15.3.10

En kantet kærlighedshistorie

Jeg læste for et par uger siden Kamilla Hega Holsts romandebut, "En kærlighedshistorie". Titlen er ikke videre original, men til gengæld er historien ikke helt almindelig. Hovedpersonen, Laura, er alt andet end heltindeagtig, faktisk besidder hun en række karaktertræk, som jeg sætter meget lidt pris på - men på en eller anden måde lykkedes det alligevel Holst at få mig til at læse videre, selvom jeg efter ganske få sider ikke rigtig havde lyst til at vide mere om dette håbløse, sjuskede, apatiske og uappetitlige kvindemenneske. Men dette skvat er troværdig i al sin ynk og jeg var nødt til at finde ud af, om der mon var en vej ud af denne sølle tilværelse - og om hvad relationen til Lauras gamle, ensomme (?) overbo mon udvikler sig til.

Laura har fået et barn med en mand, som er noget ældre end hende og som, i skærende kontrast til hendes egen uddannelses- og jobløse tilværelse, har en solid karriere som forfatter. Det giver ham mange rejsedage og overnatninger uden for hjemmet, som lider mere og mere under Lauras skødesløshed og mangel på hygiejne. Faktisk magter Laura ikke rigtig noget. Men så er det jo godt, at der findes mennesker, som gør. Og som magter at hjælpe, selvom deres hjælp på ingen måde er forventelig.

Jeg skal ikke røbe mere her, men blot anbefale denne lille bog, hvis man gerne vil læse et noget anderledes - og for mange sikkert temmelig provokerende (det var det i hvert fald for mig) - portræt af en kvinde og et noget anderledes forhold end dem, man som regel støder på i litterature. Det er ikke stor litteratur, og jeg synes egentlig også, det er at  stramme den lidt at kalde bogen for en roman. I min optik drejer det sig nok mere om en novelle. Men altså en anbefalelsesværdig en af slagsen.


For en god ordens skyld, og for at imødekomme eventuelle protester mod, at jeg vælger at kalde Holsts debut for en novelle fremfor en roman, selvom alle anmelderne insisterer på det (måske fordi forlaget kalder den en roman?) kan forskellen mellem novelle og roman kort beskrives med dette skema:






-
NovelleRoman
Kvantitativt omfangRelativ kortRelativ lang
Udstrækning i tidRelativ kortRelativ lang
Bevægelse i tidSom regel fremadFremad, tilbage, tidsoverspring
Antal personerRelativt fåRelativt mange
Antal miljøer/stederRelativt fåRelativt mange
HandlingEnstrengetFlerstrenget

4 kommentarer:

  1. Det bliver jo ikke mindre forvirrende af, at en "Novel" på English er en roman på dansk.

    Og iøvrigt er det en meget god måde at skelne mellem roman og novelle; jeg ved ikke, om den altid holder stik, for der er nogen "short stories" og noveller, som fylder flere kapitler og går lidt frem og tilbage i tid :-)

    Det er en forunderlig hovedperson og en historie lige efter mit hoved, fordi der er mennesker, som magter at hjælpe. Det er beundringsværdigt :-)

    SvarSlet
  2. Har lige bestilt bogen på biblioteket. Og tak - jeg havde helt glemt, at det var det, jeg ville gøre, efter jeg for et stykke tid siden læste en anmeldelse af 'En kærlighedshistorie' i Politiken ;-)

    SvarSlet
  3. >Donald
    Du har ret - jeg syntes bare ikke at bogen helt kunne bare romanprædikatet, sådan i min egen optik. Men ud over det er det altså en rigtig fin historie, netop af den årsag du beskriver.

    SvarSlet
  4. >Bente
    Glæd dig. Den er hurtigt læst, men den har sine momenter.

    SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!