19.1.10

Soldreven ovn


Vi er lige for tiden i gang med at undersøge muligheden for at erhverve en soldreven ovn. Vi har fundet en superenkel, superlet model, men de fleste forhandlere sender kun indenrigs i USA. Dog lader det til, at der er en lille mulighed for, at The Solar Oven Society kan sende os en.

Den største fordel ved en soldreven ovn, er.... at den er soldreven.
Dvs. vi vil kunne lave mad uden at bruge gas (eller anden form for brændstof eller elektricitet). På den måde sparer vi både penge og skåner miljøet. Det kræver selvfølgelig at solen skinner, men mon ikke vi kan forvente at opleve en hel del solskinstimer på vores færd rundt om kloden? Vi satser i hvert fald på det.

Ovnen er meget, meget simpel. Grundlæggende kan den sammenlignes med et lille, tætsluttende drivhus, som man sætter nogle sorte gryder ind i og venter nogle timer med at åbne for igen. På den måde kan man koge ris, bage brød og kager, dampe grønsager og fisk - praktisk talt alle de samme ting, som man kan lave i en stegeso, som på samme måde holder på vitaminer, saft og kraft. Ovnen bliver varm nok til at tilberede mad i, men ikke så varm, så maden kan brænde på - også en tiltalende detalje, synes jeg.Det tager længere tid at lave mad i en soldreven ovn, end det gør vha. gas, el, eller anden brændsel - men hvis blot man husker at sætte risene over et par timer, inden man skal spise, så kan det fint fungere.

Slow cooking, mens vi bevæger os ad den store blå landevj - det lyder da tillokkende, gør det ikke?
(Billederne er lånt fra http://solarovens.org/)

20 kommentarer:

 1. Spændende projekt!
  Jeg må godt nok sige, at mine horisonter i forhold til udstyr bliver udvidet ved at læse din blog - tak for det!

  Hvis ikke de kan sende den til dig, kan jeg anbefale shopusa.com og americanshopper.dk(hvis sidstnævnte stadig eksisterer.

  SvarSlet
 2. Det er godt nok smart! Det kræver selvfølgelig lidt planlægning - men I er jo 'hjemme' og tæt på køkkenet, så maden kan sættes over i god tid :-)

  SvarSlet
 3. Fantastisk ide! Men hvad gør man så alternativt hvis solen ikke dukker frem i 14 dage? Har i så et lille blus med eller hvordan?

  SvarSlet
 4. Jamen, hvad der dog ikke findes! Det lyder smart nok, forudsat man husker, at tingene tager en lidt anden tid. Aii, hvor er det smart.

  SvarSlet
 5. I Andesbjergene så vi både komfur og ovne, opvarmede af solen, det virker fint.
  Men I er jo bundet af kursen, så jeres ovn skal kunne rettes ind, den skal måske ligefrem i kardansk ophæng for at holde retningen?
  Hvem bliver den første til at lave sejldug med indbyggede solceller? Det KAN jo laves?

  SvarSlet
 6. Jeg synes det lyder som en skøn ide, så længe man vel og mærke ikke er afhængig af den for så kan man altså visse steder i verden godt blive lidt småsulten.

  SvarSlet
 7. Det er jo genialt. Håber I finder en :)

  SvarSlet
 8. Det lyder fantastisk - og smart, det er det altså. Godt fundet og håber, at de vil sende jer et eksemplar.

  SvarSlet
 9. Ja I er hjemme, som Nille skriver, så mon ikke det er den mest geniale løsning? :-)

  SvarSlet
 10. Brim over I acquiesce in but I think the brief should prepare more info then it has.

  SvarSlet
 11. >Maja
  Tak, det kan være jeg skal undersøge de to sites lidt mere.
  Og tro mig, min horisont mht. udstyr udvides også hele tiden i takt med at vi nærmer os afrejsen!

  SvarSlet
 12. >Nille
  Det er jo lige præcis det, der gør den velegnet til vores formål. Det bliver ikke et problem at forberede maden i god tid.

  SvarSlet
 13. >Vita
  I kabyssen har vi et kardang-ophængt gaskomfur med to blus og bageovn. For selvom solen skinner, kan det jo være så meget blæsevejr, at den lille solovn ikke duer.

  SvarSlet
 14. >Sifka
  Ja, ovnen ER rigtig smart. Ikke mindst i 3.verdens lande, hvor det kan være svært at skaffe brændsel.

  SvarSlet
 15. >Aage
  Ovnen kan stå med to vinkler til solen - og ellers drejer man den bare i det vandrette plan. Den kommer ikke til at være meget i brug i høj søgang (det forestiller jeg mig i hvert fald ikke).

  SvarSlet
 16. >Marina
  Ovnen er tænkt som et energibesparende supplement - ikke som vores eneste mulighed :-) For ja, man kan godt blive meget sulten også i gråvejr.

  SvarSlet
 17. >Pernille
  Ellers må vi vente med at købe den til vi er et sted, hvor amerikanerne godt vil sende den hen.

  SvarSlet
 18. >Zette
  Jeg er meget spændt på selv at prøve ovnen. Umiddelbart virker det som en supergod idé.

  SvarSlet
 19. >Donald
  Jo - det svarer jo lidt til at lave simremad. Det skal planlægges lidt, men ellers passer det sig selv.

  SvarSlet
 20. >Anonym
  I am not sure, that I understand what you mean?

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!