12.11.11

Sufimystik, lampasvævning og frittegods - Meningsfyldt tidsfordriv #2Det var særudstillingen om sufisme, der trak mig derhen, men Davids Samling i Kronprinsessegade er nu et besøg værd alene for de permanente udstillingers skyld. Museet rummer den største samling af islamisk kunst i Skandinavien og ligger på top 10 over verdens førende museer med islamisk kunst og kunsthåndværk - i tilgift til de oprindelige samlinger af fajance, møbler og malerier, som højesteretssagfører C.L.David i 1945 lod bevare for eftertiden. Personligt var jeg meget betaget af genstandene i tekstilafdellingen på museets øverste etage - islamisk kunst omsat til tekstil i form af tørklæder, tæpper, dragter, gobeliner og broderier, udført med fænomenal dygtighed og mange forskellige fremstillingsmetoder. Desværre løb mit kamera tør for batteri allerede på 2. sal, så I må besøge Davids Samling, hvis I vil se, hvad jeg mener.


Persisk digt: Leder du efter juvelen i en mine, da er du selv juvelen, lever du for sjælen i kroppen, da er du selv sjælen. Vid at når dagen er omme, da er du selv det, du leder efter.
Selve særudstillingen fylder kun en brøkdel af den islamiske samling, og den beskriver - som Ole Grünbaum i Weekendeavisens anmeldelse også påpeger - mere sufisme end sufier. Men jeg synes alligevel den giver et indblik i en del af islam, som man ikke hører så meget om, på trods af at sufismen langsomt er ved at få en renaissance.


I sufiernes historie finder man ikke kun hellige mænd, men også hellige kvinder


I den faste samling med islamisk kunst og kunsthåndværk gemmer sig mange fine og unikke genstande - bl.a. masser af frittegods og skrøbelige glasfigurer, smykker og rigt ornamenterede brugsgenstande. Masser af øjenfryd, hvis man er til den slags.

Glasflakon fra Syrien, 7.-9. århundredePraktisk information

Davids Samling har åbent:
Tirsdag og fredag kl. 13-17
Onsdag kl. 10-21
Torsdag kl. 10-17
Lørdag og søndag kl. 11-17
Der er gratis adgang alle dage
Tip: Medbring en 10'er til et garderobeskab, hvis du medbringer en taske. 


Læs mere på www.davidmus.dk

1 kommentar:

  1. Åbningstiderne er ikke korrekte. Alle hverdag er der åbent 10-17.

    SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!