15.5.08

Oasevandringer

København er fyldt med små og store oaser, når man kigger rigtigt efter. Og her tænker jeg ikke på Kongens Have, Frederiksberg have og Søndermarken, der i hele sommerhalvåret er tæt tilplastret. Der findes så mange andre - og mere fredfyldte - steder, man kan søge i ly for trafik og larm.

Et af disse steder er haven på det Biovidenskabelige Fakultet (tidligere KVL), på Grønnegårdsvej 15, Frederiksberg. Her findes ældgamle træer, smukke bede, løgplæner og en lille sø med ænder (og lige nu også småbitte ællinger). De fleste af planterne er der skilte på, så man kan orientere sig om navnene, hvis man er interesseret. Man kan også følge med på en gratis rundvisning, fx om aftenen den anden torsdag i måneden.

Haven bruges flittigt af studerende, der dels spiser medbragt mad, dels terper pensum - men reglementet forbyder larm og boldspil, så man er sikret fred og ro, hvis man begiver sig ind i haven.
Et andet åndehul finder man ved Frederiksbergs Runddel. Her ligger indgangen til Det Kgl. Danske Haveselskabs Have, som blev grundlagt i 1830. Denne have er endnu mere sparsomt befolket og en af dens store styrker er inddelingen i rum, som betyder, at haven virker større, end den egentlig er, samtidig med at man får fornemmelsen af, at man har den næsten for sig selv.
Haven rummer en hel del sjældne planter og mange fine detaljer (heriblandt også en del små statuer af kornfede engle, som nok kan trække smil, hvis man er til den slags).

Eneste umiddelbare minus er lugten af fiskefilet og pommefrites i det allersydøstligste hjørne, som støder lige op til en restaurant (og udsugningen fra dennes køkken). Hørmen er dog meget lokal og forsvinder hurtigt, når man bevæger sig væk fra hjørnet.

Haven er åben hver dag fra solopgang til -nedgang. Og det koster ikke en klejne at besøge den.

12 kommentarer:

 1. Haven ved Frederiksberg Runddel kender jeg, men ikke den anden du skriver om...Men en dag du har tid skal du smutte ind i den lille oase der er i midten af Københavns Rådhus....en lille bitte have..Måske ved du den er der, måske ikke?

  SvarSlet
 2. Jeg elsker Haveselskabets Have - især det lille vandfald der render ned i søen bag løgplænen.

  Den anden har jeg aldrig besøgt - den er nu på min liste.

  Uden for byen er Karen Blixens have ved Rungstedlund fantastisk.

  SvarSlet
 3. Anne, jeg ved godt den er der, men har endnu ikke fået besøgt den. Tak fordi du mindede mig om den.

  Husejer, jeg er også vild med haven ved Rungstedlund. Og med at vide at Blixen og hendes hund hviler lige der i alt det grønne.

  SvarSlet
 4. Jeg kendte ikke de to haver - tak for anbefalingen, der må jeg ind! Billederne siger mig, at det er et must på en fri-onsdag ;-)

  SvarSlet
 5. Dejlige billeder fra skønne steder, som jeg også sætter højt.

  SvarSlet
 6. Det kan da være jeg skal prøve disse steder næste gange jeg rammer egnen (tror det bliver om et par uger). Skønne ser de ihvertfald ud. Tak for rundvisning.

  SvarSlet
 7. Madame, de kan varmt anbefales! Havde jeg ikke været der i embeds medfør, havde jeg nok valgt at tage en termokande og en bog med til et lille hvil i det grønne.

  Ja Gitte, det er virkelig skønne steder.

  Velbekomme Majsen. Hvornår kommer du til hovedstaden?

  SvarSlet
 8. Tusind tak for smukke billeder og dejlige tur-beskrivelser. Skønt.

  SvarSlet
 9. Tak for oplysningen - der vil jeg da lægge min vej forbi.... På Christiansborg ved Rigsarkivet ligger også en skøn lille have. Lige midt i byen - midt i larmen - kan man finde de skønneste små oaser...

  SvarSlet
 10. Jeg kommer over den 3.6.08. Bare en enkelt dag, da herren har møder derovre og har fået en barnepige til drengen, da vi først lidt sent hjemme igen.

  Har du ikk lige nogle afspadseringstimer el. lign den dato?

  SvarSlet
 11. Ja, København kan godt være med, når det gælder disse oaser. JEg kan også varmt anbefale den ved Rigsarkivet, som Shabby-M. skriver om. Brugte den, da jeg læste.
  Der er også en lille have ved Glyptoteket - mest til at spadsere igennem i stedet for at bruge fortovet - hvis man ellers opdager den!
  Måske jeg skulle til at genoptage hæftet, jeg havde, lige da jeg var flyttet til København. Heri nedskrev jeg gode ideer til ture, når den jyske familie kom på besøg. Der burde også være en liste over disse herlige oaser.

  SvarSlet
 12. Velbekomme Sister!

  Shabby, det var så lidt. Kender ikke haven ved Rigsarkivet - jeg har mange små oaser til gode kan jeg godt se.

  Majsen, jeg sender dig lige en mail ik'?

  Sikke en god ide med sådan et hæfte Conny :-)

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!