9.12.13

Griseri - Jule(post)kort #9


Juli 2013
Svinekød udgør en vigtig del af diæten på mange stillehavsøer, og Tuvalu er ingen undtagelse. Her har man dog - i modsætning til mange af de andre øriger - indset fordelen ved at holde grisene i en vis afstand fra boligen. Godt nok må man så fragte foderet længere, men den generelle hygiejnetilstand er mærkbart forskellig fra fx Kiribati, hvor det er almindeligt at have familiens gris tøjret til et træ lige ved siden af sin hytte. På Funafuti i Tuvalu er der bygget grisestier bag landingsbanen (det er nok lige at stramme den at kalde asfaltstriben for en lufthavn) langs kysten hvorved gødningen fra grisene vasker ud i havet i stedet for ind i lagunen, hvor næringsstofferne ellers ville få svære konsekvenser for økosystemet. På den måde holder man i vidt omfang fluer og generelt svineri adskilt fra bebyggelsesområder. Samtidig er det let at rense kødet, når man slagter - grisen kommer bare en tur på nakken og med et smut i baljen. Så er kødet også saltet og lige klar til at komme over ilden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!