26.6.13

J for Jolle


Forestil dig at bo et godt stykke ude på landet uden nogen form for offentlig transport til rådighed – de fleste familier i den situation har mindst én bil. På samme måde har alle langturssejlere mindst én jolle eller gummibåd (en dinghy i daglig, international tale), som de bruger flittigt. Det er de færreste, som tilbringer deres tid i havn, dels fordi det er dyrt, dels fordi det er mindre sikkert i forhold til tyveri, dels fordi det er mindre behageligt (flere myg, mere støj, mindre privatliv) end at ligge for anker eller fortøjet til en bøje. Men det betyder selvfølgelig, at man ikke bare lige kan gå i land, når man har lyst. Derfor er en jolle med påhængsmotor et essentielt transportmiddel.
Orbit har en stor gummibåd med en 40 hk påhængsmotor. Det er Rolls Royce versionen for de fleste langturssejlere, der ofte klarer sig med noget, der er meget mindre, men når man også gerne vil kunne bruge den til at dykke fra, er den ikke overdimensioneret. Og når man er 7-8 besætningsmedlemmer, så er den heller ikke for stor.

Gummibåden bindes behørigt fast, når vi sejler
Når vi sejler, ligger gummibåden surret godt fast på fordækket, men når vi ligger for anker, har vi den permanent liggende klar i vandet bag båden. Og den bliver flittigt brugt. Der går ikke en eneste dag, uden at nogen skal i land, og så foregår det på præcis samme måde, som når medlemmerne i en stor familie skal og vil forskellige ting på forskellige destinationer og tidspunkter – man koordinerer. Vi har ikke fungerende mobiltelefoner og kan ikke lige ringe til hinanden, den eneste mulighed vi har er en enkelt håndholdt radio, som man kan bruge til at kommunikere med Orbits faste VHF-radio. Forudsat at der er nogen ombord. Altså er det af meget stor værdi at kunne finde ud af at planlægge og koordinere, så ingen pludselig står og er strandet på land eller på båden uden mulighed for at blive hentet – så det praktiserer vi meget. Og det fungerer. Gummibåden er helt essentiel i vores hverdag, når vi ikke er under sejl.


Dette var tiende afsnit af serien ”Langturssejler fra A til Å”. På fredag kommer det til at handle om en anden form for transport på vandet, der er mere fysisk udfordrende end at sætte sig ned i en jolle med en påhængsmotor.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!