11.12.13

Forvirrende Samoa - Jule(post)kort #11


August 2013
Samoa ligger midt mellem New Zealand og Hawaii og udgør dermed en strategisk vigtig landmasse, samtidig med at øerne byder på frodig jord og rige muligheder for fiskeri. I slutningen af det 19. århundrede blev Samoaøerne pga. international rivalisering delt mellem Tyskland og USA, som fik hhv. de vestlige og de østlige øer. Efter første verdenskrig overgik de vestlige øer til New Zealand, og først i 1962 blev de selvstændige (mens de østlige øer fortsat er amerikanske og kaldes Amerikansk Samoa). Samoa blev frem til 1997 kaldt Vestsamoa, men hedder altså nu blot Samoa.
Forvirret? Det er intet imod, hvad jeg blev, da vi ankom forleden. Efter at have konsulteret World Cruising Handbook og Landfalls of Paradise blev jeg i første gang enig med mig selv om, at der var noget galt med min telefon, som ellers normalt har rimeligt godt styr på tidszonerne. Der gik derfor en hel dag, før det gik op for mig, at der var god grund til forvirringen. For blot to år siden, ved udgangen af 2011, sprang landet nemlig d. 30. december over i kalenderen og flyttede vest for datolinjen. Årsagen til dette skal findes i et ønske om at øge samhandelen med Australien og New Zealand. Før ændringen var Samoa 21 timer efter Sydney, mens landet nu blot er fire timer foran. Opslagsværkerne ombord er fra før 2011, mens min telefon er af nyere dato - hvilket forklarer forvirringen.
For at gøre forvirringen total overgik Samoa i 2009 til venstrekørsel. Dermed blev der åbnet op for, at de mange samoanerne, som i dag bor i Australien og New Zealand, kan sende deres brugte biler til Samoa. Men vejene er stadig fyldt med pile og skilte, der skal sikre, at folk nu også husker at køre i venstre side. Vi skal heldigvis ikke køre bil her, og ingen har ændret på reglerne for sejlads for nyligt, så vi tager det helt roligt.

2 kommentarer:

  1. Har de virkelig ændret trafikken fra højre til venstre?! Og kører Australien virkelig i venstre side? Det anede jeg ikke. Men jeg har prøvet at køre i venstre side én eller to gange, det er ikke så svært, og det er egentlig ikke så forskelligt fra at køre i højre - no joke. Men pas på alligevel.

    SvarSlet
  2. Jeg har efterhånden kørt små 5000 km i venstre side i løbet af de sidste to måneder. Det er faktisk ikke ret kompliceret.

    SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!