30.7.10

P for PANTRY

Et pantry er helt essentielt ombord. Et pantry kan bedst sammenlignes med et samtalekøkken, altså et åbent køkken, der hænger sammen med andre af boligens rum. Hvis køkkenet på et skib findes i et separat rum, kaldes det i stedet en kabys. På engelsk betyder pantry et spisekammer, i stil med larder, så det kan godt skabe lidt sproglig forvirring, fordi vi selvfølgelig også skal have et sted at opbevare vores mad ombord. Det gør vi i vores bunks (også kaldet kistebænke).
Fordelen ved et pantry frem for en kabys er at køkkenafdelingen er integreret i det åbne liv ombord, således at kokken ikke udelukkes fra at følge med i hverken sejladsen eller det sociale liv, mens der kokkereres. Og i høj sø er det rart, at man ikke skal spærres inde i et lille indelukket rum fyldt med stegeos, hvis man er den heldige vinder af køkkentjansen.
Vores pantry er udstyret med et lille kardanophængt gaskomfur med to blus og bageovn, vask, en bordplade i rustfrit stål med slingrekanter samt en bordplade i træ. Der er underskabe som i et almindeligt køkken, bunden i nogen af dem er bare skrå, da de udgøres af skrogsiden i bagbord. Alle skabslåger er sikret mod ufrivillig åbning med små vridere af træ. Vores vandhane betjenes med fodkraft, såkaldt trædevand, så man pumper præcis den mængde vand op fra vandtanken, som man har brug for og ikke uforvarende lader vandet løbe. På den måde sparer vi både vand og strøm.
Jeg ville gerne vise jer et billede af vores pantry, men lige nu er det fyldt med værktøj, maling og byggematerialer, så jeg vil nøjes med at vise jer vores vandhane, der ligner næbbet på en ibis :-)
I skal bare forestille jer, at den er i messing.

Billedet er lånt hos Toplicht.


Dette er mit bidrag til 16. runde af ABC-legen. Der er masser af andre bidrag, hvis du har lyst til at se, hvad andre har fundet på.

6 kommentarer:

 1. Pantry må være at foretrække, ingen tvivl om det :-))
  Og hvis der så oven i købet er plads under dæk til at stå ret op mens der kokkereres, er det jo bare hyggeligt :-))

  SvarSlet
 2. En landkrabe som meg blir utdannet til en skikkelig sjøulk he rinne hos deg - i alle fall i forhold til ord, begreper og uttrykk:)

  SvarSlet
 3. Herlige med dine innføringer i båtlivets mange fasetter. Så må du bare love at vise et bildet av skutens pantry, så snart de verktøy har forlatt sin nåværende plassering.

  SvarSlet
 4. Ja, ser fram til bilder, både utvendig og innvendig.

  SvarSlet
 5. Måtte besætningen på dette skiv kun træde vande til brug i pantryet!
  ;-)

  SvarSlet
 6. Hvor er den smuk, den (vand)hane!

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!