28.3.10

Spice up your life

Både kæresten og jeg er yndere af velkrydret mad og bruger begge masser af forskellige krydderier i madlavningen. Han er meget orienteret mod det franske og mediterrane køkken, mens jeg glad boltrer mig i det mere asiatisk/orientalsk prægede spektrum. Især er jeg glad for at lave indisk og pakistansk mad, men også mellemøstlige og afrikanske toner sniger sig ind. Vi er vel nogenlunde lige flittige til at bruge caraibiske krydderier og når derved i fællesskab temmelig vidt omkring på det kulinariske verdenskort. Og det kan man tydeligt se på vores beholdning af krydderier.

Bente lagde op til en lille leg i januar, som gik ud på at vise sin krydderihylde frem, så man kan godt sige, jeg er lidt sent på den, hvis jeg vil lege med - men jeg kom i tanke om den, fordi det nu er tid til at tage vores nye krydderi"bøtter" i brug.
Mange af vores krydderier har vi hidtil opbevaret i glas, men ombord er det dels risikabelt (da vi også skal kunne lave mad i høj søgang og ikke har lyst til glasskår på dørken), dels ikke særlig optimalt rent pladsmæssigt. Og poser går der hul på, viser erfaringen. 
Så vi har købt en hel kasse små, firkantede Nalgene-flasker (Wide Mouth Square Bottle, 250 ml), som kan pakkes tæt sammen uden pladsspilde, som ikke går i stykker, hvis de tabes og som er 100% tætte (rart at ens krydderier ikke suger fugt eller mister aroma).
Nu skal jeg bare finde på en måde at synliggøre, hvad de forskellige bøtter indeholder, og den afhænger lidt af, hvordan bøtterne skal opbevares (låg synligt eller den ene side synlig) - og det ved vi ikke endnu. Så jeg pønser på dymomærkater, hvis det bliver med siden til og tusch, hvis det bliver med låget synligt.

Lige nu ser sortimentet således ud:

Allehånde (hel og stødt)
Alubokhara (tørrede blommer)
Anisfrø
Basilikum (alm. tørret og japansk rød som stødt) 
Bukkehornsfrø (stødt)
Chili (to slags hele, knust og stødt + harissa og Sambal Oelek)
Dild (tørret)
Enebær
Granatæble (hele kerner og stødt)
Gurkemeje
Herbes de Provence
Ingefær (stødt, granulat og som hele stykker tørret)
Kanel (hel og stødt + kanelsukker)
Kardemomme (stødt, hel grøn, hel sort)
Karry (Rød Thai, Madras og Singapore Fish Curry)
Karryblade
Koriander (hele og stødte frø, samt blade)
Lakridsrod (stødt)
Laurbærblade
Masala (Garam og Tandoori)
Merian (Origanum vulgare)
Muskatblomme (hel og stødt)
Muskatnød
Mynte
Nelliker (hele og stødt)
Nigellafrø (Jomfru i det grønne)
Oregano (Origanum marjorana)
Paprika (stærk og sød)
Peber (hel sort, hel rosa, stødt hvid)
Rosmarin
Safran (hel og stødt)
Sennepsfrø (gule og sorte)
Spidskommen (hel og stødt)
Stjerneanis
Sumak
Tamarind
Timian
Vanilje (hele stænger og som pulver + vaniljesukker)
5 spice


+ bagepulver, natron og hjortetaksalt selvfølgelig

Der skal krydderi på tilværelsen - og i maden!8 kommentarer:

 1. >Tina
  Nej desværre - men vi må huske at forsyne os, når vi kommer til Jamaica :-) Vi er også ved at løbe tør for Angostura, men det kan man i det mindste købe i DK. Jeg tror aldrig, jeg er stødt på jerk her i landet...

  SvarSlet
 2. Det er et flot udvalg, I har Lotte - der er et par navne, jeg aldrig har hørt om :-)
  Jeg håber, vi ses til Bentes blogtræf den 29/5 i København ...

  SvarSlet
 3. Stødt granatæble har jeg aldrig hørt om - det lyder meget spændende!!!

  Mine krydderier er altid købt på markedet - her eller i udlandet; jeg har vist ikke den store fidus til de der supermarkedsdåser. Men så er det i poser, og nogle gange forsvinder papiret.. og så står jeg der med farver og dufte, der skal genkendes! Et lille system ville vist ikke være skidt :-)

  SvarSlet
 4. Hyggeligt, at du ville lege med - for som du selv skrev: bedre sent end aldrig ;-).

  Det er altså sjov at læse med på jeres forberedelser - for hvor er der dog mange udfordringer, som man ikke lige tænker over (eller ... jeg gør i hvert fald ikke). Som nu fx det med opbevaringen af krydderier.

  SvarSlet
 5. wow, der er mange, jeg ikke kender og masser jeg slet ikke har prøvet :-)

  SvarSlet
 6. Nej hvor er der mange krydderier, og sikke nogle smarte små beholdere! Det bliver alle tiders at spise god mad mens I sejler mod nye kyster!

  Jeg har ikke studeret listen, men mon ikke det vil være en god ide at gå på marked i Venezuela eller hvor I nu havner og få friske forsyninger - de har så dejlig mange krydderier :-)

  SvarSlet
 7. Konen har skaffet mig de smarteste skibskiste-glas af de brune, firkantede, og de er mærkede på låget: så kan de stikkes ned hvorsomhelst, endda i lag, og man kan alligevel læse, hvad indholdet består af.
  Men i høj sø er glas jo et risikomoment; spørgsmålet er så: angribes plastikken af olierne i krydderierne, eller påvirkes krydderierne af plastikkens indholdsstoffer?
  Har lige fået friske forsyninger af laurbærblade med hjem fra Madeira, mmm! Så på havnenmolen en hilsen fra en Lotte, men der er plads til flere, hvis I skal den vej.

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!