14.6.13

E for Eventyrlyst


Det er blevet ret almindeligt at støde på reklamer for eventyrrejser (adventure travelling). Løfter om rejser, som giver dig noget ud over det sædvanlige, som lokker med at de ikke er ordinære charterture, og som skulle give dig en ægte følelse at at være på eventyr. Men jeg må give Troels Kløvedal ret, når han advarer mod den slags reklamer: ”Tro aldrig på et rejsebureau, som vil sælge dig et eventyr, for det er umuligt. Det kan sælge dig en ferie, og i bedste fald i en ramme, hvori du kan opleve noget eventyrligt.” (fra 'Øerne under vinden').
Når alting er planlagt på forhånd ophører rejsen med at have ret meget eventyrligt over sig. Fordi eventyret jo netop består i det uforudsigelige. Eventyrlyst er trangen til at opleve ting, man ikke kan planlægge sig ud af hjemmefra. Trangen til at stå ansigt til ansigt med det ukendte. Viljen til at træde ud af egen komfortzone for at håndtere situationer, man ikke har nogen forudgående erfaring med. Fordi det er her, spændingen ligger.
Lider man, som jeg, af eventyrlyst i mere eller mindre udpræget grad, er der gode chancer for at få den stillet som langturssejler. Især hvis ruten ikke ligger hundrede procent fast på forhånd og hvis ruten ligger i områder, der kun sjældent besøges af rejsende. Hvis man er parat til at besøge steder, man ikke har voldsomt meget information om på forhånd, så er en båd det ideelle transportmiddel – fordi du netop med den kan besøge destinationer, du ikke kan nå med fly. Helt øde atoller og bittesmå øer, hvor lokalbefolkningen kun sjældent har set fremmede, ligger inden for rækkevidde, når du er villig til at sejle dertil. Sejladsen rummer alene i sig selv også potentiale til eventyrlige oplevelser, fordi den er så vejrafhængig og dermed i høj grad svær at kontrollere.

Jeg er ikke personligt eventyrlysten i en grad, så jeg vil være fortaler for at droppe alle former for planer. Der kan være masser af gode grunde til at foretage i hvert fald et minimum af planlægning inden afrejse, fx at få styr på vaccinationer og visumregler – man behøver ikke at være hasarderet for at opleve eventyret. Men man skal turde give slip på trygheden. Først på den anden side af de trygge rammer, dér hvor du rent faktisk risikerer noget, ligger eventyret for dine fødder. Og så er det blot at gribe det.

Du har nu læst femte kapitel i en fortælling i 29 dele om livet som langturssejler. Følg med på mandag, hvis du vil vide lidt om én af de ting, som nogle går en del op i her ombord. Jeg er personligt mest interesseret i slutresultatet. Men mere om det på mandag.

3 kommentarer:

 1. Vi har alle hver især vores egen måde at opsøge eventyr på, hvad enten det er mere eller mindre planlagt. Tak fordi du lader os følge med i dit eventyr, jeg nyder at læse og lade tankerne flyve hen over havet, til palmer sol, hvide strande og azurblåt hav...

  SvarSlet
 2. Det må være den skønneste oplevelse at komme til atoller med mennesker, som sjældent ser fremmede, men også de andre, hvor der ofte er turister, er et sted hvor man garanteret kan opleve noget meget spændende. Det minder mig lidt om en forbavset turist for mange år siden: "Mallorca er så stor!!! Der er mange steder udenfor turisthotellernes område!"

  Når ruten ikke ligger helt fast på forhånd, er det ikke kun for at sejle efter vinden, men også for at kunne undgå farlige uvejr, gætter jeg :)

  SvarSlet
 3. Fedt, jeg har lige 'opdaget' dig igen, efter nogen tid hvor min computertid har vaeret sparsom. Jeg snuppede lige A-E og glaeder mig MEGET til at komme videre i eventyret. Tak for du saa generoest deler ud af digselv. Jeg er vild med din tur!

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!