Når man anløber en udenlandsk havn ombord på en lystbåd*, er det kutyme at hejse dette lands flag i sin rig. Herved viser man værtslandet respekt. Dette gæsteflag eller høflighedsflag hejses i yderste styrbords flagfald under øverste saling. Det hejses ved normal flagtid under ophold i udlandet og ellers ved ankomst til den pågældende nations farvand eller havn. Man kan hædre en udenlandsk gæst om bord ved at føre ved-kommendes nationalflag under styrbord saling. Sejler man i et tredje lands farvand, må gæstens nationalflag føres under bagbord saling (fordi høflighedsflaget føres under styrbord saling).
Høflighedsflaget følger normal flagtid, og det er god tradition at begynde med nedhaling af høflighedsflaget før ens eget hækflag ved flagtidens ophør.
Jeg købte for længe siden Panama-flaget som en julekalendergave til skipper, men hvis vi skulle købe gæsteflag til samtlige lande, som vi potentielt vil komme til at besøge, vil det dels blive en meget tung post på budgettet, dels fylde en hel del. Og plads er ikke det, vi har mest af.
Derfor er det min tanke at sy de enkelte flag selv. Og derfor står der lige nu en tur i STOF2000 på TO DO-listen. Her skal indkøbes rødt, blåt, hvidt, grønt, sort og gult lagenlærred. Dette suppleres med stoftusch, line og hvidt bændel (til flagets bagkant og fastgørelse til flaglinen). Så burde vi være nogenlunde dækket ind og jeg har samtidig fået et ekstra element i mit krea-kit.
*Det gælder også handelsfartøjer, men ikke orlogsfartøjer.
Dette var mit bud til ABC-legens syvende runde. Du kan se en masse andre bud på "G" her.
Det er en smuk tradition.
SvarSletDet eneste jeg kan huske omkring flag på skibe er, at det gule flaf fortæller, at der er pest ombord. Håber ikke I nogensinde får brug for det (hvis det altså er rigtigt)
God fredag til dig Lotte:-)
Jeg har opfrisket min flagviden på denne app: https://itunes.apple.com/us/app/navigame-signal-flag/id950011518?mt=8&ign-mpt=uo%3D4#
Slet>Ravheks
SvarSletFaktisk hejser man det gule flag for at indikere, at man IKKE har smitte ombord. Det bruges stadig, når man ankommer til visse nationer, der ikke vil have besøg af sygdomsbringende fartøjer. Jeg kender et par, der ikke havde fået et gult flag med - de brugte et par gule bikinishorts i stedet og fik lov at inklarere :-D
>Ravheks
SvarSletFaktisk hejser man det gule flag for at indikere, at man IKKE har smitte ombord. Det bruges stadig, når man ankommer til visse nationer, der ikke vil have besøg af sygdomsbringende fartøjer. Jeg kender et par, der ikke havde fået et gult flag med - de brugte et par gule bikinishorts i stedet og fik lov at inklarere :-D
Intressant läsning och en härlig bild med alla flaggorna!
SvarSletTrevlig helg!
Skal du så have sygrejet med på turen til alle de flag du skal sy ?
SvarSletDet var nu en meget god løsning med de gule bikinishorts :-)
Og når bare det virker efter hensigten....
Ha en dejlig weekend
Hvor er det en smuk ide! Jeg håber ikke at du spænder buen for højt og prøver at nå alle 200 landeflag. Kan du ikke nøjes med et hvidt flag med mærkat, når I anløber fx. Aruba?
SvarSletJammmen hvor jeg glæder mig på Jeres vegne :-)
Jeg tenkte akkurat på det at om man skal seile jorden rundt, hvor dyrt må det bli da???
SvarSletHihi!
Det er vel ikke lov å tegne flagget og så heise det opp... *ler*!!
Ser ned på havna hefra og ser ofte skip med det norske flagget i formasta.
SvarSletHar ikke tenkt over at gjesteflagget skal heises på styrbord side før i dag, når jeg så et hanndelsskip med flagget hengende på babord side av formasta.
Se, her kommer en printer vel ind, så du hele tiden kan holde dig opdateret, printe flaget ud på en af de der Iron-on-transfers, og så stryge det på. Man ved jo aldrig, om en revolution skaber behov for nye flag.
SvarSlet"Og det vajer under saling
som en flammende befaling..."
Det var da genialt fundet på, at lave flagene, efterhånden som der bliver brug for dem!
SvarSletFlott og informativt.
SvarSletHvordan ble bkoggertreffet i København. Synd jeg ikke hadde andlening til å delta.
Du kunne altid strikke dem - i det fineste haeklegarn... :) Saa kan du lave dem til en lang flagranke bagefter, til minde om alle de steder I har vaeret. :)
SvarSletEj, Tina, det var smart, så kan man jo trævle op og genbruge, efterhånden som man kommer derud af!
SvarSlet