5.12.07

Vil selv, kan selv

Ansporet af Andreas indlæg om moslergenet og den tilstundende højtid, har jeg været en tur ned af barndomserindringernes forunderligt snoede stisystemer for at ende foran bogreolen. For her gemmer sig nemlig en bog, der samler de to ting.
Astrid Lindgren skrev "Vist kan Lotta nästan allting" i 1977 - og mine forældre mener, at det var fordi hun havde hørt rygter om en helt bestemt lille, stædig pige på en ø i det sydfynske. I hvert fald har de aldrig lagt skjul på, at de mente, der var visse uomtvistelige ligheder mellem mig og hovedpersonen.

Historien handler om pigen Lotte, der er af den overbevisning, at hun kan ALT. Inklusive redde julen, da resten af familien sidder modløse over det faktum, at alle juletræshandlere i hele byen melder udsolgt. Hun skaffer et juletræ og redder julen - dog (selvfølgelig) ikke helt alene. For hun kan jo ikke ALTING. Men næsten da.

Jeg tror faktisk, mine forældre har ret i deres formodning, for jeg var i mange, mange år et glimrende eksempel på intakt omnipotens. Jeg besad - og besidder i nogen grad stadig - en (naiv?) tro på, at alle begrænsninger kan ryddes af vejen. At jeg kan, hvad jeg vil og sætter mig for.
Mine nærmeste vil uden tvivl smile og nikke bekræftende over disse ord, men man behøver egentlig ikke kende mig ret godt for at vide, at jeg er en vaskeægte kanselv-vilselv-gørdetselv. Eller en 'mosler', som Andrea kalder det. Der er da tidspunkter, hvor jeg må erkende, at jeg ikke kan ALTING. Men så næsten da.

Vist nok.
Vist så!

14 kommentarer:

 1. Ikke den værste rollemodel at have skulle jeg mene; af alle Astrid Lindgrens personer er Lotte den jeg bedst kan lide.

  SvarSlet
 2. Velkommen hertil Bodil :-)
  Jeg kan nu også ret godt lide Lotta (heldigvis), men har altså også en svaghed for Ronja Røverdatter. Hun er så dejlig fandenivolsk ;-)

  SvarSlet
 3. Jeg husker med glæde Lotte bøgerne. Har læst dem op for dagplejebørn igen og igen.
  Og jeg vil også påstå, at en vis potion stædighed bestemt gør livet lettere, så det bør du være stolt af.

  SvarSlet
 4. Johanne, jeg er også langt hen ad vejen glad for min viljestyrke/stædighed - men nogen gange, er det nok meget sundt, hvis man vedkender sig sine begrænsninger ;-)

  SvarSlet
 5. Ha ha ha, ja det med at erkende egne begrænsninger er jeg ikke altid lige god til, men det svier jo kun til én, ikke? ;-)

  Moslergenet er slet ikke så tosset endda. Det kan da kompensere for mange forhindringer, hvis man samtidig er stædig nok :-)

  SvarSlet
 6. Åhhhhh hvor er det lang tid siden jeg har hørt den historie.....

  SvarSlet
 7. Det er rigtig sjovt fortalt, Lotten, og jeg er sikkert på, at du kan alt, overvinder alt og bare gør det selv!

  SvarSlet
 8. Liselotte, du har så ret. Det er ris til egen r.., når man slår for stort brød op.
  Men tit går det jo godt alligevel og så ville det jo være ærgerligt, hvis man ikke havde forsøgt.

  Shabby-Marianne, jeg har heller ikke haft den i hænderne længe - og jeg har lige erfaret, at den danske udgave er udsolgt fra forlaget, så hvis du ikke har den, må du på biblioteket i tilfælde af trang til genopfriskning.

  Tak Madame, det vil jeg i hvert fald gerne tro. Jeg må indrømme, at voksenlivet har medført at et skæl eller to er faldet fra mine øjne mht. egen formåen, men det skal man jo ikke lade sig bremse af ;-)

  SvarSlet
 9. Jeg var da sikker på at hun havde tænkt på mig da hun skrev den. Hilsner fra Ærø

  SvarSlet
 10. Ahhh, ja, det kan der jo være noget om ;-)
  Måske følger stædigheden bare med navnet?

  SvarSlet
 11. Så lykkedes det mig endeligt at komme ind på din blog uden at hele mit net gik ned. Jeg ved ikke hvad der skyldes men her på siden går alt som regel i stå for mig og ender med en fejlmelding? Mystisk.
  Men mit lille komentar var faktisk bare et udbrud:

  "Det er præcist sådan en Lotten jeg forestiller mig at du er!"
  :D

  SvarSlet
 12. Bitten, det lyder underligt. Jeg håber ikke, det er en generel fejl, som generer alle besøgende - og dejligt at det lykkedes dig at 'komme igennem' uden at dit net gik ned.
  Og tak for dit lille udbrud :-D

  SvarSlet
 13. Nej hvor fedt; den bog er skrevet om dig!

  Det der gåpåmod elsker jeg hos folk - fiktive såvel som fysisk levende.

  SvarSlet
 14. Allan, sådan har jeg det også :-D

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!