3.4.08

Hun var god!

Foredraget i går endte med at blive næsten en time længere end det var programsat til - men det var ikke ét minut for langt! Anne-Mette er en rigtig dygtig fortæller og jeg tror, jeg taler på vegne af alle, når jeg siger, at vi var godt underholdt.
Hun besidder den helt rigtige blanding af humor og selvironi, faglig stolthed og viden om eget værd. Dejligt blottet for selvhøjtidelighed og ikke bleg for at udstille sig selv med fortællinger om, hvor dårligt man lugter, når man ikke har været i bad eller har skiftet tøj i en måned, og hvor bange man kan blive, når kilometerstore sneflader sætter sig flere centimeter under fødderne på en, fordi der aldrig har været noget menneske, der har sat forstyrrende spor der tidligere.

Beretningen om tilbagelæggelsen af de mange kilometer over isen på Antarktis ind til og den efterfølgende bestigelse af Mount Winson var krydret med smukke, smukke billeder og en oplagt Anne-Mette, der formåede at holde os fangne i hendes beherskelse af den hårfine balance mellem nørdethed og humoristiske anekdoter. Det blev aldrig plat, og det blev aldrig for geek-agtigt i relation til bjergbestigertermer og forklaringer, der krævede insider-viden. Alle kunne være med, og alle bidrog til det store bifald bagefter. Selv Anne-Mettes far, der dog på et tidspunkt undervejs havde set noget bister ud.

Der kom nemlig historier for dagen, som end ikke familien havde hørt endnu, og det var historier om angst og smerter, hovedløse beslutninger, gletchespalter der på skift slugte hende og hendes to norske følgesvende, gnidninger de tre kvinder imellem - kort sagt alle de ting, man ville skrive på bagsiden af medaljen. Og samtidig også de historier, der er med til at gøre en eventyrer som hende til et menneske med helt almindelige og ikke særlig superhelteagtige problemer og oplevelser. Anne-Mette fik tegnet et nuanceret billede af ekspeditionen og de menneskelige relationer og omkostninger - og af sig selv.

Den slags kan jeg rigtig godt li'!

6 kommentarer:

 1. Det lyder virkelig fascinerende! Og det har også også belyst andre emner end hardcore Grønlandsekspedition som fx udholdendenhed - og må have lært deltagerne en masse om dem selv selv på et dybere plan. Tak Lotte, det var næsten som at have været med dig.

  SvarSlet
 2. Det var virkelig fascinerende Madame! Hvis du får chancen en dag, skal du unde dig selv at tage til et af hendes foredrag!

  SvarSlet
 3. Jeg vil holde øje med om hun en dag holder et nyt foredrag, hun lyder fascinerende.

  SvarSlet
 4. Husejer, hun er god! Meget afslappet og velformuleret, skæg og imødekommende. Hun lægger ikke skjul på, at hun er bevidst om sine egne evner, men hun forsøger heller ikke at putte sig selv op på en piedestal.

  SvarSlet
 5. Folk der kan fortælle, så man føler man er med, har fået en uvurderlig gave. Og du kan skrive, så man får lyst til mere :-)

  SvarSlet
 6. Præcis Lene, gode formidlerevner er guld værd. Og tak!

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!