Jeg forsøger i denne tid at finde hoved og hale i hvilke vaccinationer, jeg mangler at få og hvilken malariaprofylakse der er den bedste i øjeblikket på de destinationer, hvor vi kan risikere at komme i kontakt med malariamyg.
Hvor meget og hvornår? Hvad gør vi med receptpligtig medicin, som vi gerne vil have med for en sikkerheds skyld, men som vi ikke har brug for lige nu? Den slags små, men absolut ikke uvæsentlige detaljer, som jeg helst ikke vil vente med at få styr på til i sidste øjeblik.
Jeg har i den grad taget udtrykket "Cross the bridge when you get there" til mig (ellers ville jeg gå op i limningen over alle de ting, vi skal nå at have styr på inden for de næste fire måneder), men lige når det kommer til vaccinationer, der skal gives med bestemte intervaller, kan jeg jo ikke udskyde det, til vi skal til at kaste fortøjningerne.
Foreløbigt ser min liste således ud:
- Gul feber: Færdig. Givet som en enkelt injektion i december '09. Nødvendig for overhovedet at få lov til at komme ind i mange lande, så det er ikke bare for egen sundheds skyld, vi skal have den
- Hepatitis A+B (Twinrix): Er givet 1. og 2. gang (efter en måned) - mangler 3. og sidste gang ½ år efter 1. (dvs. i juli '10). Giver efter endt vaccination livslang beskyttelse mod B og op til 15 år mod A. Hepatitis B smitter primært ved sexuel kontakt, men kan også overføres ved fx kirurgiske indgreb og tandarbejde - derfor vil jeg også dækkes ind for den, selvom kæresten altså ikke er smittet
- Tyfus: Seneste vaccine i 2003 (viral) - nok bedst at få den fornyet, da den kun holder i ca. 1 år. Må hellere få den som injektion, da den så giver indtil tre års beskyttelse
- Difteri og tetanus (stivkrampe): Fik en Di-Te i 1996, men kan ikke huske (og heller ikke se det noteret nogen steder), om jeg ikke også fik den, da jeg skulle til Mauritius i 2003...Uanset hvad gælder den i maks 10 år, så det er vist bedst, at jeg får frisket den op også
- Kolera - har ikke besluttet mig, men tror ikke det er nødvendigt
- Japansk Encephalitis - tror ikke, vi kommer i risikozonen, men måske...vaccinen er pt. i restance, så muligvis giver det helt sig selv
- Rabies - kunne måske være en god idé? På den anden side er sandsynligheden for eksponering meget lille, og jeg kunne godt finde på andet og sjovere at bruge små 2000 kr. til (3 injektioner á 630 kr, jeez....)
Måske jeg skulle få tjekket, om den rabat man som medlem af langturssejlerforningen får hos International Vaccination Center også gælder for kærester? Alternativt kunne det være, jeg skulle tjekke Speciallægernes Vaccinationscenter ud - de hævder at være de billigste i Københavnsområdet.
Eller har du et bedre forslag?
Og sidder du og tænker, at jeg da vist mangler noget på min liste? Sig endelig frem!
Tjah, den slags får vi jo lavet her i Marstal til konkurrancedygtige priser, så det........
SvarSletOg hvilket flag sætter man, når man er i karantæne, kan farven have noget med vaccinationskortets at gøre?
;-)
For at modvirke misforståelse: jeg tænker ikke på karantæneflaget, men Q for Quebec.
SvarSletDet er vist den internationale farve - for mit belgiske hæfte ligner til forveksling dit danske (som jo er internationalt).
SvarSletJeg har også polio - men det var en tretrinsraket i Di-Te-vaccinen!
Gul feber var jeg hundesyg af - den glæder jeg mig ikke til skal gentages.
Jeg har også kolera-vaccinen, men jeg kan ikke huske, hvordan jeg reagerede på den.
Til gengæld har jeg ALDRIG taget malariamedicin. 7-9-13! Jeg har aldrig haft et myggestik i mit liv - selv ikke en kedelig dansk myg; så jeg tog chancen efter at have hørt så meget skidt om de mest benyttede typer.
Hernede hedder det ene Malarone, og tages umiddelbart inden man kommer i en farezone og 8 dage efter - men det koster en mindre formue. Det andet medikament bliver man meget påvirket af - så jeg tager chancen. Og jeg har været i Afrika i malariazoner med masser af myg - igen uden et eneste stik; jeg har vist en naturlig immunitet :-)
Var det noget med et blogg-treff i Marstal? Der bor vist også en skibstømrer, som du kender :-) og hvis det er rigtigt at du kan få vaccninationer til konkurrencedygtige priser, så "go for it".
SvarSletFor mig at se er _malaria_ det vigtigste, jeg ville ikke bekymre mig om rabies lige nu, med mindre du har for vane at blive bidt af hunde.
Også de flyvende hunde kan have rabies, alm. flagermus kan ihvert fald.
SvarSletom jeg tænker at der er noget du mangler? Uha, nej; jeg er målløs over længden af listen, men det lyder alt sammen ganske fornuftigt :D
SvarSletDet eneste jeg tænker er, at det da er heldigt, at du ikke er bange for nåle, og at det lyder som om du har pænt tjek på det!
SvarSlet>Aage
SvarSletDet kan da sagtens være, der er en sammenhæng...det havde jeg faktisk ikke tænkt på. Og det gule signalflag (Q) skal jo netop hejses ved anmodning om anløb for at indikere at man ikke medbringer smittefare.
Det giver meget god mening, at det gule vaccinationsbevis signalerer det samme.
>Nille
SvarSletJeg synes, at Aages forklaring på farvevalget giver god mening.
Jeg har også fået Di-Te-Pol som lille, men ved faktisk ikke om Poliovaccinen skal fornyes også...det må jeg undersøge.
Gul feber mærkede jeg intet til og heller ikke Havrix eller de senere Twinrix-vacciner har generet mig. På det punkt har jeg foreløbigt været forskånet for andet ubehag end selve prikket fra kanylen.
Jeg tog profylakse, da jeg var på Salomonsøerne, da den værste form for malaria er den mest udbredte i netop det område - men det er bestemt ikke noget, jeg har lyst til at gøre for tit...På den anden side har jeg vist temmelig meget mere myggetække end det, du mønstrer, så jeg må hellere overveje det grundigt, før jeg undlader profylaksen...
>Donald
SvarSletJoooo, men rejsen til Ærø skal jo i givet fald regnes med i prisen og så er den måske ikke så pokkers konkurrencedygtig længere. Men altså, den første af mine Twinrix-vacciner blev da skudt i låret på mig i Ærøskøbing, mens jeg var hjemme på juleferie, så tanken er mig ikke fremmed.
>Donald & Aage
SvarSletJeg har ikke for vane at blive bidt af hverken hunde, ræve, flagermus eller flyvende hunde, så mon ikke jeg bare skal spare den vaccineudgift. Jeg har prøvet at håndtere/klappe både flagermus og flyvende hunde (og hunde selvsagt) og er aldrig blevet bidt - hvis bare man opfører sig fornuftigt og dyrene ikke føler sig truede, så er risikoen vist meget lille.
>Anna
SvarSletJeg synes også der er mange - men netop derfor synes det også lidt for nærliggende, at jeg har glemt noget i mængden. Jeg må satse på, at det ikke er tilfældet.
>Zette
SvarSletJeg har heldigvis aldrig haft nåleskræk - men jeg er dog ikke nået dertil endnu, at jeg har prøvet at stikke eller sy mig selv )og håber sådan set heller ikke, at jeg fårbrug for det).