28.8.08

Ville du redde et andet menneskes liv, hvis du kunne?

For knapt et år siden skrev jeg på opfordring et indlæg om, at det at være knoglemarvsdonor. Dengang skrev jeg også, at jeg ville vende tilbage med et indlæg om organdonation – jeg fik bare ikke gjort mere ved det, men nu har Thereses indlæg om at tage stilling givet mig det fornødne skub.

Jeg har været registreret som organdonor siden 1994. Ja, jeg var meget ung, da jeg tog stilling, men har aldrig ændret mening eller været den mindste smule i tvivl. Min familie blev orienteret om min beslutning med det samme, vi fik en god snak om dette alvorlige emne. Jeg håber og tror, at de vil respektere mit ønske, hvis jeg skulle dø på en måde, så nogle af mine jordiske rester kan genbruges og redde tilværelsen for et andet menneske - eller måske endda flere. Så synes døden ikke så formålsløs. Og noget af mig ville tilmed leve videre efter min død. Det er da magisk. Samtidig tror jeg ikke, jeg selv ville tøve med at takke ja til et transplantat, hvis jeg var så syg, at det var afgørende for, om jeg kunne leve en tålelig tilværelse. Hvis et nyt hjerte fx var afgørende for, om jeg kunne leve længe nok til at se mine børn vokse op. Nu er det jo ikke aktuelt, men det skader ikke at tænke tanken - hvis man gerne vil kunne modtage, skal man så ikke være villig til at give? Præcis som med bloddonation.

Jeg ved selvfølgelig godt, at de pårørende er følelsesmæssigt voldsomt berørte i det øjeblik, de bliver bedt om at træffe valget, for i de tilfælde, hvor en mulig organdonation kan komme på tale, har døden oftest været meget brat og uforudset. Efter lang tids sygdom er der sjældent noget, der kan transplanteres. Altså har de pårørende i de færreste tilfælde haft tid til at vænne sig til tanken – og de kan tilmed stå i den situation, hvor de skal tage stilling til om en respirator skal slukkes. Det er barskt og i sådan en situation er det forståeligt, hvis overblikket og den rationelle tænkning bliver rangeret ud på et sidespor og overskygget af sorg og alt andet end rationelle handlinger.
Men helt ærligt synes jeg, det burde være forbudt at omstøde afdødes ønske. For mig handler det om at respektere en beslutning, som afdøde har truffet, og derfor er det så vigtigt, at man som organdonor får taget en god snak med sine pårørende under omstændigheder, hvor ingen er på sammenbruddets rand. Jeg ønsker inderligt, at min beslutning bliver respekteret, hvis det bliver aktuelt, men samtidig må jeg jo også respektere andre menneskers valg, selvom deres valg måtte vise sig at være et fravalg. Vigtigst for mig er det nu en gang, at valget er truffet – at vi har taget stilling og har formidlet vores ønske videre til vores nærmeste. Det er dét, der tæller.

Der hvor jeg en gang skal hen efter min død, skal jeg ikke bruge min krop. Der er ikke mange ting i denne verden, som er helt sikre, men at vi en dag skal dø, og at vi ikke kan bringe vores hylster med os på vores videre færd (hvis der overhovedet er en sådan) er nok hvad jeg vil betegne som stensikkert! Og jeg er at den faste overbevisning, at man kan lave en meget smuk begravelsesceremoni, selvom der mangler nogle organer. I afskedsstunden tror jeg faktisk, det er meget, meget vigtigere, at det bliver gjort på en smuk måde, på det rigtige sted, i den rigtige stemning, med de rigtige ord – og for nogle de sange/salmer, der er rigtige for dem. Jeg har valgt at ville kremeres, og de eventuelt manglende gram aske kan jeg ikke se skulle kunne ændre ved noget for min familie. Derimod kan de ændre en hel masse for en anden som fx Toke, som Therese fortæller om. Eller for mennesker som min ven og hans storebror, der begge er transplanterede. Den forskel vil jeg gerne bidrage til, hvis jeg skulle dø, mens der stadig er nogle af mine organer, der kan bruges til noget.

Har du taget stilling?

14 kommentarer:

  1. Rigtig godt indlæg :-)

    Jo, jeg har taget stilling og jeg har også fortalt mine nærmeste om det.

