5.8.13

Æ for Ækvator


I skrivende stund har vi endnu ikke krydset den. Men vi er tæt på, og når du læser dette, skulle vi gerne have passeret den. Den magiske linje. Stregen midt i verden. Breddegraden som delen globusen i to lige store dele. Ækvator.
Vi kommer til at krydse ækvator, når vi forlader Kiribati og sejler mod Tuvalu. Jeg glæder mig til at se GPS'en vise 0º00'00” ud for breddegraden - som sejler er der noget magisk over det. Mere end der er over at krydse datolinjen eller den 0. længdegrad. Måske især fordi der er visse traditioner og ritualer forbundet med at krydse ækvator. Det er nemlig her, man kommer i nærkontakt med Kong Neptun og på mange langturssejlerbåde er det kutyme at man ved sin første ækvatorkrydsning bliver ”døbt” og får sit nye navn som søfarende af selveste kongen over de syv verdenshave (som regel personificeret af en blandt den øvrige besætning).
Blandt søfolk i den kommercielle skibsfart har der i århundreder været særlige tatoveringer, som man per tradition udsmykkede sin krop med, når man ville fortælle omverdenen, og nok især andre søfolk, om ens bedrifter til søs. En havskildpadde symboliserer, at man har krydset ækvator, mens svaler på brystet er et tegn på, at man har sejlet mindst 10000 sømil (5000 pr. svale) og et anker indikerer at man besejlet Atlanterhavet. Den havskildpadde jeg selv har fået tatoveret, har en helt anden betydning for mig og jeg anede ikke, at den også symboliserede en krydsning af Ækvator, da jeg fik den lavet - men den er da med til at gøre, at jeg glæder mig endnu mere til at krydse Ækvator i båd. Så jeg også i søfolks øjne fortjener min tatturtle.

Min personlige havskildpadde på en svømmetur - snart skal den krydse Ækvator

Vi nærmer os slutningen. Der er blot to afsnit tilbage i serien Langturssejler fra A til Å. Jeg håber, du har nydt at læse med, og at du vil følge med på onsdag, hvor det næstsidste afsnit kommer til at handle om et af de mest hyppige spørgsmål, man stilles som langturssejler.

2 kommentarer:

  1. Jag har följt alfabetet med stor förnöjelseoch lärt mig massor! Hoppas att du fortsätter att berätta om seglatsen även sedan alfabetet är avverkat!
    Kan hälsa från Pettas där jag just nu är på besök!

    SvarSlet
  2. Det var da heldigt at du krydser ækvator og med rette kan bære den tatovering ... men ikke flere, vel? :)

    SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!