30.10.08

Kære (mad)dagbog

Som eliteroer førte jeg træningsdagbog. Træneren lavede udførlige planer til os med ugens træningspas med detaljer om kadence, distance og tid. Der var ikke noget at tage fejl af. Jeg noterede resultaterne, skrev om min fysiske tilstand og skadestatus, skrev bemærkninger om eventuelle vejrmæssige udfordringer. Sideløbende hermed loggede jeg også samtlige fødevarer, jeg indtog. Døgnets 24 timer. Det var et nødvendigt og effektfuldt redskab til at opnå de mål, min romakker og jeg havde sat os, for vi skulle jo ikke bare passe træningen, vi skulle også sørge for at tabe nok kropsfedt til at komme ned på de magiske 57 kg. Det lykkedes, og en af grundene var netop trænings- og maddagbogen.

Sådan en dagbog lyver ikke, forudsat selvfølgelig at man ærligt og vedholdende fører den. Den er ens hukommelsesprotese. Jeg kan således gå tilbage og se, at jeg for præcis treethalvt år siden spiste to skiver rugbrød med røget filet og hytteost til frokost. Og at jeg om formiddagen havde spist en gulerod og en fiberkiks. Til morgenmad 60 g grovvalsede havregryn med skummetmælk. Og at der var vestenvind på Brabrand Sø. Alt i alt en helt ordinær dag som letvægtsroer.

Sådan ville det ikke helt se ud i 2008.
I dag er jeg tilbage på min normalvægt, min fedtprocent har fundet et sundt leje og jeg har fået mine former og min cyklus igen. Jeg har til gengæld også fået en temmelig middelmådig kondition og har ikke nær så mange kræfter længere. Og den eneste form for dagbog, jeg fører, er denne weblog. Men jeg overvejer faktisk at genoptage madloggen. Fordi den måske ville kunne holde mig på den kostkurs, som jeg i mere eller mindre zigzaggende stil har holdt gennem de seneste år. Det gik rigtig godt hen over sommeren, min hud har ikke set så sund ud i årevis og jeg følte, jeg havde masser af energi. Nu er der gået efterårshygge i den, og jeg blomstrer som en teenager (på den helt forkerte måde). Mine overvejelser om igen at føre dagbog over min kost handler altså ikke om, at jeg vil tabe mig, for det vil jeg faktisk nødigt, men om, at jeg gerne vil tilbage på sommerens niveau.

Det kræver nogen disciplin at føre dagbog over sin kost. Og man er nødt til ikke at snyde, hvis det skal give nogen som helst mening. Det er komplet idioti og spild af tid at snyde, for den eneste man narrer er sig selv. Altså går den ikke at ’glemme’ at notere det ekstra stykke med laks, man sagde ja til til moster Gerdas fødselsdag. De tre glas rødvin lørdag aften skal også med. Og den Tivolistang man lod sig friste til i køen i Netto. For selvom man måske er eneste læser af sin madlog, så har alene TANKEN om at se de ekstra kalorier (eller hvad det nu måtte være, man forsøgte at neddrosle eller helt undgå) sort på hvidt i loggen, en præventiv effekt. Fx er jeg glad for, at jeg ikke fører maddagbog nu, for jeg ville være blevet flov over for mig selv, hvis jeg skulle have noteret mine indtagelser i går. Ikke fordi jeg spiste kage, men fordi jeg spiste så meget af den. ”Jamen du kan da tåle det!?” Næh, selvom jeg er slank, selvom mit kredsløb er godt og min fordøjelse fin, så er der ingen mennesker, der har godt af at råæde sukkerbomber, når deres daglige kalorieindtag i forvejen så rigeligt dækker det, kroppen reelt har behov for. Heller ikke selvom de er slanke.

Jeg er ikke og vil ikke være fanatiker. Jeg har brugt år af mit liv på stram diæt, fordi jeg havde et klart mål for øje, men det vil jeg ikke igen. Det er slet ikke det, jeg sigter imod. Jeg overvejer bare at få lidt struktur på kosten igen. Om det skal være en old school-papirudgave af en kostdagbog eller om jeg skal forsøge mig med en online en af slagsen, det har jeg ikke besluttet endnu.


Hvis der er andre, som overvejer en online madlog, så findes der gratis løsninger her:

Fitday
My Pyramid Tracker
Nutrition Data
Spark People

Og en dansk af slagsen, som dog koster lidt at bruge, finder man på Madlog.dk.

12 kommentarer:

 1. Godt indlæg, Lotten! Tak for det. Jeg fører faktisk selv en madlog - eller det vil sige, jeg vejer ikke kosten af, men jeg skriver, hvad jeg indtager - og er ærlig. Det hele begyndte for ca. 1½ år siden, da jeg ville tabe mig, og inden jeg var hos diætisten første gang lavede jeg et par uger denne madlog, som jeg tog med, så hun kunne se, hvad jeg spiste. Det fungerede som et superudgangspunkt for min kostplan. Jeg holdt op efter ca. 9 måneder, men er nu begyndt igen, fordi jeg de sidste mange måneder er vægtstabil og gerne vil smide 5 kg. mere. For mig er det en super måde at fastholde hvor meget alkohol, jeg søber, hvor meget kage, der ryger ind og i det hele taget, om jeg spiser varieret, får nok fisk osv. Jeg er blevet lidt afhængig af at føre det, og derfor er det ikke noget problem at få det gjort. Men tak for linkene, som jeg slet ikke kendte til.