    For år tilbage arbejde jeg på Retsmedicinsk Institut og der blev jeg meget imponeret over, hvor respektfuldt de afdøde blev behandlet. Jeg talte en del med lægerne om emnet, og hvis jeg havde været i tvivl var jeg det i hvert fald ikke mere.

    Jeg mener helt klart, at organdonation er det eneste rigtige.

    SvarSlet
  2. Ja, jeg har også taget stilling, og også for mit vedkommende et rungende "JA"...
    Min stilling blev også taget på et meget tidligt i mit liv..og jeg har ikke ændret min opfattelse...
    Jeg kommer nemlig nok også derhen, hvor jeg skal, uanset hvor mange smådele jeg mangler :-)

    Godt indlæg :-)

    SvarSlet
  3. Sikke et godt emne at tage op Lotte, tak for det. Det skal nemlig debatteres.

    Også jeg har taget stilling og sagt ja. Faktisk har vi i min familie diskuteret det en del, og både min søster og jeg blev opfordret til at tage stilling, da vi fyldte 18.

    Og med en far, der kun har een nyre og for år tilbage blev syg, blev emnet aktuelt igen. Heldigvis kom det aldrig i nærheden at noget så alvorligt, men jo, min beslutning står ved magt.

    SvarSlet
  4. I Belgien foregår den slags på en lidt anden måde. Alle belgiere samt herboende udlædinge (lille mig) er automatisk donorer. Man kan understrege dette ved at underskrive en erklæring på rådhuset - eller for at afskrive sig. Familien kan dog modsætte sig donation - derfor er det vigtigt, at papiret er underskrevet. Denne lov stammer fra 1986 - og i dag bliver alle unge, der fylder 18 år bedt om at tage stilling og udfylde papirerne som en del af det at blive voksne og myndige.
    Jeg ved faktisk ikke, hvordan det ville foregå i mit tilfælde - hvis fx min familie modsatte sig... da de jo bor i DK. Hvis det skulle ske, at jeg døde her, ville jeg jo stadig skulle hjem.

    SvarSlet
  5. Puha, sikken et emne. Jeg hører til dem som ikke behøver at tage stilling. Jeg duer simpelthen ikke og det er jeg virkelig glad for. Jeg ville have det meget svært med at være organdoner. Min krop er min krop. Sjovt nok ville jeg have det mindst lige så svært med at modtage organer. Jeg tror helt seriøst, at der er en meget stor chance for at jeg ville sige nej.

    Men jeg synes vi skulle have en lov som i Belgien. Hvis vi havde det, så er jeg også helt sikker på at jeg ikke ville melde mig fra. For du har jo fuldstændig ret - når vi er døde har vi ikke længere brug for kroppen.

    SvarSlet
  6. Har taget stilling. Og giver også væk af mig selv hvis noget kan bruges. Dog syntes jeg alligevel at det er voldsomt, at noget vil blive fjernet imens jeg stadig er levende. Var det mit hjerte eksempelvis, ville jeg jo dø i det øjeblik de tager det. Selvom døden i den situation er uundgåelig (altså når de tager fra mig på et dødsleje), så virker det alligevel voldsomt på mig. Mine nærmeste kan ikke stå ved min sengekant og sige farvel imens jeg ånder ud. Det sker på en operationsstue.

    men dog er mit ønske om at hjælpe andre højere end egne behov. For de tager jo ikke noget med mindre jeg er hjernedød. Men jeg tror det vil være voldsomt for omgivelserne ikke at kunne holde hånd i dødsøjeblikket. Altså med mindre det er en lunge, nyre el. lign de tager. Mine hornhinder får de dog ikke. Jeg mener at sjælen også sidder i blikket - død eller ej. Og mærkeligt nok: jeg kan jo ikke udtale mig om det, for jeg aner det jo ved gud ikke....!

    SvarSlet
  7. Rigtigt godt og gennemtænkt indlæg, Lotte - men det er de jo altid her hos dig, med god plads til eftertanke hos læseren.

    Hvis min krop kan bruges og min familie synes det er i orden, er det ok med mig.

    Men det er dem, der bestemmer, det er dem, der står i situationen, hvor som du skriver, der er sket noget pludseligt og katastrofalt.

    Min umiddelbare reaktion på tanken om at modtage et doneret organ er et fyndigt nej tak.

    Det kan naturligvis ændre sig, skulle behovet opstå, men tanken er mig imod.

    Personligt har jeg oplevet, at et ungt menneske skulle tage stilling til om vedkommende ville på venteliste til et organ.

