5.2.09

Ka' De li' oliven?

Man hører tit om vinsmagninger. Og om whiskysmagning. Hvor tit har I hørt om olivenoliesmagning?
Ikke så ofte, vel? Men det kan varmt anbefales! Især når den krydres med et interessant foredrag om olivendyrkning og en stribe lækre tapas.

Aftenens olivenforedrag og -smagning blev styret med professionel hånd og glimt i øjet af Erik fra Oliviers & Co. på Gl. Kongevej, som er en del af en fransk kæde med over 85 butikker verden over. O&Co. kan noget med oliven - og jeg skal da lige love for, at han kunne fortælle. Bl.a. har jeg lært, at olivenoliekulturen har mere end 8000 år på bagen, at der findes over 6000 forskellige olivensorter, at olivenolie tidligere har været brugt som betalingsmiddel, at Spanien er verdens største olivenolieproducent, at man i oldtiden blev dømt til døden for at beskadige et oliventræ, at der går 10 kg oliven til 1 liter olivenolie og at brownies dyppet i oliven-mandarin-olie smager fantastisk.


Jeg har lært om smags- og olieforskellen på grønne og sorte oliven, om hvilke forhold der er bestemmende for smagen - udover sorten selvfølgelig - og en hel del om hvilke olier, der passer til hvilke typer mad. Og så har jeg selvølgelig smagt på en hel masse forskellige oliven og olivenolietyper. Fx har jeg fundet ud af, at olivenolie med chili er et fænomenalt match til appelsin, og at jeg godt kunne blive forfalden til gedeost rørt med olivenolie tilsat basilikum. Mums!


Vi planlægger at arrangere en ny smagning om nogle måneder - jeg tror godt, jeg kan garantere, at jeg kommer til at deltage.

9 kommentarer:

 1. Orv, det lyder godt. ÆÆÆlsker oliven.

  SvarSlet
 2. Jeg er sikker på at vi er underforsynede med de spændende oliven herhjemme, for jeg har også smagt spændende oliven på et marked for nogle år siden, hvor en lille bod havde specialiseret sig i oliven, lagt i olivenolie - ah - og med smag, rigtig smag.

  Hvorfor kommer jeg lige nu i tanke om en tomat, som vi købte i Norditalien? Engang på en rejse, hvor jeg har glemt næsten alt andet?

  Det er sundt at kunne lide god mad :-)

  SvarSlet
 3. Det lyder fantatisk spændende, Lotte! Jeg vidste ikke meget om det, du fortæller. Og som betalingsmiddel - ih du milde. Jeg er vild med oliven, og jeg har lagt mærke til, at nogle smager som tungen ud af vinduet, og andre smager himmelsk :-)

  SvarSlet
 4. Jeg elsker oliven og kunne desværre spise alt for mange af dem! Af de gode vel at mærke!

  Til gengæld er jeg lige præcis ikke særlig vild med O&Co. - jeg synes, at det er lidt for popsmart og pris/kvalitet er ikke i top.
  Men jeg kan godt forstå, at de virker som et yderst eksotisk og interessant alternativ - men jeg foretrækker nu mine markedsboder, hvor man køber hos små selvstændige... den luksus er nok sværere at finde i DK.

  Jeg var til en smagning for nogle år siden - masser af små flasker og brødstumper. Hvorefter vores unge sekretær kalder på tjeneren for at konstatere, at der mangler smør til brødet....

  SvarSlet
 5. Lotte - hvis nu alle disse nåle hjælper, så kunne jeg(vi) virkelig godt tænke os at komme med. Jens har jo boet på olivenfarm i Portugal, som han passede i flere år, så vi er og bliver totale olivenfans.
  Håber du giver lyd, hvis osv.

  SvarSlet
 6. Hvorfor var det lige, at du glemte at invitere mig med? Det der er lige noget for mig og mine smagsløg. Og hvor er det "frygtelig" at læse om, når man er sådan lidt tapas agtig lækker sulten lige nu. Det puster godt nok til min ild.

  Hvor lyder det spændende.

  SvarSlet
 7. Jeg er så ked af, at jeg ikke får svaret på alle jeres gode kommentarer - det er simpelthen bare ikke muligt for mig at nå i hverdagen, fordi jeg prioriterer at få læst med hos jer andre også. Håber I bærer over med mig. Vid, at jeg sætter meget pris på jeres input!

  SvarSlet
 8. Sister, jeg skal nok sige til, hvis det bliver et åbent arrangement :-)

  SvarSlet
 9. Det lyder enormt spændende! Ikke nok med at Spanien er verdens største olivenproducent, de leverer også meget af den olivenolie, som bliver flasket og solgt fra Italien.

  Jeg ved heldigvis hvor man kan købe verdens bedste olivenolie til ingen penge. Uhm, elsker den, den er virkelig, virkelig lækker - ikke popsmart, ikke et koncept, bare down to basics :-D

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!