17.2.12

Siam Rice Thai Cookery School

Chiang Mai er Thailands næststørste by og bliver af mange betegnet som den kulinariske hovedstad. Beliggenheden i nord giver af logistiske årsager det bedste grundlag for en rig madkultur, fordi det er her, størstedelen af landets landbrugsjord findes. Der er nærmest ikke grænser for udvalget af frugt og grønt og det gør køkkenet meget varieret. Traditionelt bruges der mindre kokosmælk i nordthailandske retter
(fordi størstedelen af kokosproduktionen finder sted sydpå), men man kan få alle slags thaimad her. Vi gik uden om fisk og skaldyr, mens vi var der, fordi der er langt til kysten herfra, men det er dog muligt at få frisk ferskvandsfisk på de kanter.

For at få et bedre indblik i thaiernes måde at lave mad på, valgte vi at tage på madlavningskursus på Siam Rice Thai Cookery School. Der er MASSER af den slags små skoler i Chiang Mai, en del i Bangkok og også rundt omkring i Sydthailand, men efter en del research besluttede vi os for Siam Rice - og vi kom ikke til at fortryde.

Kurset tog en dag og startede med, at vi blev hentet på hotellet og kørt til et marked nær skolen. Her blev vi introduceret til de vigtigste bestanddele i karrypasta (inklusive fermenterede, mosede rejer, der hørmer som akvariefiskefodder), blev quizzet i krydderurter og grøntsager og fik mulighed for selv at gå på opdagelse. Hvis vi stødte på ting, vi ikke kendte, tog vi billeder og kunne efterfølgende få vores underviser til at forklare om de fremmedartede ting. Mere om sjove madvarer i næste indlæg.

Vores underviser, Sutin, med et bundt Morning Glory (phak bung)
Efter markedet blev vi kørt til skolen, hvor vi fik tildelt hver vores arbejdsplads ved hhv. forberedelsesbordet, hvor vi snittede krøntsager og stødte karrypasta og ved komfurbordet  - ét blus pr. mand, fuldstændig som i hjemkundskabstimerne i min gamle folkeskole. Og så gik det ellers over stok og sten i et intensivt forløb, hvor vi nåede igennem ikke mindre end seks retter samt en karrypasta. Alle efter eget valg på en hel liste over mulige retter.

Tilberedning af kylling med cashewnødder
Undervisningen foregik på charmerende thai-engelsk (hold ørerne stive! Hvad der lyder som "ladies" betyder "like this" etc.) serveret med masser af humor. Vores underviser var en ung fyr frisk fra kokkeskolen, og han jonglerede undervisningen og sine ti kursister (og deres forskellige valg af retter) med imponerende overskud og -blik. Så ikke bare var det lærerigt, det var også underholdende.

Glad kursist med brændvarme, nylavede forårsruller
Vi fik lov at spise alt, hvad vi lavede - og fordelen ved, at ikke alle laver det samme, er selvfølgelig, at man har mulighed for at smage hos hinanden. Det var i det hele taget allertiders dag.
Og et lille råd, hvis du skulle få lyst til selv at prøve dag: Lad være med at spise morgenmad inden. Og drop tanken om at skulle spise aftensmad også. Vi var så mætte, da kurset sluttede, at vi var glade for, at vi blev kørt hjem igen og ikke selv skulle bevæge os.

Du kan læse mere om Siam Rice Thai Cookery School.

6 kommentarer:

 1. That sounds like a *lot* of fun!

  bob
  s/v Eolian
  Seattle

  SvarSlet
  Svar
  1. It was :-D Lotte had a lot of fun. And food. We were SO stuffed afterwards.

   Slet
 2. Øv, jeg bliver helt misundelig, når jeg læser din beskrivelse! Det var netop sådan et madlavningskursus, jeg gerne ville have været på i Thailand - men det kunne de altså ikke hos Aonang Thai Cookery School, hvor vi var lillejuleaften. Jeg bloggede netop om manglerne i går ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er så ærgerligt, når virkeligheden ikke lever op til forhåbningerne. Jeg kan kun sige, at hvis du ikke har været i Nordthailand, er det STEDET at tage hen næste gang. Ikke bare for Siam Rice, men fordi det simpelthen er landets kulinariske hovedstad. Og så er her bare meget rarere at være end sydpå (med mindre man søger sandstrande; dem har de ikke rigtig nogen af).

   Slet
 3. Det lyder bare fantastisk. Jeg bliver også meget misundelig. Det gad jeg godt. Kan godt forstå, du var glad for dine forårsruller. Noget jeg iøvrigt aldrig har prøvet at lave - måske på tide. Glæder mig til at høre mere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg var faktisk forbløffet over, hvor ukompliceret meget af deres mad er. Selv forårsrullerne er overkommelige, selvom der selvfølgelig lige er et par tricks, som det er godt at kende. Bl.a. er det vigtigt at rulle dem stramt, så der ikke er luft i dem - ellers bliver det svært at få dem stegt jævnt.

   Slet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!