9.8.13

Å for åbenbaringerThere is a change that takes place in a man or a woman in transit.
You see this at its most exaggerated on a ship when whole personalities change
(John Steinbeck, ”A life of letters”)

Når man sejler, og især når man sejler om natten, er der god tid til refleksion og selvransagelse. Det er, som om sejladsen i sig selv virker som en katalysator for en rejse indad. Måske fordi man bevæger sig med en hastighed, hvor sjælen har tid til at følge med, måske fordi der i timevis ad gangen ikke sker nogen ændringer i det, ens blik hviler på. På oceanet kan øjnene slappe af, intet forhindrer dig i af stille ind på uendeligt, og udover himmelhvælvet staver skyerne en inciterende invitation til eftertænksomhed.
Langt fra hverdagen på landjorden, afskåret fra omverdenen, uden elektronisk forbindelse med noget eller nogen. Ingen internet, ingen telefon, ingen fjernsyn, ingen radio – ingen input udefra. Kun dig selv og det, du gemmer i din hjerne og dit hjerte. En oplagt chance for at få afdækket de ting, som virkelig betyder noget for dig. For nogen gange er man nødt til at få ting på afstand for at kunne se dem klart. Man mister så let perspektivet, når man sidder med næsen helt begravet i sine udfordringer, men ved at bringe sig selv på afstand kan man måske se mere klart.
De fleste, som sejler langt, oplever netop en øget grad af reflekteren. Jeg tvivler på, at alle langturssejlere kan sige, at de oplever at få deciderede åbenbaringer, men der er god chance for at de fleste rejser hjem med større afklarethed i bagagen. Vi havde en gast, som afmønstrede før tid, ganske enkelt fordi det gik op for ham, at han faktisk ikke var særlig vild med at sejle på denne måde. Samtidig blev han klar over, hvad det var, han virkelig gerne ville bruge sin tid og energi på. Det krævede stor overvindelse for ham at tage konsekvensen af den selvindsigt, men i sidste ende tog han sig selv alvorligt og købte en returbillet. Det synes jeg, er stærkt.
Selv har jeg i skrivende stund ikke fået nogen egentlige åbenbaringer, men jeg er kommet et skridt tættere på min egen kerne, på hvad jeg virkelig gerne vil med mit liv. Og det i sig selv er lykkelig for. Om jeg var nået til samme konklusion med samme hast, hvis jeg ikke var taget ud at sejle, skal jeg lade være usagt, men jeg er overbevist om, at sejladsen har været en særdeles velegnet ramme om netop min egen personlige rejse. Så her fra skal kun lyde mine varmeste anbefalinger af livet som langturssejler. Prøv det!

Du er nu nået til vejs ende. Dette var allersidste afsnit i serien Langturssejler fra A til Å. Jeg håber, jeg har hjulpet dig til en form for indblik i, hvad det vil sige at sejle langt og i nogle af de ting, som følger med denne livsstil, selvom 29 små afsnit jo kun er en brøkdel af hele historien. Hvis du vil vide mere, er du meget velkommen til at stille spørgsmål, så vil jeg besvare dem i det omfang jeg har mulighed for det.


4 kommentarer:

 1. Naturen kan gøre underværker. Har ikke sejlet på langtur, men timers vandreture og slædeture i de grønlandske fjelde har haft en lignende effekt på mig. Der ude midt i ingenting, uden nogen kontakt til resten af verden, mærker man sig selv.

  SvarSlet
 2. Det var den smukkeste afslutning på sejladsens ABC, man kunne tænke sig. Jeg tror ikke, man finder sig selv så hurtigt andre steder. Vi må alle have tid til refleksion, og det travle byliv rummer kun ganske få muligheder for det.

  Jeg tager anbefalingen om en langturs-sejlads til mig.

  SvarSlet
 3. Tak for spændende læsning - det er interessant at læse om dit liv som sejler.

  Mange hilsner
  Lone, Silkeborg

  SvarSlet
 4. Langturssejlads bliver det nok ikke til; men vandringer alene i Sverige gav nu også god tid til at finde sig selv, synes jeg. Og en kajaktur rundt om Ærø er også fin til det.
  Og du nåede Tuvalu: den har Alvaro Mendaña jo også opdaget, datteren blev gift med en efterkommer i Januar. Hun opdager så nyt om vacciner i Guinea-Bissau, hehe!

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!