17.10.11

Myg ingen adgang

Myggenettet er færdigt. Herunder følger en GDS-instruktion i billeder og tekst. Lige til at gå til. Hvis noget er uklart, så spørg endelig.

Man starter selvfølgelig med at tage mål. Her ville jeg gerne lave et myggenet i målene 480 x 480 mm (udv. mål), men metoden kan sagtens bruges til rektangulere net også.

Lister i den rigtige længde lægges op på en genbrugsplade (her en stump gammel bordplade), som er tilpasset i størrelsen. Det er en fordel at lade pladen være lidt større end målene på det færdige myggenet. Her er anvendt fyrrelister i dimensionen 21 x 5 mm, men afhængig af rammens størrelse og personlig smag, kan man anvende mange andre dimensioner og træsorter. 
Sammenføjningerne holdes i position ved hjælp af dobbeltklæbende tape. Pas på ikke at bruge for stærk tape!
Når listerne er fikseret på pladen, lægges nettet over og hæftes fast til pladen med en hæftepistol. Det kan være en fordel at være to om dette, da nettet skal holdes stramt for at få et jævnt og pænt resultat. Her er brugt brudetyl, som er meget fintmasket, men man kan også købe decideret myggenet.
Læg en stribe lim på midten af listerne hele rammen rundt og læg et tilsvarende sæt lister ovenpå, således at de ligger forskudt i hjørnerne. Kunsten er at bruge tilpas meget lim til at listen er dækket, men ikke så meget at der løber en hel masse ud. Det er nemlig ikke til at fjerne fra netsiden igen.
For at fiksere listerne, så de ikke skrider, når de lægges i spænd, slås lidt dykker igennem listerne og ned i pladen. Her er brugt i alt otte stk (en i hver ende af hver liste). Undlad at komme for tæt på hjørnerne, så du undgår at træet flækker. Hovederne kappes af (brug en knibtang eller en skævbider) og slås i, til de er i niveau med listen.
Læg et lille stykke plastik (fx klippet ud af en gammel plastikpose) over hjørnesamlingerne, så limen ikke hænger i, når listerne sættes i spænd.
Sæt listerne i spænd. For at få et jævnt tryk lægges der stykker af træ over listerne, inden skruetvingerne sættes på.
Lad limen hærde.
Når limen er hærdet, klippes nettet af mellem ramme og hæfteklammer. Herefter vippes rammen forsigtigt op over de hovedløse dykker. Brug fx en spartel og skub den ind under hjørnerne, som jo holdes fast af den dobbeltklæbende tape.
Skær det overskydende net (og eventuel lim) af med en skarp hobbykniv.
Giv hjørnesamlingerne og hullerne efterladt af dykkerne en omgang spartelmasse. Slib og mal.  Hæng evt. nettet op ved at trække en længde fin ståltråd igennem en maske helt ude i et af hjørnerne, men pas på ikke at beskadige nettet. På den måde kan begge sider males samtidig. Alternativt kan man selvfølgelig bare male én side ad gangen.
Et voilá!
Myggenettet er færdigt og klar til at holde de små blodsugende og særdeles ubudne gæster borte. Rammen kan monteres efter eget ønske, fx med hængsler og vridere, eller mere permanent med skruer. Vi havde brug for en metode, som gør nettet let at fjerne, så vi kan komme til at åbne og lukke forlugen. Løsningen blev endnu et lille hjemmegjort projekt, som jeg vil dele med jer i morgen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!