20.5.10

F som Fenderliste

Fenderlisten var den, som startede hele balladen. Det var pga. den, vi endte med at skille hele båden ad, at klargøringen til langturssejlads har taget over tre år og at det hele blev meget mere omfattende, end vi i vores allervildeste fantasi havde kunnet forestille os.

Da skibet i sin tid blev bygget, blev det udstyret med en nydelig fenderliste af teak. Det er ikke nogen dum idé at have en fenderliste, men når skibet er af stål og listen af træ opstår der et spændingsfelt der, hvor de to materialer er i berøring med hinanden - simpelthen fordi de to materialer ikke arbejder ens under temperaturskift. Den detalje er der muligvis blevet gnavet yderligere i af tidens tandsæt, i hvert fald var listen begyndt at slippe sit tag flere steder med det resultat, at der her blev dannet deciderede rustfælder, fordi vand kunne trænge ind mellem skib og fenderliste.


Så vi besluttede at afmontere skidtet, men da listen var monteret indefra med franske skruer (som tilmed ikke var rustfri), var der ikke andet for end at afmontere væggene, fjerne dampspærre og isolering og give os i kast med at skrue skruerne ud. I alt mere end hundrede skruer. Og dermed efterlod vi en fin perlerække af skruehuller i begge sider af skroget, som skulle lappes. For at forkorte en allerede forlængst alt for lang historie, så blev hullerne svejset til og herefter begyndte arbejdet med at fjerne al den rust, som vi havde fået afdækket ved at fjerne isoleringen. Og så rullede lavinen ellers. Med rust i dækket, rust i vandtankene etc. etc.

I dag er skibet fenderlistefri og vi kan sove roligt i forvisning om, at der ikke er rust inde bag apteringen. Vi har beset hver eneste lillebitte hjørne og krog og ved hvordan alting ser ud inde bag isoleringen. Det giver også en vis tryghed. Som erstatning for listen har vi valgt at vi vil montere fendertov - det ruster ikke og kan så let som ingenting skiftes, når det bliver slidt.

Se andre bud på F i den norske ABC-leg.

8 kommentarer:

 1. Mnei, rust er ikke noe å trakte etter

  SvarSlet
 2. Vilket otroligt jobb, men resultatet blev ju bra!
  Trevlig helg!

  SvarSlet
 3. Igen igen imponeres jeg over det gigantiske arbejde der skal til, før i kommer afsted på jeres drømmetur.
  Men på eet eller andet tidspunkt når i til vejs ende og kommer afsted og så skal det blive spændende for os læsere at se hvor meget af turen vi kan følge med på.
  Fortsat god arbejdslyst og forberedelse :-))

  SvarSlet
 4. ja hadde man visst hvor mye jobb det var før man startet så kanskje man ikke hadde såå veldig lyst til å gjøre noe..men det ble en god løsning på problemet og i ettertid så angrer man nok ikke...
  God pinsehelg :)

  SvarSlet
 5. Mycket intressant inlägg med fina bilder.
  Mvh Halina

  SvarSlet
 6. Fenderlist visste jeg hva er, hehe! Eller så er jeg nok en rimelig landkrabbe!!

  SvarSlet
 7. Tænk, at sådan en pind kan afstedkomme så meget besvær!

  SvarSlet
 8. Nu tenker jeg som følger:
  ABC3-P - det må da bli fra årets Pinsesol;)
  OK, jeg har selv opplevd den stemning.

  Ha en flott pinse

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!