15.5.10

Charmeret af Mathilde

I løbet af de seneste måneder har man rundt omkring i blogland kunnet registrere det ene tilfælde efter det andet - (kvindelige) bloggere er i stribevis blevet nedlagt af Priapus. Jeg selv føler mig mere forført af kvinden bag ham, af hans skaber, af Mathilde Walter Clark. Hun har i dén grad taget mig med storm, og fra allerførste kapitel til jeg fortumlet vendte bogens side 457 og erkendte at eventyret var slut, har jeg været tryllebundet af hendes sprudlende sprog. Det er meget, meget længe siden jeg sidst er stødt på en dansk forfatter med så rigt et ordforråd og så magiske evner til at spinde sine ord sammen. At det så også bliver lige lovligt kulørt og litterært kunstgrebet fra tid til anden, det vælger jeg at se gennem fingre med, fordi jeg sådan nyder endelig at støde på en ekvilibrist, der ikke er bange for afgrunden under sine ords linedans. Jeg ville personligt nok bare have holdt lidt igen med den ivrige gødning af sprogblomsterne.

"Priapus - en forførerhistorie" er en erotisk-psykologisk tour de force gennem en uendelig række af kvindeskød, i ukontrollabelt spin omkring en mand, der bruger sex som flugt. Flugt fra sig selv, fra døden, fra livet, fra ægtheden - og sin grundangst for at blive afsløret af den eneste kvinde, han virkelig elsker. Astronautdatteren Faye, der gennem sine forelskelsens briller ikke formår at se ham, som han virkelig er. Hun ser ham derimod som den, han drømmer om at være. Et godt menneske. Og fordi han bærer på dette ønske, ønsket om at være god, kan jeg ikke lade være med  - modstræbende - at holde en lille smule af ham, selvom han egentlig er temmelig intetsigende og på sin vis også frastødende (og da er han jo ikke helt intetsigende alligevel). Men egentlig er det Faye, der, trods sin endimensionelle rolle igennem hele bogen, rører mig mest. For hun har virkelig fortjent bedre! Men hun er blevet forført i en grad, så det tager hende år at få alle disse blår vasket ud af sine øjne igen.

Jeg er lidt bange for, at Mathilde Walter Clark også selv har ladet sig forføre af sin Priapus. Jeg kan faktisk ikke helt finde ud af, hvad det er hun vil fortælle med den bog (og jeg har med vilje ikke læst hverken interviews eller anmeldelser, som måske ville have kunnet besvare det spørgsmål, men som uundgåeligt også ville forplumre min egen opfattelse), men der er da noget morsomt ved at en kvinde forholder sig til kvinder gennem en hovedperson af det andet køn.

Jeg vil gerne give Mathilde Walter Clarks "Priapus" mine anbefalinger - men læs bogen for dens charmerende,  frodige sprog og lad ellers være med at tage selve historien alt for højtideligt.

6 kommentarer:

 1. Det lød egentlig lidt spændende. Men jeg har på fornemmelsen, at det måske mest skyldes dit indlæg og dit resume! Jeg har aldrig læst noget af forfatteren, men jeg har læst en masse om hende! *S*

  SvarSlet
 2. Ja, Priapus har været svær at slippe udenom i blogland og omegn i et stykke tid ;-).

  Egentlig var jeg lidt loren ved romanen, men din omtale har gjort mig nysgerrig nok til, at jeg lige har bestilt den på biblioteket ;-)

  SvarSlet
 3. Jeg kan ikke komme i tanker om om du har skrevet om det foer, men har I overvejet at tage lydboeger (af pladshensyn) med paa jeres verdensomsejling?

  SvarSlet
 4. >Jens
  Jeg blev grebet - men som sagt mest af alt af hendes sprog. Og af nysgerrighed efter at finde ud af, hvad der har ført til den situation, som bogen starter ud med.

  SvarSlet
 5. >Bente
  Der er et par passager, hvor du skal slå dit korrekturgen fra (noget hoppen rundt mellem tider blandt andet), men jeg synes det er rart at støde på en jævnaldrende forfatter med så rigt et sprog. Spændt på at høre, hvad du synes om den.

  SvarSlet
 6. >Tina
  Jeg har vist ikke skrevet om det, men jeg har noget med bøger...altså dem af papir som man kan forholde sig til fysisk. Men jeg må også indrømme, at jeg har overgivet mig lidt til lydbøgerne, fordi de giver mig mulighed for at multitaske :-) Fx bliver opvasken ti gange sjovere i selskab med en lydbog eller en god podcast. Så jeg er ikke afvisende, men det kræver jo strøm at lytte til dem, og strøm skal vi spare lidt på.

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!