billederne er lånt fra http://solarovens.org/)
Spændende projekt!
SvarSletJeg må godt nok sige, at mine horisonter i forhold til udstyr bliver udvidet ved at læse din blog - tak for det!
Hvis ikke de kan sende den til dig, kan jeg anbefale shopusa.com og americanshopper.dk(hvis sidstnævnte stadig eksisterer.
Det er godt nok smart! Det kræver selvfølgelig lidt planlægning - men I er jo 'hjemme' og tæt på køkkenet, så maden kan sættes over i god tid :-)
SvarSletFantastisk ide! Men hvad gør man så alternativt hvis solen ikke dukker frem i 14 dage? Har i så et lille blus med eller hvordan?
SvarSletJamen, hvad der dog ikke findes! Det lyder smart nok, forudsat man husker, at tingene tager en lidt anden tid. Aii, hvor er det smart.
SvarSletI Andesbjergene så vi både komfur og ovne, opvarmede af solen, det virker fint.
SvarSletMen I er jo bundet af kursen, så jeres ovn skal kunne rettes ind, den skal måske ligefrem i kardansk ophæng for at holde retningen?
Hvem bliver den første til at lave sejldug med indbyggede solceller? Det KAN jo laves?
Jeg synes det lyder som en skøn ide, så længe man vel og mærke ikke er afhængig af den for så kan man altså visse steder i verden godt blive lidt småsulten.
SvarSletDet er jo genialt. Håber I finder en :)
SvarSletDet lyder fantastisk - og smart, det er det altså. Godt fundet og håber, at de vil sende jer et eksemplar.
SvarSletJa I er hjemme, som Nille skriver, så mon ikke det er den mest geniale løsning? :-)
SvarSletBrim over I acquiesce in but I think the brief should prepare more info then it has.
SvarSlet>Maja
SvarSletTak, det kan være jeg skal undersøge de to sites lidt mere.
Og tro mig, min horisont mht. udstyr udvides også hele tiden i takt med at vi nærmer os afrejsen!
>Nille
SvarSletDet er jo lige præcis det, der gør den velegnet til vores formål. Det bliver ikke et problem at forberede maden i god tid.
>Vita
SvarSletI kabyssen har vi et kardang-ophængt gaskomfur med to blus og bageovn. For selvom solen skinner, kan det jo være så meget blæsevejr, at den lille solovn ikke duer.
>Sifka
SvarSletJa, ovnen ER rigtig smart. Ikke mindst i 3.verdens lande, hvor det kan være svært at skaffe brændsel.
>Aage
SvarSletOvnen kan stå med to vinkler til solen - og ellers drejer man den bare i det vandrette plan. Den kommer ikke til at være meget i brug i høj søgang (det forestiller jeg mig i hvert fald ikke).
>Marina
SvarSletOvnen er tænkt som et energibesparende supplement - ikke som vores eneste mulighed :-) For ja, man kan godt blive meget sulten også i gråvejr.
>Pernille
SvarSletEllers må vi vente med at købe den til vi er et sted, hvor amerikanerne godt vil sende den hen.
>Zette
SvarSletJeg er meget spændt på selv at prøve ovnen. Umiddelbart virker det som en supergod idé.
>Donald
SvarSletJo - det svarer jo lidt til at lave simremad. Det skal planlægges lidt, men ellers passer det sig selv.
>Anonym
SvarSletI am not sure, that I understand what you mean?