    Det var en rædsom kamp for personen, som indtil da havde været imod organdonation og selv udtrykkeligt frabedt sig over for familien at blive donor.

    Det var hårdt at se på - både sygdommen, der gjorde det nødvendigt - og den samvittighedskamp dette menneske gennemgik. Vedkommende følte sig både umoralsk og som en morder.

    Men jeg tror stadig, at jeg ville sige nej.

    SvarSlet
  8. Jeg har taget stilling, jeg ønsker ikke at modtage eller være donor. Jeg mener at dødsøjeblikket skal være sammen med sine kære og ikke på et operationsbord.Det at sidde med sin kære hånd i sin og mærke livet ebbe ud, det mner jeg har stor betydning. Men at man skal tage stilling, det er jeg fuldstændig ening med dig i, Lotte.

    SvarSlet
  9. Interessant at høre hvordan man gør i Belgien Nille. Synes også alle danskere skulle bedes om at tage stilling, når man fylder 18.

    Ved nærmere eftertanke er mit ja ganske betydningsløst, så længe jeg bor heroppe på øen. Lægerne her har hverken kapacitet eller ekspertise til den slags operationer, og der for langt til rigshospitalet.

    SvarSlet
  10. Så kan jeg lære det. Ikke skrive kommentarer længere end indlægget.
    ØV, ved altså ikke hvor mine ord forsvandt hen.

    Men den korte version. Som i livet således også i døden:
    "Brug mig hvis du kan og vil."

    :o)

    Min familie (forældre) er informeret og jeg tror de ville respektere mit ønske. Børnene er endnu ikke store nok til at blive indviet i de tanker.

    Vigtigst for mig er dog at mine efterladte er ok med den beslutning der træffes.

    Men mit rationelle handlings- og tankerepertoire ville nok se noget anderledes ud hvis det drejede sig om at jeg skulle træffe beslutningen om evt. at slukke en respirator for et af mine børn. uanset hvad jeg VED ville jeg nok føle at det var at opgive håbet. Og kan jeg som mor nogensinde opgive på mit barns vegne?
    Det spørgsmål håber jeg aldrig at få besvaret.

    SvarSlet
  11. ja jeg donnere gladelig min krop til andre. Men min mand tør knapt tale om organer,så får han det dårligt. Så selv om jeg mener at han burde træffe beslutningen før jeg eventuelt skal, så er han desværre af en anden overbevisning!
    God weekend

    SvarSlet
  12. Ja jeg tog beslutningen for mange år siden...
    Jeg har altid vejet det op med, om jeg selv ville tage imod et organ... Og det vil jeg... Så må jeg også være villig til at afgive et....
    Det er ikke sikkert at de kan bruge så meget... Men jeg skal jo ikke bruge det mere.....
    Jeg gik i mange år rundt med en seddel i min pung... Nu kan man heldigvis registrerer sig digitalt...

    SvarSlet
  13. Mit er også et ja, har været tilmeldt registeret i mange, mange år. Desværre er jeg jo i den situation, at jeg ikke engang kan bruges som bloddonor, og jeg er derfor usikker på, om der er nogle af mine reservedele, de overhovedet kan bruge til noget nyttigt. Man kan de, så må de. Jeg er uenig med husejer i, at det er familien, der skal træffe afgørelsen. Det er min krop, og jeg må bestemme - og så må familien rette sig efter det - selvom det er svært for dem. Jeg ha rogså lige haft det med knoglemarven tæt inde på livet, idet min mands nevø har leukæmi og måske skal have knoglemarv, hvis de kan finde en egnet donor - men heller ikke her duer jeg eller min mand. Jeg synes ikke, det var svært at tage stilling til et ja. det er okay med mig, at nogle siger nej, men det er ikke okay ikke at tage stilling.

    SvarSlet
  14. Også jeg var før til det rungende ja. Nu er jeg stadig registreret organdonor,men med det forbehold at det må være op til mine pårørende. Altså mine børn. Hvis de har brug for den tid det tager at sige farvel, og hvis denne tid er længere end acceptabelt ifht. lægerne - ja så må det være sådan. For det er dem der skal leve videre - ikke mig.

    Dog synes jeg, at vi naturligvis alle burde være organdonatorer pr. definition og at muligheden dermed skal kunne vælges fra, og ikke som nu til.

    SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!