17.1.12

Skimmel

Jeg tror, det var på tredje semester. Vi havde mikrobiologi og skulle hver tage en petriskål med agar med hjem og sætte den et døgn i vores køkken, fx i køleskabet - uden låg. Derefter dyrkede vi agaren og kunne siden med blandet fornøjelse iagttage væksterne, som var dukket op i petriskålen. De, som boede på kollegium, kunne fremvise nogle særdeles mangfoldige samlinger af svampe- og bakterievækst. Masser af skimmel og andet godt.
Ting som vi alle i et eller andet omfang bor sammen med til daglig, fordi det ikke er muligt at gøre sit hjem til et komplet sterilt miljø, men som man sjældent får synliggjort så kraftigt som vi oplevede det med vores lille agarforsøg.

Med normal rengøring og omtanke skaber det heldigvis sjældent problemer, men for mange kan vinteren være en udfordring mht. skimmelsvamp, fordi vi lukker os nærmest hermetisk inde med mindre udluftning og højere luftfugtighed til følge. Livet i en båd adskiller sig ikke så meget fra livet i en lejlighed eller et hus, som man måske skulle tro - men især kondens kan være en alvorlig fjende, fordi den også er med til at øge luftfugtigheden og dermed risikoen for svampeangreb og forringet indemiljø.

Og kondens dannes der en del af, når man dels ikke har en emhætte, dels har båden liggende i fire grader 'varmt' vand, mens indetemperaturen holdes på omkring 21 - så ja, vi har fugt i "kælderen". Den kondens som dannes på indersiden af skroget, hvor der ikke er isolering (primært under dørken, men også på siderne af vandtankene), løber ned i kølsvinet og videre ned i sumpen, hvorfra vi kan pumpe det op. Fint nok. Men fugten efterlader også grobund for skimmel, som det kræver noget af en indsats at holde nede. 
Endnu en årsag til at se frem til, at det bliver varmere i vejret (og vandet).

Vores vandtætte pose med svejseelektroder.
Posen skal tydeligvis opbevares et mere tørt sted fremover. 

3 kommentarer:

 1. Hej Lotte!

  Mht. svejseelektroder, så kan jeg oplyse, at de skal opbevares lunt og tørt. Til søs, på de skibe jeg har været på, har de været opbevaret i et varmeskab hvor der er ca. 35 grader varmt.

  Vh Martin

  SvarSlet
 2. Hej Martin
  Du har helt ret. De ligger godt nok ikke lunt her, men i en vandtæt pose burde de ligge tørt i det mindste - det er kun udenpå, posen er blevet muggen.
  Jeg håber ikke, elektroderne er helt kaput...

  SvarSlet
 3. Jeg husker billederne af skruen efter et halvt år i vandet, det var et dyrt halvt år, men du fik den da pudset af selv om den jo nok ikke er som ny.

  Jeg har også arbejdet med indeklima og svampe, og i et hus er det jo faktisk meget godt at det ikke er for tæt, eller hvis man får tætnet alle dørkarme og sålbænke, at man så får installeret ventilations revne-åbninger. Det har jeg aldrig fået gjort, men til gengæld er huset utæt.

  Hvis man ikke varmer op kan man se en uhyggelig stor mængde rim på ruderne om morgenen med efterfølgende svampevækst på trækarmene! Det skal jeg have stoppet, foreløbig er jeg bare nødt til at holde temperaturen oppe! Jeg har også set et klædeskab (ikke her) som var angrebet af kondensvand skimmelsvampe, så en del af det dyre tøj var ødelagt.

  Jeg håber I finder en løsning mod skimmelsvampevækst under dørken. Kan man ikke blande noget i vandet? Eller er man nødt til at erkende at et skib skal på land med jævne mellemrum for at blive renset?

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!