16.7.11

De fem P'er

Jeg kan godt lide at planlægge. Absolut ikke ALTING, for det kvæler enhver form for spontanitet og mulighed for overraskelser - men når store projekter skal føres ud i livet, kan det være en fordel, for ikke at sige en nødvendighed, at have i hvert fald de basale elementer af planen skitseret. Her tænker jeg i høj grad på livet som sejler. På land er det alt andet lige lettere at improvisere.
Med god planlægning er risikoen for fejl, forsinkelser og ulykker langt mindre. For mig betyder god planlægning det samme som færre bekymringer og øget tryghed. Fx ville jeg ikke bryde mig om at sejle afsted uden at have kigget på søkort over den forestående distance først. Jeg foretrækker også at kende vejrudsigten, især prognosen for de kommende dage, hvis der er tale om en længere passage. På den måde sikrer vi, at vi er forberedt på det, vi kan forvente i form af vind, strøm og sø.
Jeg vil også helst vide mig sikker på, at vi har mad nok, at vi ikke løber tør for toiletpapir, at vi har brændstof og drikkevand nok til at klare eventuelle forsinkelser, at førstehjælpstasken er fuld, at nødudstyret er tilgængeligt og at kommunikations- og navigationsudstyret virker- den slags, som vi ikke bare lige kan fikse langt fra land.

Jeg er med andre ord varm fortaler for de fem P'er:

Proper Planning Prevents Poor Performance

Og så skal man selvfølgelig huske, at der ER ting, som vi ikke kan planlægge os ud af. Fordi vi ikke kan forudsige alting. Det er okay.

3 kommentarer:

 1. I er nu også gode til at vurdere vigtigheden af det, der skal planlægges - FerskVand er vigtigere end mad, og mad er vigtigere end toiletpapir og i den dur. Måske er det vigtigste at kende ruterne, grundstødningsfare, og at kunne forudse vejret.

  Eller få vejrmeldinger fra de rigtige steder. Stormvarsler - og den slags. Der skal også noget øvelse til at se i horisonten hvordan vejret bliver, for vejrudsigter og stormvarsler har vi jo set fejle flere gange.

  SvarSlet
 2. I can't believe that this translated into English and it was still correct!

  Oh, wait. You posted it in English.

  I'd rate wine very high on the necessities list - above toilet paper. For me anyway. How can you properly enjoy a beautiful anchorage without it?

  bob
  s/v Eolian
  Seattle

  SvarSlet
 3. Når I skal på langfart, er det livsnødvendigt at planlægge. Jeg fulgte jordomrejsefætters mange forberedelser, og jeg var helt svedt ved tanken om alt det, man skal have forberedt :-)

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!