  SvarSlet
 2. Tankevækkende indlæg - jeg har faktisk overvejet det. Jeg ved at jeg spiser sundere end mange andre - men jeg ved også, at det kunne være meget bedre. Der er mange mennesker som spiser sundere end mig.

  Jeg ville godt forsøge at spise mere varieret - og simpelthen spise mere. Hvis jeg er optaget af et eller andet, så er det helt normalt at jeg springer et måltid over....eller to. Det er ikke så godt. Jeg synes bare det virker så uoverskueligt med sådan en maddagbog - og hvordan pokker kan man veje alt hvad man spiser? Det må virkelig kræve beslutsomhed og viljestyrke.

  SvarSlet
 3. Tak Zette. En madlog ER et godt redskab brugt på den rigtige måde. Og jeg tror, at når først rutinen er indarbejdet, så er det let nok for de fleste at afse de ekstra minutter dagligt til at holde loggen ajour.

  Jens, man behøver jo ikke nødvendigvis veje alting. For mig er det fint bare at skrive 'et æble', jeg behøver ikke at vide præcis hvor meget, det vejede. Og jeg er heller ikke typen, der spiser skroget, så det ville alligevel ikke blive et helt nøjagtigt tal, medmindre jeg vejede skroget og trak det fra æblets vægt. Og SÅ bliver det netop fanatisk, hvilket jeg slet ikke mener er nødvendigt.

  En madlog kan, som du er inde på, også bruges til at holde øje med, om ens kost er varrieret nok og om man spiser ofte nok.

  Prøv at købe en lille notesbog til formålet - det behøver jo ikke være noget fancy - den skal fylde så tilpas lidt, at du kan have den med dig. Eller gør det til en vane, at du opdaterer din log hver aften inden du går i seng. Den løsning er bare lidt sværere, medmindre man husker virkelig godt.

  SvarSlet
 4. Tak for et godt og meget inspirerende indlæg. Jeg har faktisk selv ført madlog i en lille kinabog i et årstid, da jeg skulle tabe mig. Og det var en god og forholdsvis simpel måde at holde styr på variation og mængde.

  SvarSlet
 5. Velbekomme Kagekone :-) Det glæder mig, at du også har haft glæde af at føre dagbog over din mad.

  SvarSlet
 6. Sikke en diciplin du har haft i så mange år. Meget imponerende.

  For nogle år siden havde jeg brug for at tabe nogle kilo og fandt en løsning der hed Helsevagten. Det var et online-program, hvor man kunne indtaste alt det man indtog samt hvilken og hvor meget motion man dyrkede. På den måde kunne man "tjene" til at indtage lidt flere kalorier. Det hjalp mig rigtig og meget og var en nem måde at holde styr på indtaget af kalorier.

  Så jeg kan kun anbefale mad-dagbog :-)

  SvarSlet
 7. Det er meget spændende at læse, hvad du fortæller, Lotte!

  Mit fokus lige nu er principperne i 'Dit liv i dine hænder' (Jane Plant), så for mig gælder det om 100% at undgå mælkeprodukter. Jeg kunne ikke finde på at skrive op, hvad jeg spiser og drikker - ved at det stort set er ok, men at jeg burde gå i gang med målrettet motion :-)

  SvarSlet
 8. MrsCute, jeg kender ikke Helsevagten, men det lyder som en god hjælp.

  Madame, det glæder mig at du har taget Jane Plant til dig.
  Selvom du ikke har brug for en madlog, kunne en ræningslog måske hjælpe dig til at målrette motionen til det, du gerne vil opnå.

  SvarSlet
 9. Jeg bruger madlog. Det er et super godt sted synes jeg, og nemt at bruge. Kan kun anbefales :-)

  SvarSlet
 10. Halløj K2.

  Haha, sjovt at du tager dette emne op netop nu. Jeg er faktisk lige på vej i gemmerne for at finde de gamle træningsdagbøger, for trods alle odds er jeg gået i krig med "vintervennen" igen, på trods af den gamle OD. 3*10/4 (4+3+2+1) 22-24-26-28. 2:15.4 som bedste - det er sgu' lidt pinligt ;) Men da det endnu ikke er lykkedes mig at finde de gamle bøger ved jeg ikke nøjagtigt hvor slap jeg er blevet. Til gengæld har jeg i denne weekend spist en masse af det der for fire år siden ville have fået vores kostdagbøger til at selvantænde :-)))) PS. Gem tre sider til d. 15/11 alene ;)

  KH K1

  SvarSlet
 11. K1, jeg er faktisk en lille smule misundelig. Jeg har talt med Britt om at opsøge vintervennen i Fitness DK - men jeg er så tidspresset at jeg er bange for, at det kommer til at blive penge ud af vinduet...
  Og jeg glæder mig til d. 15.!!!

  SvarSlet
 12. Therese, dejligt at du vil dele din erfaring her :-)

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!