21.11.07

Langsomme latinlektioner

Det kan godt være, latin er et dødt sprog, men det er ikke desto mindre et sprog, som vi dagligt støder på reminiscenser af. Nogle af os bruger endda vaskeægte latinske ord i vores job - det er bare ikke altid, vi helt ved, hvad de betyder.

Det er ingen hemmelighed (og næppe nogen overraskelse) at jeg er matematisk student. Jeg kan ikke gennemskue dette århundredes gymnasiereform, så jeg kan kun udtale mig om forriges - og jeg ærgrer mig stadig over, at latin var forbeholdt de sproglige på obligatorisk niveau. Vi var nemlig kun to, der ønskede latin som valgfag. Faget blev forståeligt nok ikke oprettet og det var derfor kun de sproglige studenter, der måtte igennem den - tilsyneladende - pinefulde mølle.

Men hvor ville jeg dog gerne have haft den basisviden med i bagagen, da jeg kastede mig over biologistudiet. Mange ting ville have været lettere at huske, både inden for zoologien, cytologien og botanikken - ja i det hele taget er latin et nyttigt redskab til opnåelse af logisk forståen inden for rigtig meget af naturvidenskaben.

Med tiden har jeg qua mit felt fået mange af basisbetegnelserne på plads og jo større mit sprogkundskab sideløbende er blevet inden for fx spansk og italiensk, jo lettere er det også at gennemskue, hvad latinske navne dækker over. Det er en langsom og lidt baglæns måde at lære tingene på, men til gengæld hænger det godt ved :-)

22 kommentarer:

  1. Jeg kan godt forstå, du gerne ville have haft latin, når du er biolog - at kunne gennemskue ord og deres oprindelser. Det var en skam, du ikke fik muligheden, men må lære det ved naturmetoden. Selv fik jeg desværre aldrig lært latin i skolen, fordi latinlæreren var en ren sadist, som jeg kun kunne holde ud i en måned.

    SvarSlet
  2. Latin var mit bedste fag i gymnasiet! Jeg elskede det (gør det stadig). Mine let støvede latinkundskaber er den eneste grund til at jeg (af hjertet dybt humanistisk, af uddannelse djøfer) kan svare på en del af de grønne spørgsmål i Trivial Pursuit. Supernyttigt, når man forøger at tilegne sig andre sprog. Til gengæld var det rigtig træls, at man som nysproglig ikke kunne vælge matematik på højt niveau! Latinkundskaber er ikke lige det hotteste når man skal tilegne sig nationaløkonomi og statistik...

    SvarSlet
  3. Madame, den latinlærer lyder som inkarnationen af det stereotype billede af en latinlærer fra den sorte skole ;-) Forestiller mig, at han slog med linealen (mindst!) Stakkels dig!

    Velkommen til Lise. Sjovt at høre om den omvendte problematik ;-)
    Uanset i hvilken sammenhæng tror jeg ikke, at latin for alvor bliver hot igen...

    SvarSlet
  4. Ja præcis, linealen var bare af åndelig karakter - ydmygelser og hån. Puha, jeg kan pludselig føle, hvordan han var.

    SvarSlet
  5. Jeg vil mene, at det latin, som jeg havde i gymnasiet var mest møntet på sproglige. Det var for at styrke ens grammatiske kunnen på diverse sprog samt til dels opbygge en vis ordforståelse.

    I dag undrer jeg mig faktisk over, hvorfor man ikke gør latin mere bredt og mere obligatorisk. På de fleste sprog bruges latinske betegnelser om medicinske udtryk, også i daglig tale. Her går vi danskere så og taler om tolvfingertarm og bugspytkirtel...

