20.4.10

Interaktiv flora

Sidste år kom Danmarks Flora til verden. Her er det muligt ad digital vej at bestemme (foreløbigt) en tredjedel af alle vilde plantearter i Danmark. Hermed er de mest almindelige og de mest spektakulære arter dækket ind.

Når man anvender søgenøglen (på sitet) vil man hurtigt kunne finde frem til den bestemte plante man søger. Desuden vil man ved at anvende søgenøglen lære at se på plantens enkelte dele og på den måde få lært meget om planternes artskarakterer. Ud over søgenøglen er det også muligt at søge på anvendelse, biotoper, familier, alfabetisk planteliste eller via fritekst (citat: Danmarks Flora).

Sitet er egentlig udviklet til undervisningsbrug, men alle med botanisk interesse har her gratis adgang til et interaktivt værktøj, som kan være en sjov og nok lidt mindre nørdet indgangsvinkel til de vilde danske planter end en ægte feltflora uden farvefotos og med masser af fagtermer. Danmarks Flora kan både bruges, når man har fundet en plante, man gerne vil kende navnet på - men det er også muligt at planlægge en ekskursion ved at søge under biotoper - fx strandeng - få en beskrivelse af netop denne naturtype, og hvis man herefter med den avancerede søgning leder efter de planter, som blomstrer i den pågældende måned, kan man printe en hel liste ud over de aktuelle planter inkl. fotos.
 
Jeg har selv slidt min første feltflora i laser og det står også lidt sløjt til efterhånden med min Store Nordiske Flora*, som er min absolutte favorit-farveflora (i botanikerkredse bedre kendt som en farveladeflora eller pornoflora - p.g.a. billederne) - men hvis jeg nu var ny udi botanikken eller søgte et supplement til bogformen, ville jeg bestemt benytte mig af Danmarks Flora.

*Store Nordiske Flora er i udsolgt fra forlaget, men findes i en nyoversat, nyrevideret og stærkt udvidet udgave. Bogen omfatter samtlige oprindelige og indførte karplanter i Norden, i alt 3.250 arter - dvs. 800 flere end forgængeren. Så måske skulle man...? Personligt venter jeg, til jeg en gang er tilbage i DK, men jeg kan varmt anbefale det smukke værk.

1 kommentar:

  1. Tak for linket...det vil jeg glæde mig til at studere.

    SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!