23.10.08

Gymnastik for muldvarpe

Jeg er nærsynet.
Det har jeg været i 14 år og fra at have været fuldstændig normaltseende, har jeg oplevet en jævn acceleration til det nuværende stadie, hvor jeg ikke kan køre bil eller se en film uden briller eller kontaktlinser. Jeg kan ikke se ansigter klart, før de er ganske tæt på - så tæt at de flestes intimsfære ville blive overskredet, hvis jeg skulle kunne genkende dem uden synskorrektion. 'Elastikken' i øjet er ganske enkelt blevet mere og mere slap - og så længe jeg bruger briller eller linser, bliver det ikke bedre. Præcis som andre muskler, skal man træne dem, hvis man vil styrke dem, ikke pakke dem ind i gips og krykker.
Jeg har i en periode brugt nogle særlige, kulsorte helsebriller med huller i til at træne mine øjne med om aftenen, men jeg er ikke flittig nok til at få det gjort. Heller ikke selvom jeg burde gøre det efter en lang dag foran computerskærmen. Der findes masser af andre måder at træne sine øjne på, men det får jeg jo heller ikke praktiseret. Men nu har jeg fundet ud af, at man kan få elektronisk træningsassistance lige her. Jeg ved ikke helt, om det er det, der skal til for at jeg kommer i gang, men nu får det en chance.

11 kommentarer:

 1. TAK. Jeg ved ikke om det vil hjælpe, men jeg er sikker på at det ikke skader. Jeg er (meget) langsynet, og det bliver værre og værre... nu har jeg endelig taget mig sammen til at købe de læsebriller, som optikkeren har talt (for døve øren) om i de sidste 2 år... og det har faktisk hjulpet, nu kan jeg også læse bøger om aftenen ;-)

  SvarSlet
 2. Bliv ikke ked, for øjnene bliver ikke bedre med alderen. Den eneste trøst er, at man kan klare sig alligevel.

  Det er nok meget forskelligt, hvordan man klarer at "træne" sine øjne.

  Der er nogle læger, som ikke mener, at øjnene bliver dårligere af at bruge briller. Alle de grønlændere, som ikke havde briller, men som ville have haft glæde af dem, tæller lissom ikke med, når man gør grin med at nu er der flere og flere, som bruger briller i Grønland.

  En optiker mente, at jeg havde "formindsket" mit brillebehov ved at gå med lidt for svage briller. Jeg fik simpelthen mere bøvl med "de rigtige" styrker, så jeg insisterede på at få en halv eller hel mindre styrke, det var de fleste optikere med på.

  God fornøjelse med træningen:-)

  SvarSlet
 3. Ja nu har jeg siddet og blinket - det er altså lidt sjovt for det føles friskere på det øje jeg blinkede med bagefter. Måske der er noget om snakken

  SvarSlet
 4. Jeg har en svigerinde der er synstræner. Og det er faktisk helt utrolig hvad træning af synet giver dig udover bedre syn. Bedre balance gang, bedre indkæring, udholdenhed og meget andet godt.

  Hun træner meget børn og kan næsten fjerne syns forstyrrelser og samtidig øge indlæringen markant hos de små mennesker. Jeg syntes faktisk det er spændende. Og der ER noget om snakken. Så træn du endelig.

  SvarSlet
 5. Lotte, det er en rigtig god hjemmeside - tak for linket! Der er vel grænser for, hvor meget man kan forbedre synet med? Jeg er jo sådan lidt borderline til en gratis hund - der går det nok ikke!

  Men linket er lagt ind til lidt daglig træning ;-)

  SvarSlet
 6. Uhhhhh - din stakkel Lotte - hvad med mr. Wang, måske han lige har det der er allerbedst for dig.

  Har desværre givet dig en udfording, eller en tagning hos mig.
  Knus

  SvarSlet
 7. Må indrømme jeg kom til at trække på smilebåndet over dine kulsorte træningsbriller.

  Så for mig, hvordan du raver rundt i muldvarpe-mode og så med sjove briller på.

  Håber de elektroniske øvelser hjælper.

  SvarSlet
 8. Der findes også bøger om, hvordan man træner sit syn - og jeg føler mig sikker på, at vi gør vores øjne en bjørnetjeneste ved at bruge stærkere og stærkere briller/linser. Jeg har en bekendt på 69, der træner sine øjne hver dag - og hun er ikke blevet langsynet, som man ellers bliver med alderen.

  SvarSlet
 9. Velbekomme Kagekone. Jeg ved ikke, om det hjælper, men jeg er villig til at gøre forsøget.

  Tak Donald. Der er jo forskel på 'læseskade'-nærsynethed, og så den langsynethed som rigtig mange oplever med stigende alder. Desværre udlignes nærsynethed ikke med alderen og så havner man der, hvor man må bruge bifokale briller for at kunne se.
  Jeg drømmer om at smide synskorrigeringen langt væk en dag, men det kræver vist noget af en indsats.

  Shabby, om ikke andet er det sjovt og en kærkommen lejlighed til at lade hjernen beskæftige sig med noget andet end de andre ting, man laver.

  Sejt Majsen. Jeg anede ikke, man kunne være synstræner af profession.
  Jeg vil straks træne videre.

  Nille, jeg ved ikke, hvor meget man kan forbedre synet, men jeg er moden til at give det en chance. Især fordi jeg jo ikke altid har haft et synshandicap, har jeg en drøm om igen at få et godt syn.

  Sister, jeg kan jo prøve og spørge kineseren ;-)
  Takker for taggeriet. Har også fået flikket et indlæg sammen.

  Husejer, man ser ikke for kløgtig ud med de der helsebriller på. Men de skal have en chance igen. Det er helt surrealistisk at tage sine kontaktlinser med -4.00 i styrke af og tage en sort plastikbrille på, hvorefter man faktisk kan se klart gennem de små huller...

  Maja Kirstine, jeg takker og tagger videre ;-) Indlæg om quirks er forfattet.

  Madame, jeg er enig. Og damen på 69 er da en omvandrende inspiration til selv at gøre noget. Jeg har faktisk bestilt et par bøger med øjengymnastikøvelser på biblioteket :-)

  SvarSlet
 10. Nogen som har oplevet rasultater?

  Jeg har selv haft perfekt syn, måske bedre end normalt, var altid glad for mit gode syn. Og her i 20erne er jeg begyndt at blive nærsynet, har også brugt flere timer foran en computer skærm om dagen, programmering og grafisk arbejde, samt timers uafbrudt læsning.

  Det skal så siges at der muligvis er et lille lyspungt, fordi når jeg har løbet omkring 8km nær min max ydelse, så er det som om at jeg ser en smule bedre.

  Jeg er overbevist om at det er muligt at forbedre sit syn, jeg er overbevist om at kroppen udvikles hele livet, men at det er en udvikling der er aftagende med alderen.

  Læste også et sted at motion skulle forbygge nærsynethed, jeg syntes bare at jeg har oplevet en direkte forbedring efter en løbetur.

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!