7.3.13

OceanistaNogle vil gerne forklare det med, at jeg er vandbærer af stjernetegn, men personligt er jeg mere af den overbevisning, at min afhængighed tager sit afsæt i min opvækst. At vokse op i nærkontakt med hav sætter spor hos de fleste, men når man samtidig vokser op i et bådebyggerhjem og tilbringer alle sine barndomssommerferier til vands...ja så sætter det så dybe spor, at de for nogle bliver uudslettelige. Hos mig har det resulteret i et aldrig ophørende behov for kontakt. Ikke nødvendigvis hver dag, men plant mig i lang tid langt fra havet, hvis du ønsker at se en del af mig visne.
Om jeg bevæger mig på det eller i det, vandrer langs det eller blot sidder med udsigt til det, om det har form af et stålgråt vindpisket Vesterhav eller en turkisblå tropedrøm, vil jeg altid føle mig draget. Og den fornemmelse er ikke blevet mindre med årene.
Der er en sjælden sjælefred at hente ved blot at sidde og lade blikket vandre uforstyrret over bølgedale og -toppe. At lade pulsen afstemmes med bølgeslagene, at inhalere gusen, at lade vinden kærtegne ansigtet. At lade mine tanker flyde lige så let som havet selv.

At lade havet omslutte mig kan ikke sammenlignes med noget andet. Plastisk og i evig bevægelse føles det som en interaktion med et levende væsen, der får mig til at føle mig som en lille ubetydelig partikel, som en del af et kolossalt meget større hele. Havet yder modstand, men bærer samtidig oppe. Som en uendelig blid omfavnelse, et helkropsligt kærtegn, der ikke udelader en eneste kvadratmillimeter af min hud. Det er det, jeg mærker, når jeg svømmer, snorkler og dykker. En følelse af at være det helt rigtige sted.
Min kærlighed til elementet er grænseløs, og er af den slags, som bygger på dyb respekt. Jeg frygter ikke havet, men er samtidig ingen tåbe. Min omgang med havet er præget af respekt og omtanke, opmærksomhed og et nærvær, som betaler sig tifold tilbage. Og det bedste er, at dette forhold kun bliver bedre af at blive delt med andre.

Hvordan er dit havforhold?

8 kommentarer:

 1. Jeg boede ved hav som barn og var ved vandet hver dag i mange år...flyttede til Slagels (pyy) og skulle, når jeg besøgte mine forældre, altid lige en tur på havnen. Så flyttede jeg til Sorø og her har jeg sådan nogenlunde fået opfyldt mit ønske og behov for vand...ikke at Sorø Sø på nogen måden kan sammenlignes med hav, men det er vand og bølgerne på storsøen KAN vise tænder. Sååå det går da sådan nogenlunde med det havforhold :)

  SvarSlet
 2. haha og så var kontrolordet xxxsea :)

  SvarSlet
 3. jeg elsker din måde at skrive på, Lotte

  SvarSlet
 4. Født ved Slien har vand altid haft stor betydning for mig, men med grænser. Min kone er opvokset ved Vesterhavet, og hendes forkærlighed for det store havbad har jeg ikke helt kunne følge.
  Som lærer for taktilsky børn, altså børn, der havde aversion mod at blive rørt ved, var vandterapi fænomenalt, det var, som om de negative følelser blev vasket af. Uanset årsagen til, at disse børn havde opbygget denne form for hypersensivitet.
  Vi må heller ikke glemme, at vi er skabt i vand, de første ni måneder levede vi i en væskefyldt "beholder"!

  SvarSlet
 5. Med havet alltid nåbart inom en timme kan man nog inte föreställa sig ett liv utan havet som nabo. Jag såg en fotoutställning om en grupp män (indier, tror jag) som tillsammans gjorde sitt livs resa många hundra mil för att få se havet - helt fascinerande!

  SvarSlet
 6. Det er nemlig sjælefred, man får - eller skaber - når man kan sidde og se bølgetoppene. Det får man også ved at se på kornets bølger, eller bladenes blinken i morgensolen.

  Jeg har det fint med havet og kan forestille mig at have et nærmere forhold til det, men jeg er ikke vild med tanken om at sejle med en konvoj fra Liverpool til Murmansk om vinteren, eller noget i den retning! :)

  SvarSlet
 7. Noget af det bedste ved at bo i Grønland er, at havet altid er lige i nærheden. Har havudsigt fra både bolig og kontor, og jeg nyder det i den grad. Dog er det ikke sådan lige til at hoppe i! Heldigvis har vi svømmehallen, og det ser ud til at jeg har smittet ungerne med min begejstring for vand. Bliver som et barn igen, så snart jeg hopper i, og færdes hjemmevant og fuldstændig trygt.

  Er opvokset ved vandet, har holdt utallige ferier ved vesterhavet, og elsker duften af saltvand og tang. Måske medvirkende til, at jeg trods massiv søsyge elsker at sejle :-)

  SvarSlet
 8. Jeg nøjes også med havudsigten og de få minutter til en svømmetur om sommeren.
  Men jeg har det tit mærkeligt med at tænke på, at så mange mennesker i verden bor langt væk fra havet. De vil, efter min opfattelse, gå glip af SÅ meget.
  Lidt den samme følelse har jeg i forhold til de,som bor, hvor årstiderne er stærkt udvandede, og frost og sne er et uoplevet begreb.

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!