23.3.12

Hverdag uden hverdagsting

At bo på en båd medfører, at en hel del ting, som de fleste tager for givet, for os antager grad af luksus. Sjovt nok går det hyppigst stillede spørgsmål fra andre på, hvordan vi dog kan holde varmen om vinteren. Vi har det - takket være centralvarme, grundig isolering og lavt til loftet - varmere her ombord, end mange har det i deres lejligheder og huse. Ingen afsavn dér. Men vi undværer mange af hverdagens andre bekvemmeligheder. Heriblandt let adgang til en vaskemaskine.
Og i dag skal jeg altså vaske tøj. I sig selv ikke videre spændende, men det er et større projekt, som pt. involvere en del transport og logistik, og som derfor gerne bliver udskudt til der er samlet tilstrækkeligt vasketøj til, at det kan betale sig. For det, som er hverdagsagtigt for de fleste, er ikke hverdagsagtigt for os. Det blev jeg lige mindet om, da jeg her til morgen pakkede rygsækken med sure sokker og brugte viskestykker.

På listen over ting, vi lever uden, optræder fx:

 • Rindende vand - vi har i stedet "trædevand"; en fodpumpe, som vi tramper vandet op af vandtanken med uden brug af el.
 • Varmt vand i hanen - vi varmer vand i en kedel på komfuret.
 • 220V - det begrænser brugen af elektroniske gadgets, grej og maskiner til kun at omfatte dem, som kan køre på 12V. Vi har adaptere til opladning af computere, telefoner, kameraer og den slags. Og en inverter til når vi virkelig behøver det. 
 • Bad - når vi ligger i havn, tager vi bad, hvor vi træner/arbejder. Alternativt bruger vi havnens faciliteter. Når vi sejler, står den på etagevask eller brusebad på dækket med solopvarmet vand.
 • Fjernsyn - det er let. Vi havde heller ikke fjernsyn, mens vi boede på land. Vi ser film på computeren.

 • Køleskab - om vinteren opbevarer vi ting, der skal holdes kolde, i cockpittet. Om sommeren spiser vi helt automatisk mindre ost, smør og lignende letfordærvelige madvarer. Kød kan vi kun købe i små portioner, og vi kan ikke gemme rester i mange dage. Æg, der aldrig har været på køl, kan til gengæld holde sig i måneder uden for et køleskab (de er bare svære at få fat i, når man ikke bor på landet).
 • Fryser - det er faktisk en af de ting, jeg drømmer mest om at få. Men man kan tydeligvis godt klare sig uden.

Jeg kunne fortsætte, men det får vente til en anden dag. Nu skal jeg nemlig afsted på min vaskemaskinevisit.

2 kommentarer:

 1. En kort overgang, en sommer hvor vi lige var flyttet til en bedre lejlighed, boede vi uden køl og frys, det var som du siger muligt. Men man skal altså lige tænke en ekstra gang og bruge fortidens metoder; en krukke, der kan lade vandet sive ud og som bliver kølig ved at vand fordamper fra overfladen, kan bevare mejeriprodukter rimeligt køligt. Men jeg kan godt se problemet, det er sådan set nemt at forstå problemet. UHT mælk må være en god ting i sådan en situation :-) Og ellers klarere man sig jo med vand og frugt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, man kan klare sig med meget lidt i virkeligheden - men som du siger, må man tænke lidt ekstra og tage alternative metoder i brug. Men nøjsomt, det er det i hvert fald i CO2-forstand :-D

   Slet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!