10.10.13

Moderløse dyrebørn

I Australien kan man blive ”wildlife carer” på frivillig basis. Dvs. man kan melde sig til at tage vare på tilskadekomne dyr eller opfostre moderløse unger. Og der er hårdt brug for hjælp og hjem til dyr, som har brug for en hånd for at kunne overleve. Især fordi det sidste år var tørt i den våde sæson og endnu mere tørt i den tørre sæson, som nu lakker mod enden. Det betyder, at rigtig mange dyr har svært ved at finde vand og føde og derfor søger tættere på bebyggelser, haver og landbrugsland. De største trusler mod det vilde dyreliv er hunde og biler. 
Alene i Townsvilleområdet, blev seks små kænguruunger moderløse i går, fordi deres mødre blev påkørt. På en uge drejer det sig her i området om ca. 20 døde kænguruer og wallabier, og i gennemsnit bliver der reddet fem wallabier/kænguruer og fem opossummer om dagen lige i øjeblikket. Men også koalaer, fugle, flyvende hunde og flere andre arter har ofte brug for hjælp, og lige nu er der slet ikke frivillige nok til at tage sig af dyrene. I dag var der en artikel i den lokale avis om netop denne problematik. Hvis jeg boede her, ville jeg ikke et øjeblik betænke mig, men straks melde mig under fanerne, men der er desværre ikke rigtig noget, jeg kan gøre som besøgende, bortset fra at donere penge. 
Dog besøgte jeg forleden North Queensland Wildlife Carers hovedkvarter og fik lov til at hilse på en hel flok wallaby-unger og en enkelt opossum. Total overdosis af store øjne, blød pels og nuttethed. 





 Bonusinfo: En kænguru- eller wallabiunge bliver kaldt for en 'joey', mens en helt lille lyserød baby af samme slags bliver kaldt en pinky.

4 kommentarer:

  1. Mange påkørsler - skyldes det at dyrene løber ud foran, så bilerne ikke har en chance for at undgå påkørsel?

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det er lige det. Problemet er så, at folk kører for stærkt og ikke kan nå at bremse. Mange virker endda til at være ligeglade med om de rammer dyr. Specielt i Tasmanien er det helt vildt. Det kalder det for The Road Kill Capital.

      Slet
  2. Trist at så mange dyr dræbes i trafikken. Men det sker jo også herhjemme. Vidste godt at antallet af dræbte katte er stort, men prøvede lige at google det og fandt disse tal i en (godt nok 10 år) gammel JP-artikel - men tallet er jo nok ikke faldet, øv, øv:
    »Vores tal viser, at godt 70.000 katte hvert år mister livet i trafikken sammen med godt 55.000 pindsvin, 31.000 harer, 30.000 ræve og 1400 grævlinge,« oplyser seniorforsker Aksel Bo Madsen fra DMU.
    Dejligt at høre nyt fra dig - down-under :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, der dør mange dyr på vores veje. Én ting er, at folk tit kører for hurtigt til at kunne nå at bremse, en anden ting er - især i Danmark - at arealet af dyrenes naturlige habitater hele tiden formindskes pga. landbrug, skovfældning, anlæg af veje, bebyggelse etc. Det tvinger dyrene til at søge føde, hvor de ellers ikke naturligt ville opholde sig.

      Slet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!