    SvarSlet
  6. Puha Madame, godt du ikke lod dig kue i mere end en måned :-(

    F&F, velkommen her :-) Jeg er meget enig. Og jeg har oplevet, at med min basisviden fra zoologien, kan jeg faktisk godt tale med blant mange af mine lægevenner. Leddene i et insektben hedder fx det samme som knoglerne i et menneskeben (på trods af at insektet har eksoskelet).
    Inden for botanikken er der tit meget lidt overensstemmelse mellem det danske og det videnskabelige navn (som jo pr. definition er latin, evt. med lidt græsk blandet i).
    Jeg synes også, det kunne være sundt, hvis latin igen blev integreret i undervisningen (på en god måde, for sådan en må der da være?) - mon ikke de fleste børn ville synes, det var ret ok at vide, hvorfor Albus Dumbledore, hedder Albus? Der er virkelig mange af Rowlings karakterer, der har navne, der giver god mening, når man kender betydningen ;-)

    SvarSlet
  7. Lotten, du kan da ikke sige at latin ikke er (bliver) hot igen, når det kan bruges til at få en dybere forståelse af Harry Potter! Ikke bare navnene, men også trylleformularerne kan som regel decifreres. Og må jeg i den forbindelse tilføje: Draco dormiens nunquam titillandus ;-)

    SvarSlet
  8. Grin, Lise du har ret ;-)
    Jeg lover, jeg ikke vil kilde sovende drager!!!

    SvarSlet
  9. Ja, det er en mystisk prioritering af lantin i uddannelsessystemet. Som matematiker har jeg også selv måttet kæmpet med doktorlatinen i anatomi. Og senere da jeg forsøgte at lære spansk på en udenlandsrejse, kunne lidt basislatinkendskab i al fald ikke havet skadet.
    Men udover disse indlysende fordele er I da inde på noget af det rigtige i forhold til at motivere 'ungdommen'. ;o)

    SvarSlet
  10. Også opfandt hun lige et nyt sprog ... eller noget.
    Istedet for lantin skulle selvfølgelig stå latin. :D

    SvarSlet
  11. Bitten, lantin kunne måske blive det nye latin? Støvet af og tilpasset det 21. århundrede ;-)
    Harry Potter Lantin - latin på den fede måde!

    SvarSlet
  12. Brava, Lotten!

    Det er for resten første gang, jeg støder på en ikke-sproglig, som har noget tilovers for latin. De få gange, jeg har diskuteret det med matematikere, har det været på grund af deres nedgøríng af faget. Mine evner har desværre aldrig rakt til at omvende dem.

    Og stakkels Madame! Jeg var selv så umanerligt heldig at havde den sødeste lærerinde til at føre mig op til den lille latinprøve - i øvrigt Johannes Møllehaves søster.

    Så jeg havde altså latin som yndlingsfag siden den lille latinprøve i fjerde mellem (hvad det svarer til i dag, ved jeg ikke, men det var det niende skoleår). Jeg var dog så fornuftig at blive nysproglig. Mit Gymnasium var kun nogle få år gammelt, så der fik jeg en ung og frisk latinlærer. Hvor kan man være heldig! Efter en - øvrigt meget givtig - omvej ad Handelshøjskolen fik jeg en slags tilbagefald og startede med at ville læse latin som hovedfag på Universitetet. Faldt dog i løbet af det første par måneder for en oldengelsk lærebog i et boghandlervindue, så latin blev degraderet til bifag og endte med til sidst at blive skiftet ud med tysk i erkendelse af, at det var mere praktisk. Men jeg fik da taget det obligatoriske propædeutiske kursus for ikke-klassisksproglige latinstuderende i oldgræsk, som jeg også indimellem finder ganske nyttigt. Jeg har aldrig fortrudt den tid, jeg har brugt på oldsprog og sproghistorie - det er både meget mere underholdende og meget nyttigere viden end de fleste aner.

