10.1.11

Overlegne Kindle

Hvorfor vælge lige netop en Kindle?
Hvorfor ikke en af de andre e-bogslæsere på markedet?
Hvorfor ikke en iPad?

Behovsafdækning
For mit vedkommende har jeg behov for at kunne medbringe en masse læsestof, primært skønlitteratur (faglitteratur og opslagsbøger foretrækker jeg i fysisk format), på vores forestående jordomsejling. Dernæst har jeg nogle krav til batterilevetid, brugervenlighed, størrelse, hukommelse og tilgængeligheden af e-bøger (herunder pris og format).

Da jeg havde fået gjort mig klart, hvilke kriterier var de væsentlige for mig, læste jeg en masse anmeldelser og produktsammenligninger - primært udenlandske fordi e-bogslæsere og e-bøger fortsat er på babystadiet i Danmark. Mængden af tilgængelige titler på dansk er latterligt lille, og udvalget af e-bogslæsere er heller ikke videre imponerende. Undervejs i min research ringede jeg til Sony, der fortalte, at de har valgt kun at sælge de to første udgaver af deres Reader i Norden, og at der stadig er tale om forsøgsbasis - den nyeste Reader kan forsat kun købes i USA.
Der er dog masser af e-bogslæsere at vælge imellem, hvis man kigger uden for landets grænser, men det var alligevel ikke svært at koge valget ned til at  skulle bestå mellem Amazons Kindle 3G og Sonys Reader Daily Edition. Det var ganske enkelt de to, som levede op til flest af mine krav.

Hvorfor ikke iPad?
Lynhurtigt fik jeg udelukket legetøjet, iPad'en, som efter min bedste overbevisning IKKE er en e-bogslæser. Den er alt muligt andet, ingen tvivl om det, men jeg har ikke et presserende behov for nogen af de øvrige features, og så er det komplet meningsløst for mig at bruge så mange penge. For der er en voldsom prisforskel! iPad kan ydermere ikke på nogen måde leve op til Kindle mht. batterilevetid, og samtidig er der en anden detalje, som fik mig til helt at afskrive iPad som en mulighed. iPads skærm er nemlig baggrundsbelyst. Dvs. du bomber dine øjne med lys fra en LCD-skærm og det gør dertil læsning i solskin til en stor udfordring. Flere og flere har efterhånden erkendt, at der er en sammenhæng mellem deres søvnbesvær og antallet af timer, de bruger foran en oplyst skærm (computer, fladskærm, iPad etc.) - og det er ikke lige søvnbesvær, jeg er ude efter. Samtidig vil jeg gerne kunne læse i solskin og er ret ligeglad med hipfaktoren. Til sidst er der også den detalje, at iPad både fylder og vejer mere end Kindle 3G.

At læse i solskin. Kindle til venstre og iPad til højre
(billede lånt hos Amazon.com)

Flydende blæk
Amazons Kindle 3G og Sonys Reader Daily Edition bruger begge e-ink - en teknologi, som kan betegnes som elektronisk papir. Det betyder, at der ikke er tale om en baggrundsoplyst læseoplevelse, men at vi kommer forbløffende tæt på fornemmelsen af at læse på fysisk papir. Det kræver således en ekstern lyskilde at læse på en Kindle, men til gengæld kan det foregå i fuldt sollys uden refleksioner i skærmen. Øjnene bliver ikke trætte på samme måde, som hvis der var tale om en LCD-skærm. Manglen på lys i skærmen er selvfølgelig også noget, som er med til at højne batterilevetiden. Kindle kan holde i op til en hel måned (!) på en enkelt opladning, mens Sonys Reader klarer sig i to-tre uger. Strømforbrug er et essentielt kriterium, når man vælger udstyr til en båd.

Det endelige valg
Det viste sig - efter yderligere research og i tilgift et meget informativt indlæg+kommentarspor på en langturssejler-blog - at bøgerne ofte er en del dyrere hos Sony end de er hos Amazon. Dertil kommer, at Reader Daily Edition stadig koster omkring $100 mere end Kindle 3G. For mig har det ikke været et problem, at det primært er engelske titler, som er tilgængelige, da jeg i forvejen efterhånden overvejende læser på engelsk. Den detalje har med andre ord ikke vejet tungt på vægtskålen, omend jeg synes det er trist, at Danmark fortsat er så langt bagud, når det kommer til e-bøger. Jeg mener, hvor svært kan det være, når alle bøger, som sendes til et trykkeri i dag, sendes på elektronisk form?? Men det er en helt anden diskussion, og heldigvis er der da begyndt at ske en lille smule på området herhjemme også.

Rundt omkring i den del af blogland, som rummer langturssejlere og andre rejselystne, viser det sig hyppigt i denne tid, at flere og flere når frem til den samme konklusion som jeg. Kindle vinder på batterilevetid, pris, læseoplevelse, bogtilgængelighed og flere andre parametre (alt afhængig af, hvem man spørger). Det er nok ikke helt uden grund, at der for længst er blevet lavet Kindle-apps til både iPad, iPhone, Mac, PC, Blackberry og Android.

Kindle er simpelthen svaret på mine bønner, og jeg er meget glad for, at lige netop den ting kom med på ønskesedlen til jul (og taknemmelig for at mine forældre gav mig den!).


* Hvis du er interesseret i at læse om filformater og bøger (også de gratis) til Kindle, er du velkommen til at vende tilbage i morgen, hvor jeg vil behandle emnet her på bloggen *
Mere om Kindle - primært med sejlerfokus
Technovia
Digital Udvikling
Weather Helmed
A sailor's Kindle
Yoders Afloat
Sailboat Family
Zero to Cruising
5 kommentarer:

 1. Tak for inf Lotte - at læse dine fakta afgør at det bliver en Kindle.

  SvarSlet
 2. Sikke en fin gennemgang, og hvis jeg kun skal læse bøger, så skal jeg vist pakke min ipad drøm væk.
  Tak for rigtig fin info :-)

  SvarSlet
 3. Jeg er helt enig i det meste af det du skriver. Kindle er overlegen på alle punkter. Og som en lille service, hvis nogle skulle komme i tvivl that is, så kan jeg informere om, at det faktisk er muligt at læse de fleste danske skønlitterære bøger på en Kindle. Og der er trods alt ca. 475 at vælge imellem:)
  Se gerne denne guide hvis der skulle opstå behov for det: http://www.booksnob.dk/kindle_guide/

  God rejse fra Berit Lund

  SvarSlet
 4. >Gitte
  Jeg håber, du bliver lige så glad for din Kindle, som jeg allerede er for min :-)

  >Marianne
  Velbekomme. Jeg synes også, at iPad er en lækker sag, men jeg kan faktisk ikke finde på en plausibel forklaring på, hvorfor jeg skulle have brug for den :-D

  >Berit
  Velkommen her.
  Du har helt ret - og du kommer mig lidt i forkøbet :-)
  Jeg kommer nemlig ind på hvordan man kan få andre formater til at "snakke" med sin Kindle, når jeg skriver om bøger og filformater i morgen :-)

  SvarSlet
 5. veldig interessant, takk

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!