    SvarSlet
  13. Ih Rasmine, når jeg læser dine ord, får jeg lyst til at gå i gang med det spanskkursus, som jeg så længe har taget tilløb til!
    Jeg holder meget er sprog, elsker etymologi og ville - som med meteorologien - ønske, jeg havde tid til at tilegne mig al den viden, jeg går og drømmer om. Sprog er blot endnu et felt, hvor jeg er nysgerrig som bare f*****
    :-D

    SvarSlet
  14. Jeg synes, du er fantastisk, Lotten! Jeg er ikke nær så videbegærlig med hensyn til dit formelle fagområde. Men jeg har faktisk spansk som tredje sprog som korrespondent fra Handelshøjskolen. Det ærgrer mig en hel del, at jeg næsten ikke har haft lejlighed til at bruge det, så jeg går også med tanker om et spanskkursus for at få det frisket op.

    SvarSlet
  15. Æhhh øhhh...Rasmine, der gjorde du mig lige et øjeblik tastaturlam
    :-D
    TAK! Det er da dejligt, sådan at få at vide, nogen synes man er fantastisk, smil. Bare fordi man er sådan en loppe, der ikke kan nøjes med et felt at fordybe sig i, men bare gerne vil lære mere, vide mere. Måske er jeg i virkeligheden bare meget barnlig ;-) Og det er altså ikke ALTING, jeg brænder for at fordybe mig i. Nogen ting, er jeg bare glad for, at der er andre, som vil lære og bruge. Fx beundrer jeg folk, der ikke har noget imod at stå krumbøjet hele dagen og rode inde i folks munde. Eller hvad med dem, der opfinder optimeringsmetoder til vejstribemaskiner? Gosh, det gad jeg ikke. Men jeg er taknemmelig for, at der er nogen, der gider.

    Jeg tænkte lige et splitsekund, at du og jeg måske skulle sparke hinanden bagi og komme afsted på noget spankskursus sammen - men vores niveau er vist ikke ligefrem til følgeskab, grin. Mit spanske ligger indtil videre på absolut turistniveau. Men det er faktisk helt seriøst, jeg VIL være bedre til spansk, inden der er gået halvandet år.

    SvarSlet
  16. Jeg tænkte faktisk på det samme, men tænkte så også, at det nok ville være at mase sig på. Vi kunne sagtens følges ad, for jeg kan stort set ikke bruge mit spanske, så jeg ville også skulle starte som begynder.

    SvarSlet
  17. :-)
    Tror du, der er nogen hold, som starter op efter nytår?
    For jeg har lige en yachskippereksamen, jeg skal have overstået midt i december.
    Jeg ville da synes, det var knashyggeligt at have nogen at følges med!!!

    SvarSlet
  18. Jeg har heller ikke tid i år, men jeg er ret sikker på, at der starter nye hold på Studieskolen først i det nye år. Det må vi kigge på!

    SvarSlet
  19. Det synes jeg lyder som en plan :-)

    SvarSlet
  20. Sicilia insula est. Italia terra est. De første sider i den lille latinbog - jeg elskede det. Og siden har min latinundervisning både i 9. klasse og senere i det sproglig gymnasium, hjulpet mig meget i sprogforståelse på andre sprog. Håber sandelig at mine søde små unger får lov til at stifte bekendtskab med dette fine fag også, men skal det helt forsvinde, så lov mig, at du sender en kopi af dette indlæg med kommentarer som dokumentation over for en hvilken somhelst undervisningsminister om fagets vigtighed, ikk´?

    SvarSlet
  21. Jeg mindes også "Den lille Mikkelsen" med en vis veneration. Gad vidst, om man kunne finde et eksemplar et eller andet sted? Desværre er det ikke den, der bruges mere. Hvorfor forstår jeg egentlig ikke. Mikkelsen var så dejligt pædagogisk neutral (- og repræsenterede desuden i sig selv en tradition). - Her var der nogle brugbare tekster og en udmærket sproglære, og så stod det læreren frit for at bygge videre på det.

    SvarSlet
  22. Nina, jeg husker også de to linier :-) Ikke fordi jeg selv har haft Mikkelsen i hænderne, men da jeg var en lille pige, yndede min fat at drysse den slags små guldkorn i min retning.

    Det kunne da være skægt Rasmine, om man kunne få fat i et eksemplar... Der skal nok findes nogle rundt omkring i landet.

    SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!